Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вакцина і пристрасті...

Всесвітні виміри щеплення від COVID-19
18 січня, 18:53

Схоже, Велика Британія недаремно вийшла з украй забюрократизованого Євросоюзу. Адже наразі понад 3,5 млн осіб у цій державі, тобто понад 7% населення, вже отримали першу дозу вакцини від коронавірусної хвороби. За добу пацієнтам вводять приблизно 324 000 доз. Уряд планує, що до початку осені кожен дорослий житель країни отримає хоча б першу дозу вакцини від COVID-19. Причому, за словами міністра закордонних справ Британії Домініка Рааба, цілком імовірно, що кампанія з імунізації піде швидше, а деякі карантинні обмеження можуть бути поступово зняті вже до березня, щоб Британія могла «повернутися до нормального життя».

Що дає підстави стверджувати, що вихід із ЄС став — бодай у цьому плані — блатом? Те, що Британія першою, поки брюссельська бюрократія чухала потилиці, розпочала масову вакцинацію і здійснює її ефективніше, ніж такі «гранди» Євросоюзу, як Франція і Німеччина, які вакцинували лише близько 1% населення. Чому? Справа не тільки в запізненні з початком вакцинації. В країні створена інфраструктура для вакцинації 300 000 осіб на добу (тобто менше, ніж у Британії, хоча населення в Німеччині значно більше), в яку входять сотні спортивних і театральних залів, перетворених в комплекси вакцинації. Однак, хоча кампанія щеплень в країні почалася понад два тижні тому, більшість із цих комплексів, як очікується, відкриється лише в найближчі дні. Можливо, саме тому за ці тижні використано тільки 40% наявних доз вакцини. Загалом же діє складна бюрократична структура, не тільки на рівні ЄС і федеральних органів влади, а й на рівні 16 земель... До середині лютого Німеччина отримає 5,3               млн доз вакцини від Pfizer, і ще 2 млн доз від Moderna до кінця березня. Проте у сукупності цих доз не вистачить навіть для людей віком 80 років і старших.

У Франції ситуація ще гірша. Там вакциновані лише 0,3% населення. Чому? Схоже, знову винна бюрократія. Але і саме населення також. Уряд діє дуже обережно, отримувачам щеплень дають розлогі консультації, самі щеплення роблять або лікарі, або медперсонал під обов’язковим наглядом лікарів. Що ж, це зрозуміло: близько 60% населення не схвалюють вакцинацію (у США, скажімо, таких лише 30%); в цьому сенсі Україна виглядає досить пристойно: негативне ставлення до щеплення від COVID-19 наявне у меншості наших громадян, за різними даними, від 25% до 40%, тоді як у Польщі та Росії такий показник значно вищий і сягає до 55% опитаних соціологами. Натомість у Німеччини за переважно позитивного ставлення до антикоронавірусного щеплення є певна проблема з медперсоналом: згідно з опитуванням, проведеним у грудні німецькою Асоціацією інтенсивної терапії та невідкладної медицини, тільки 73% лікарів і менш, ніж 50% середнього медперсоналу хочуть зробити собі щеплення від «корони». Ось так.

ФОТО REUTERS

А от у США, попри те, що у багатьох містах навіть стадіони перетворені на комплекси вакцинації, які працюють цілодобово, деякі з яких працюють 24 години на добу, наразі вакциновано лише близько 10 мільйонів осіб, тобто 3% населення. Не випадково обраний президент Джо Байден, якому щойно зроблене друге щеплення, тобто завершена вакцинація, назвав нинішні темпи вакцинації провалом і наголосив: він прагне поставити 100 млн доз вакцини проти COVID-19  упродовж перших 100 днів перебування на посаді. Проте, звісно, навіть цього буде замало, щоб спинити пандемію у цій державі...

Нарешті, дуже низькими темпами відбувається вакцинація у Канаді, де існує на загал ефективна система охорони здоров’я, добре забезпечена належним бюджетом. Канадська влада розмахнулася — закупили майже вп’ятеро більше доз вакцини, щоб повністю забезпечити щепленням усе населення. Але разом із тим наразі вакциновано трохи більше 1% населення. І знов доводиться ставити питання: «Чому?». Як зазначають експерти, «прокол» стався через те, що вся увага була прикута до збереження вакцин у морозильних камерах, і замало уваги    — тому, що треба робити, виймаючи вакцину з цієї камери. Та це можна виправити, хоча для цього потрібен час і ще раз час. Крім того, Канада величезна за площею — спробуйте розвезти вакцину в кріогенних пристроях не лише по великих містах, а і по лісах та тундрі. Доводиться констатувати, що медична бюрократія це своєчасно не врахувала.

Є і такі держави, де зуміли загалом приборкати поширення пандемії, але свідомо вирішили почекати з вакцинацією населення, розпочавши її не раніше кінця лютого. Це робиться для того, щоб зібрати якомога повнішу інформацію про ефективність різних вакцин і їхні побічні ефекти. До таких держав, оточених зусібіч морем (що помітно допомогло долати поширення COVID-19), належать Австралія, Нова Зеландія і Тайвань.

І нарешті. Світовим лідером за темпами вакцинації проти коронавирусу є Ізраїль. У ньому станом на ранок 17 січня першу дозу вакцини отримали 2 067 389 осіб або понад 26% населення, другу дозу — 255 260 осіб (йдеться виключно про вакцину Pfizer). З 13 січня проводиться масова вакцинація громадян Ізраїлю віком 50-55 років і продовжується вакцинація громадян у віці 55+ років. Масова вакцинація осіб 45-49 років починається на цьому тижні. Тобто «військова демократія» Ізраїлю доводить свою ефективність.

У цьому контексті відверто трагікомічно виглядає Росія, де розрекламованим «Супутником V» у регіонах щеплені «аж» 0,22% населення, натомість у Москві — «аж» 1,10%. При цьому, якщо не враховувати російську столицю, то виходить, що росіяни отримали менше щеплень «Супутником V», ніж жителі Аргентини, куди Росія (чого тільки не зробиш задля протистояння клятим «підносам»!) щойно поставила 300 тисяч доз другого компонента вакцини. А от Бразилія відмовилася від використання «Супутника V»...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати