Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Генконсулом Республіки Польща в Луцьку став Вєслав Мазур

«Ескалація напруги в сьогоднішніх українсько-польських стосунках вигідна лише ворогу Польщі і України», − експерт
30 квітня, 13:28
Фото: konkurent.in.ua

Повідомлення про це дуже важливе для Волині призначення дипломата більшість дізналася з... офіційного сайта Генерального консульства Республіки Польща. Звісно, що буде і офіційне знайомство генерального консула з, наприклад,  депутатами Луцької міської ради, котра  в кінці минулого року прийняла звернення до Міністерства закордонних справ України, аби Мазура... не призначали генконсулом уЛуцьк через  його, як вважають, антиукраїнські висловлювання. Проте це, як бачимо, сталося і є певною несподіванкою  для багатьох політиків  регіону та й простих волинян.

Вєслав Маріан Мазур є кадровим дипломатом, працював у дипломатичних установах в Монголії, Єгипті, Польщі, згодом в Україні: Одесі, Севастополі, Львові  (в останньому два роки  був генеральним консулом консульства Республіки Польща). Для  прикордонної Волині особа генерального консула і спрівпраця  з дипломатичними установами сусідньої держави є вкрай важливою.  Як же повинні тепер волиняни сприймати це ще донедавна не дуже бажане призначення і чого тепер  від нього чекати?

 

Тарас ЛІТКОВЕЦЬ,  політолог  (Луцьк):

− Не в найкращі часи українсько-польських стосунків відбулось нинішнє офіційне призначення Генеральним консулом Республіки Польща в місті Луцьку Вєслава Мазура, котрий з 2006 року перебуває на консульській службі в Україні. Нагадаю, що офіційного призначення нового генконсула в Луцьку чекали майже рік (з травня 2016 року – після завершення каденції попереднього генерального консула РП Беати Бживчи), хоча попередня інформація про можливість такого кадрового призначення з’явилась ще у вересні минулого року. Очікування волинян відбувалось на фоні руйнування українських пам’ятників у Польщі і супроводжувалось скандальним шлейфом після недипломатичного висловлювання досвідченого і авторитетного польського дипломата Вєслава Мазура на комісії польського Сейму у справах еміграції та зв’язків з поляками за кордоном 21 вересня 2016 року, на якому пан Мазур назвав Степана Бандеру бандитом і заявив, що українці мало обізнані зі своєю історією... Це викликало сильне, справедливе, а головне − прогнозоване різке невдоволення української сторони. Саме очевидна передбачуваність наслідків таких висловлювань ставить ряд неприємних запитань щодо мети цих заяв, адже хто-хто, а кадровий дипломат добре знає, що, де і як говорити.

Крім цього, Луцька міська рада, продемонструвавши рідкісну єдність, у жовтні минулого року прийняла звернення до МЗС України про незгоду щодо призначення екс-генконсула РП у Львові Вєслава Мазура Генеральним консулом РП в Луцьку за антиукраїнські висловлювання та побажала оголосити його персоною нон-грата. Проте очікуваної реакції вітчизняного зовнішньополітичного відомства на звернення депутатів міськради так і не було. Слід наголосити, що Степан Бандера є почесним громадянином  Луцька, а сама прикордонна Волинь є колискою зародження легендарної УПА. Задля справедливості слід зазначити, що згодом пан Вєслав Мазур заявив, що шкодує з приводу власних висловлювань про Бандеру.

Днями, 28 квітня, Україна відзначила сумні 70-ті роковини депортації польським комуністичним урядом 150 тисяч українців зі своїх споконвічних етнічних земель Холмщини, Лемківщини і Надсяння. Але саме напередодні цієї дати на кладовищі села Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства невідомими вандалами було знищено братську могилу воїнів УПА і вчинено наругу над гербом України. В МЗС України цей черговий акт наруги над українськими могилами назвали провокацією. А загалом впродовж 2014 – 2016  років на території Республіки Польща невідомі зруйнували та осквернили 14 могил і пам’ятних знаків українцям. Жоден з них так і не відновлений.

І на фоні таких антиукраїнських подій у сусідній державі і відбулось призначення нового (п’ятого за рахунком) Генерального консула РП у Луцьку. Тут для волинян межа між дипломатичною толерантністю і почуттям власної національної гідності стерлась. Загальновідомо, що кожен народ вправі сам визначати власних національних героїв і не повинен сприймати свою історію через призму політичних переконань інших націй. Масла у вогонь підлив і нічний обстріл з гранатомета у березні приміщення Генерального консульства в Луцьку. І хоча винних до цього часу так і не знайдено, проте всі погоджуються з думкою, що цей терористичний акт вигідний лише Росії. Волинська область впродовж усіх років незалежності традиційно підтримувала дуже дружні стосунки із сусідньою Польщею та Люблінським воєводством зокрема. Як наслідок, ми мали взаємовигідне економічне партнерство, спільні підприємства, результативні міжкультурні та соціальні українсько-польські проекти, фестивалі та програми. І не останню роль в цих процесах відігравало Генеральне консульство РП у Луцьку, яке впродовж 14 років свого існування завжди було хорошим посередником між органами влади та громадських організацій обох держав. З приємністю зазначу, що майже всі генконсули РП в Луцьку залишили про себе хороші спогади та результати роботи. А таких генеральних консулів Республіки Польща у Луцьку, як Войцех Галонзка та Беата Бживчи, волиняни згадують з особливою щирою теплотою та вдячністю і як професіоналів, і як друзів України, і як прекрасних людей.

Проте наразі ситуація кардинально змінюється... Чи «проковтнуть» це дипломатичне призначення волиняни? Чи «забудуть» антиукраїнські висловлювання нового генконсула РП в Луцьку громадські та партійні активісти? Відповіді на ці непрості питання ми отримаємо вже найближчим часом. Проте однозначно зрозуміло одне: негативна ескалація напруги в сьогоднішніх українсько-польських стосунках вигідна лише ворогу Польщі і України, а тому лише спільними зусиллями двох сусідніх народів ми зможемо перемогти підступного і одвічно агресивного нашого спільного ворога.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати