Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба по колу

Суд у «справі Гонгадзе-Подольського» знову перенесли. Наступне засідання – 7 листопада
09 жовтня, 20:28

Засідання суду, як і минулого разу, почалося із майже півгодинним запізненням. Це негативна тенденція. Як і місяць тому, журналісти не обділили увагою цю подію. Це позитивна тенденція.  

Саме судове засідання було нетривалим, але цікавим і в деякій мірі навіть видовищним. Бо, власне, з усіх сторін, присутніх на суді, слово мав, окрім головуючого в процесі Станіслава Голубицького, представник потерпілого Олексія Подольського – Олександр Єльяшкевич. Все.

Як це було. Після початку засідання і надання головуючим суддею слова Єльяшкевичу, представник Подольського одразу заявив, що він спеціально приїхав на засідання з США, оскільки минулого разу судді обіцяли розглянути його заяви від 14 листопада 2018 року на новому засіданні.

А далі висловився по справі: «По-перше, у нас досі судочинство в цій справі веде незаконна колегія. Ви так і не дали відповідь на мою офіційну документальну заяву від 14 листопада 2018 року, яка стосувалася негайного усунення порушень при визначенні складу колегії суддів для розгляду кримінальної справи за звинуваченням Олексія Пукача у Верховному Суді. Ваша колегія незаконна, тому що в ній згідно закону зобов’язана бути суддя Наталя Марчук, яку незаконно відсторонили від роботи в колегії. А відсторонили її згідно листа від тодішнього генпрокурора Юрія Луценка, який наразі поїхав вивчати англійську мову в Лондон. Думаю, він там довго вивчатиме англійську, а головне – відповідатиме за всі скоєні ним злочини».

Позиція же Валентини Теличенко полягає в тому, що Касаційний кримінальний суд, який розглядав цю справу, був ліквідований, а точніше став частиною реформованого Верховного Суду, тому була визначена нова колегія суддів. Сторона Подольського заперечує це, оскільки є норма КПК 1960 року, де сказано, що в складі касаційної колегії має бути той суддя, який витребував справу і відкрив касаційне провадження, і реорганізація Верховного Суду тут ні до чого.  

«По-друге, пані Валентина Теличенко згідно Конституції не може бути законною представницею Мирослави Гонгадзе, - продовжив свій спіч Єльяшкевич. - На сьогоднішній день Гонгадзе не представлена в цьому суді, адже є ухвала попередньої законної колегії суддів на чолі з Наталею Марчук про усунення Теличенко від процесу. Пані Теличенко півтора місяця називала себе заступником генерального прокурора і коментувала дану справу. Більш того, в свій час вона була свідком у цій справі. Все ці докази є в матеріалах справи. Відповідно, ця людина згідно норм КПК 1960 року не має права бути законним представником потерпілої Мирослави Гонгадзе. Я звертаю увагу суддів, що це кримінальний злочин, якщо ви не виконуєте рішення суду. Ми будемо подавати заяву про скоєння злочинів організованим угрупуванням, в яке входив Юрій Луценко, Петро Порошенко, Олексій Філатов та інші особи для фальсифікації даної кримінальної справи. Якщо ви і далі порушуватимете закон, то станете співучасниками злочину».

Після короткої перерви в засіданні та в результаті нетривалих дискусій пана Голубицького та пана Єльяшкевича, головуючий суддя несподівано та одноособово переніс розгляд касаційних скарг колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача (засуджений до довічного позбавлення волі за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе та викрадення і побиття громадського діяча Олексія Подольського). «Оскільки представник потерпілого Подольського перешкоджає розгляду справи Верховним Судом, засідання переноситься до 15:00 години 7 листопада», - заявив суддя Голубицький.

Як бачимо, важкий і складний спадок попередніх років лягає відповідальністю вже на нову владу. Попередні так і не наважилися поставити крапку. Чи наважаться нові?..

Іван КАПСАМУН, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати