Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Завершальна процедура автокефалії

3 лютого в Софіївському соборі в Києві відбулася інтронізація предстоятеля Православної церкви України Епіфанія
04 лютого, 18:46
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Участь в літургії та церемонії інтронізації взяли близько 60-ти архієреїв нової української церкви, а також Президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій та інші державні діячі й миряни. На чолі присутньої делегації представників Вселенського патріархату був митрополит Еммануїл Гальський.

«Це певна процедура, яку ми повинні пройти, — пояснив Епіфаній в інтерв’ю «Радіо Свобода». — Нам відомо, що є вже кілька церков, які розглядають це питання. Розглядають питання визнання автокефалії УПЦ. Це Елладська церква, це Кіпрська церква. Це питання розглядалося на Синоді і Болгарської церкви, і Грузинської. Зараз є багато охочих архієреїв із цих церков, які готові приїхати на інтронізацію. Але, на жаль, є певна процедура, яка перешкоджає цьому».

Прикметним є те, що інтронізація відбулась в день народження митрополита Київського і всієї України Епіфанія — 3 лютого. «Після здобуття Томосу на Фанарі виникло питання, що потрібно провести інтронізацію, тобто щоб предстоятель уже повноцінно заступив на київську кафедру, очолив Українську православну церкву. Була обрана дата для того, щоб в майбутньому не святкувати день народження, а поєднувати вже і день інтронізації, і день народження. Тому і був уже так символічно обраний цей день — 3 лютого», — пояснив Епіфаній.

Нагадаємо, що 22 квітня 2018 р. Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату прийняв до розгляду Звернення від Президента і Верховної Ради України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православній церкві в Україні. 15 грудня 2018 року відбувся помісний об’єднавчий собор. На ньому за участю ієрархів УПЦ КП, УАПЦ та двох єпископів УПЦ МП утворилася Православна церква України. Предстоятелем новоствореної церкви став митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Зрештою Україна здобула Томос про автокефалію 6 січня 2019 року, а 31 січня 2019 року набув чинності закон, який регулює зміну підпорядкованості релігійних громад, зокрема перехід у Православну церкву України (ПЦУ).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати