Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи буде Антикорупційний суд справді антикорупційним?

На днях експерти Фонду Демократичних ініціатив обговорили проблематику законопроекту про створення нового органу
12 січня, 14:07

Українці доволі довго ведуть боротьбу за створення Антикорупційного суду. Поки що цей процес перебуває на стадії розробки відповідної законодавчої бази, яка б лягла в основу майбутнього антикорупційного органу.  Нагадаємо, що Президент оприлюднив новий варіант відповідного законопроекту 26 грудня минулого року. Проект закону набув широкого суспільного резонансу, ще б пак, люди бояться, що до антикорупційних органів знову потраплять «свої» кадри.

 Чи може закон бути ухвалений в такому вигляді і як взагалі створити Антикорупційний суд, до якого так прагнуть українці, з`ясовували під час прес-конференції Фонду Демократичних ініціатив 11 січня.

Учасники прес-конференції вбачають у законопроекті багато неточностей та невідповідностей, які гальмують або й взагалі унеможливлюють створення вищого  незалежного судового органу.

Зокрема директора центру політико-правових реформ Миколу Хавронюка бентежить восьма стаття законопроекту, у якій на його думку досить розмито викладені вимоги до кандидатів до вищої кваліфікаційної комісії.

 Також його непокоїть стаття 9, у якій зазначається, що члени Громадської ради міжнародних експертів беруть участь у її роботі на громадських засадах і на безоплатній основі. Виходить, що експерти вищої кваліфікаційної комісії мають два роки безкоштовно працювати на Україну, на що важко погодитися адекватній людині. Не правильним на думку Хавронюка є те, що підслідні Антикорупційному суду справи можуть розглядатися іншими судами.

До того ж Міжнародна організація Transparency International обурена тим, що Громадська рада міжнародних експертів отримає лише дорадчу роль при обранні кандидатів в Антикорупційний суд. Так як вето щодо кандидата Вища кваліфікаційна комісія суддів зможе подолати 11 голосами з 16. Тим часом Венеціанська комісія рекомендувала надати міжнародним організаціям вирішальну роль.

Директор фонду Dejure Михайло Жернаков зазначає, що передусім потрібно подолати механізм, за яким корупціонери потрапляють до Верховного суду. На його думку всі нерівності в законодавстві та перешкоди на шляху створення Антикорупційного суду пов’язані з небажанням  влади мати незалежні суди. Криза довіри  народу присутня, однак вона виникає пропорційно якості роботи антикорупційного органу.

Виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин  сумнівається, що законопроект буде винесено на голосування 16 січня, адже, по-перше, дуже важко зібрати потрібну кількість депутатів, а, по-друге, парламентарям вигідно відтягувати створення антикорупційного суду до президентських виборів.  Якщо антикорупційний суд створять зараз, то цю заслугу припишуть Петру Порошенку, а його опонентам нічого буде обіцяти виборцям і таким чином маніпулювати громадськими інтересами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати