Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Позиційні бої» у Верховному Суді

Засідання у «справі Гонгадзе-Подольського» знову перенесли. На цей раз викликали поліцію
17 січня, 21:58
Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

Поки основна увага прикута до президентських перегонів, на іншому фланзі тривають не менш запеклі «бої». Засідання, якщо його так можна назвати, у «справі Гонгадзе-Подольського» традиційно, як це було в останні декілька разів, розпочалося з того, що потерпілий Олексій Подольський вимагав справедливості в суді. «Ви мені скажіть, що тут відбувається? - звернувся він до колегії. – У справі немає жодного рішення про призначення засідання. Такі рішення чомусь приймає якийсь помічник. Ви самозванці, яких у адміністративний і антизаконний спосіб призначили в цей процес».

Головуючий суддя Станіслав Голубицький намагався розпочати засідання, однак його було ледве чути. Можна було схопити лише те, що «оголошується перерва на одну годину для складання адміністративного протоколу». Перед цим головуючий намагався донести Подольському, що той «заважає проводити засідання». Після перерви ситуація не змінилася. Під монотонний «виступ» Подольського, Голубицький заявив: «Протокол про адміністративне правопорушення (потерпілим Подольським – Ред.) буде скеровано в районний суд по місту адміністративного правопорушення… Оголошується перерва до 11 години 25 січня у зв’язку із нетактовною поведінкою потерпілого Подольського».

«Я завжди за дисципліну в суді, але в даному разі категорично незгодний з рішенням суддів, - коментує «Дню» перший генеральний прокурор України, суддя Конституційного суду (2006-2015 рр.) Віктор Шишкін. – Не міг Подольський порушувати дисципліну, тому що немає легітимного складу суду».

Однак це не все. В перерві, поки судді складали протокол, присутній на засіданні народний депутат Віталій Купрій викликав поліцію.

«Коли Олексій Подольський заявив, що теперішня колегія Верховного Суду (реформованого) нелегітимна, то судді вирішили його оштрафувати, - розповідає парламентар. - Я був свідком цього і не став терпіти – викликав поліцію. Поліція їхала більше 40 хвилин, тому судді встигли втекти із місця вчинення злочину – зловживання владою. Але навіть після приїзду поліції Управління держохорони відмовилось пускати слідчих на місце вчинення злочину. Після скандалу нам все ж таки вдалось добитись результату – заява про злочин подана!».

Тим часом, коли засідання закінчилося, по суті так і не розпочавшись, присутні стали свідками як представники суду дають розписку Валентині Теличенко в тому, що вона повідомлена про наступне засідання 25-го січня.

«Я хочу всім нагадати, що Валентину Теличенко ухвалою тоді ще Вищого спеціалізованого суду України від 31 травня 2017 року було усунуто з процесу, - каже адвокат Олексія Подольського Тетяна Костіна. - Тому на сьогоднішній день вона не має ніяких законних підстав перебувати в суді в якості представника потерпілої Мирослави Гонгадзе, а відповідно і ніяких підписів ставити не може».

«В цілому ж, мене не перестає шокувати те, що відбувається у Верховному суді, - продовжує Тетяна Костіна. - Олексій Подольський в черговий раз почав говорити колегії суддів на підставі ст. 60 Конституції України, що їх дії є незаконними, оскільки в новому складі немає судді, яка витребувала цю справу і призначила її до касаційного розгляду. Відповідно будь-які дії, які вони будуть вчиняти, зокрема намагатися розпочати засідання, є кримінально карними як мінімум за дев’ятьма статтями Кримінального кодексу України. Не зважаючи на це, суддя Голубицький, який називає себе головуючим в процесі, заявив, що проти Подольського буде складений протокол про нібито вчинене ним адміністративне правопорушення за перешкоджання засіданню суду».

«Якщо Олексію Подольському в подальшому заборонять відвідувати засідання, це буде поза норм моралі і права, - приспускає адвокат. - Це людина, яка вже дев’ятнадцятий рік намагається відстоювати справедливість, а у відповідь його спочатку незаконно усунули з процесу в суді першої інстанції, позбавивши права приймати участь в дебатах, потім незаконно усунули з процесу в Апеляційному суді, до речі, за клопотанням Валентини Теличенко, і от зараз знову намагаються усунути з процесу, тепер вже руками Олексія Пукача. В матеріалах справи є клопотання, яке нібито подав Пукач, хоча писалося воно, скоріше, під диктовку інших осіб. Так от, в ньому він просить видалити з процесу Подольського за якесь там перешкоджання... Насправді все просто, судове засідання може бути продовжене лише після того, як судова колегія буде приведена у відповідність до норм КПК 1960 року».     

Як бачимо, сьогоднішня ситуація із якістю роботи судів мало чим відрізняється від того, що було за часів президентства Віктора Януковича, або Віктора Ющенка, а тим більше Леоніда Кучми. І це великий мінус і трагедія. Однак є і плюс – люди, які не перестають боротися за справедливість. Їх не багато, але і не мало. Вода камінь точить.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати