Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Закон про імпічмент, як запобіжник

«Ми пережили багато потрясінь внаслідок того, що у нас не були законодавчо врегульовані правові алгоритми впливу на перших осіб в державі», — політолог
10 квітня, 11:59

Президент України Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV заявив про необхідність ухвалення Закону про імпічмент. Порошенко додав, що готовий до обговорень для напрацювання збалансованого документа.

«Я твердо переконаний, що закон про імпічмент потрібен, — заявив Петро Порошенко, — Так само як і закон про тимчасові слідчі комісії. Я абсолютно впевнений в тому, що в парламенті має відбутися дискусія з цього приводу і цей закон треба приймати як відповідальність Президента у випадку порушення ним Конституції, скоєння злочину. Я готовий делегувати своїх представників і обговорити та приймати вже збалансовану  компромісну версію».

Нагадаємо, що 31 жовтня 2017 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект «Про Президента України та порядок припинення його повноважень» (автор — позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко). Одним із важливих моментів можливого ухвалення такого Закону є те, що в умовах політичної нестабільності його норми можуть бути використані в якості політичної боротьби. Тим не менше, ухвалення такого Закону дозволить значно зменшити ризики узурпування влади Президентом.

Петро ОЛЕЩУК, політолог:

— Закон про імпічмент країні вкрай необхідний. І це треба було зробити давно. Я дуже позитивно сприймаю таку ініціативу, але шкода, що вона пролунала з великим запізненням. Ми пережили багато Майданів, багато потрясінь часто саме внаслідок того, що у нас не були законодавчо врегульовані певні правові алгоритми впливу на перших осіб в державі.  У нас не вистачало запобіжників, які б просто не дали можливості з боку влади провокувати людей на прояв масового невдоволення. Якщо Президент має на меті порушити Конституцію, то він повинен усвідомлювати всю ступінь загрози для своєї посади. Щоправда, у мене все ж таки є певні сумніви, що така ініціатива найближчим часом буде доведена до логічного завершення. Але якщо так станеться, то це буде безумовним плюсом. Ще один момент. Для багатьох сам Володимир Зеленський є ще досить незрозумілою фігурою і не всі можуть передбачити його поведінку, якщо він стане Президентом. Саме тому такий закон про імпічмент може стати певною гарантією того, що якщо він не виправдає сподівань своїх виборців, то може піти з посади, причому на абсолютно законних підставах у разі появи відповідної ситуативної більшості із цього питання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати