Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Павло Шандрук. Друга світова війна»

У Львові представили книжку до 130-ї річниці від дня народження генерала
21 березня, 16:32
ГЕНЕРАЛ АРМІЇ УНР ПАВЛО ШАНДРУК. ПОЧАТОК 1920-Х РОКІВ

На початку березня у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці було представлено книжку Ярослава Середницького «Павло Шандрук. Друга світова війна», яка присвячена 130-й річниці від дня народження генерала Павла Шандрука.

Генерал-хорунжий Армії УНР Павло Шандрук розпочав війну в ранзі полковника Війська Польського у Вересневій кампанії 1939 року. В січні — квітні 1940 року пройшов через катівню варшавського гестапо, в червні-липні 1941 року за наказом німецької влади Генерал-губернаторства виконував, уже як український генерал, незрозумілу місію супроводу 11-ї німецької армії в наступі на СРСР з території Румунії.

Апогей політичної та військової діяльності генерала П. Шандрука припав на листопад 1944 — травень 1945 року, коли він за завданням президента УНР на еміграції Андрія Лівицького в надзвичайно важких умовах агонії Третього Райху з честю виконав обов’язки голови Українського Національного Комітету і командувача Української Національної Армії. А в квітні-травні 1945 року став ключовою фігурою в перетворенні 14-ї гренадерської дивізії Ваффен-СС «Галичина» на 1-шу Українську дивізію УНА, проведення присяги Дивізії на вірність Україні, своєчасному відході Дивізії з фронту в Південній Австрії й здачі Альянтам. Тобто порятунку 15 тисяч українських вояків від совєцького полону.

Директор ЛОУНБ Іван Сварник виголосив рецензію на книжку «Павло Шандрук. Друга світова війна», наголосивши на актуальності викладеного в ній матеріалу і взаємозв’язку подій того часу з сучасністю. Наприкінці війни генерал Павло Шандрук у Німеччині як Голова УНК та УНА разом з аналогічними політичними утвореннями йвійськовими формаціями Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Ідель-Уралу, Криму, Козацьких держав Дону, Кубані й Тереку, Північного-Кавказу, Середньої Азії, боровся проти російського сталінського і власовського імперіалізму. Багатьох політичних лідерів та військовиків цих незалежних країн, поневолених більшовицькою Росією в 1918—1921 роках, П. Шандрук знав особисто завдяки багаторічній співпраці у Варшавській філії паризького товариства «Прометей». Тепер незалежна Україна вже п’ятий рік веде війну проти неоімперської Росії.

Про участь полковника Війська Польського Павла Шандрука у Вересневій кампанії 1939 року розповів полковник Леонід Кривизюк (Науково-методичний центр Національної академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, м. Львів). Про славні традиції родинного села генерала Павла Шандрука Борсуки на Волині (нині Лановецький район Тернопільської області)» — редактор «Тернопільського вісника», доцент Львівського Національного університету Руслан Баран.

В обговорені доповідей, присвячених 130-й річниці від дня народження генерала Павла Шандрука, брали участь: доцент кафедри історії НУ «Львівська політехніка» Ігор Гаврилів, члени Львівського відділення Спілки офіцерів України підполковники Михайло Курман і Роман Кутний, заступник голови Львівського Німецького товариства «Дойчесгайм» Віктор Шенгерр та інші.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати