Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Чимало виборців страждають на комплекс маленької дитини»

Рівняни — про нові технології та власні проекти
21 березня, 16:40

Святослав ДУБОВ, заступник директора Рівненської обласної громадської організації «Комітет виборців України»:

— До відносного позитиву можу зарахувати те, що від офіційного початку президентської виборчої кампанії і до середини березня наша організація не зафіксувала якихось масових системних грубих порушень виборчого законодавства на Рівненщині. За 2,5 місяця ми бачили переважно традиційні для кожних виборів порушення правил ведення агітації: розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних та в місцях, де її розміщувати не дозволяється (наприклад, на електроопорах). Також неодноразово фіксували факти публікації в місцевих ЗМІ матеріалів з передвиборчою агітацією без відповідного маркування — «джинси». Помічали ми неодноразово і статті з «чорним» піаром проти окремих кандидатів.

Але ці всі випадки не були масовими. І в цьому аспекті цьогорічні вибори поки що особливо не відрізняються від багатьох попередніх кампаній, за якими нам доводилося спостерігати.

Непокоїть же те, що чим ближче до дня голосування, тим більше окремі політики та інші публічні персони нагнітають ситуацію щодо можливого застосування насилля на виборах. І хоч така імовірність існує, але, як на мене, не варто штучно підігрівати інтерес суспільства до цього. Тим більше, майже прямим текстом залякувати виборців не йти виборчі дільниці, бо «там може трапитися насильство».

Тому я все ж таки сподіваюся, що наші виборці будуть мудрішими за політиків, прийдуть на свої дільниці і проголосують без будь-яких перешкод.

Віктор БУЛИГА, режисер:

— Цьогоріч у нас знову відбуватиметься «Кіношкола у Рівному». Це серія майстер-класів для всіх тих, хто цікавиться кінематографом. Вперше ми організували кіношколу два роки тому. Намагалися влаштувати її другий сезон минулоріч, але коштів на це не знайшли. Тепер же виграли грант і таким чином маємо фінансування, тому проект отримав продовження. Кіношкола розпочнеться у квітні і триватиме упродовж майже двох місяців. І якщо раніше вона була більш теоретичною, то цьогоріч зосередимося, більшою мірою, на практичній частині. Так, учасники кіношколи працюватимуть над зйомками фільму. Це буде веб-серіал. Все розпочнеться із написання сценаріїв під керівництвом тренерів. Потім обиратимуть кращий. Будемо знімати пілотну першу серію. Взагалі ж під час майстер-класів учасники пройдуть всі етапи створення фільму.

Ще одним позитивом цього тижня для мене став приїзд у Рівне французького кларнетиста Семюеля Берто. І перед концертом він дав майстер-клас моєму синові.

Ну, а засмучує те, що в країні триває війна, що наші громадяни досі перебувають у полоні.

Юрій ДЮГ, громадський активіст:

— Безумовним позитивом є поступ нових технологій. Навіть у наші невеликі міста. Це дивовижно. Ще якихось п’ять років тому навіть не було швидкісного мобільного інтернету, а тепер сучасні технології скрізь. Ми зі свого смартфону не тільки дізнаємось новини, а й можемо робити покупки. Днями випробував новий мобільний додаток для смартфону, який призначений для купівлі та оплати товарів прямо в супермаркеті. Дуже зручна новинка, яка дає змогу економити час і сканувати товари одразу під час вибору, а розраховуватися на виході в один клік. Буквально два місяці тому про цю новинку розповідала знайома з Норвегії. І ось він уже доступний у нас. Звичайно, поки що лише одиниці закладів долучились до таких технологій, але прогрес очевидний. Лише за рік ми отримали каси самообслуговування і технології купівлі без каси та продавців взагалі. Нова якість обслуговування дозволяє відчути себе мешканцем справді європейської країни більше, ніж заяви політиків.

Тим часом політичні баталії вирують дедалі сильніше. Чим ближче до виборів, тим гостріші суперечки. Скрізь — у Facebook, у колективах, у тролейбусах. Звичайно, від цих виборів залежить багато, але часто люди в дискусіях ведуть себе невиправдано агресивно. Втім, варто пам’ятати, що вибори проходять, політики домовляються, а говорити і миритися з сусідами чи колегами доведеться. Тому треба всім бути зваженішими і далекогляднішими. А в день голосування зробити свідомий і державницький вибір.

Тарас МАКСИМЕНКО, начальник Рівненського міського управління культури і туризму:

— Продовжуємо роботу над проектом щодо старовинних підземель у парку Рівного. Нагадаю, ми подали його на конкурс Єврокомісії. І пройшовши всі етапи, виграли грант. За ці кошти хочемо не просто зберегти давні підземні ходи, які виявили у парку, а й перетворити їх на інтерактивну локацію, цікаву для різних вікових категорій населення. Зокрема, облаштувати там квест-кімнати.

Тож упродовж десяти місяців ми розробляли проект, він доволі складний, розрахований на п’ять стадій. І зараз здали його на експертизу. Проект включає частину, яку робили археологи та архітектори Києва, Ніжина, Рівного, а також експерти з Польщі. Реставраційні роботи будуть втілені таким чином, щоб кладка старих підземель перетворилася на камінь. Це справді буде на віки. Вимальовується цікава атракція. Дуже радий, що невдовзі ми вийдемо на фінішну пряму, на оголошення тендеру. Ну а фірма, як виграє, зможе починати працювати вже влітку, щоб не гаяти часу. Якого ми не маємо багато, адже трішки більше, ніж за рік маємо завершити проект.

Крім того, ми оголошували конкурс на логотип до майбутніх квест-кімнат. Він отримав хорошу популяризацію, ми маємо цікаві роботи. Взагалі хотілося б, щоб у логотипі була пряма асоціація з підземеллями і містом Рівне. Зараз вибираємо концепцію, над якою працюватимуть професіонали, розроблятимуть бренд-бук. Плануємо, що то буде експансійна реклама, яку розміщуватимемо в інших регіонах.

А з негативу відзначу те, що під час передвиборчої кампанії зрозумів, на що «хворіють» наші люди. Вони страждають на комплекс маленької дитини, яка розраховує на те, що хтось має прийти і порятувати, допомогти. Це ефект спасителя. В дитинстві, коли щось не виходило, ми кликали на допомогу дорослих. І якраз зараз, напередодні виборів, видно, що таке відчуття присутнє у багатьох людей. Вони розраховують, що хтось має прийти і щось зробити, змінити. Натомість вони самі не готові взяти на себе відповідальність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати