Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи з’явиться в Києві вулиця Шалімова?

Вже кілька місяців міська профспілка працівників охорони здоров’я не полишає клопотів перед мерією
21 грудня, 19:54
ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.ORG

У медичному дивосвіті нашого міста найбільш харизматично сприймаються дві постаті видатних хірургів — Миколи Амосова й Олександра Шалімова. Втім, знайти Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова доволі легко. Він розташований на вулиці Амосова, то й маршрутки з відповідною позначкою туди безперервно прямують. А ось пацієнти, що прибули із своїми болями та тривогами, аби проконсультуватися чи потрапити на лікування до Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова, відчувають певні адресні труднощі. Шалімовський інститут розташованний по вулиці Героїв Севастополя. Назва, скажімо так, не є крамольною, вулиця як вулиця... Та вже чимало років перехожі, що поспішають цим кварталом, є здебільшого відвідувачами даної славетної хірургічної оази.

Логіка підказує: цю трасу слід перейменувати на вулицю Шалімова, бо талант його сяє й сяятиме саме тут. Й це не буде образою бранцям севастопольських битв, тим паче, що киянам досить знайома й Севастопольська площа з такою ж посвятою. Варто лише нагадати, що лицарів цих нещадних двобоїв в умовах кримської війни ХІХ сторіччя, під жерлами чужоземних гармат, врятовував після важких поранень геній хірургії Микола Пирогов. Але ж саме Герой України Олександр Шалімов був одним із його справжніх послідовників.

У січні 2018 року відзначатиметься 100-річчя від дня народження Олександра Олексійовича Шалімова, й, ясна річ, центром міжнародного наукового відзначення цієї події стане інститут, ним створений. Вже кілька місяців Київська міська профспілка працівників охорони здоров’я не полишає клопотів перед мерією щодо перейменування вулиці на честь новатора хірургії. Та поки рішення запізнюється. Але ж лікар та вчений найвищих хірургічних обдарувань, мабуть, заслуговує на це, щоб бути увічненим й такою гідною шаною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати