Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У людства – лише 12 років»

Хто, про що і чому говоритиме з трибуни Давоса-2019
22 січня, 18:51
ФОТО РЕЙТЕР

22 січня, в маленькому, але дуже відомому на увесь світ, гірському містечку  Давос розпочався Всесвітній економічний форум. Тема, над якою розмірковуватимуть провідні економісти, бізнесмени та політики світу цього року, — «Глобалізація 4.0: змінюючи глобальну архітектуру в період четвертої індустріальної революції».

У програмі форуму з 22 до 25  січня заплановано 350 сесій, протягом яких учасники обговорять питання міжнародної взаємодії в епоху розвитку технологій, цифрової економіки, криптовалют, питання розвитку ринків, кібербезпеки, проблеми глобальних фінансових ризиків, прогнози в галузі енергетики, проблеми соціальної нерівності.

Крім цього, на порядку денному Давоського форуму — обговорення ситуації на Близькому Сході (у Сирії та Лівії).

Відбудуться заходи і зустрічі на тему кліматичної кризи, дискусії про загрози, які зумовлені погіршенням умов навколишнього середовища для людства.

Серед гостей Всесвітнього економічного форуму — лідери 60 держав, а також керівники найбільших міжнародних організацій. Очікується участь представників ООН, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, НАТО.

Зокрема, на форумі в Давосі цього року мають бути присутніми прем’єр-міністри Японії, Нідерландів, Італії, Іспанії, Вірменії, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Бразилії Жаір Болсонару, президент Азербайджану Ільхам Алієв, президент Афганістану Ашраф Гані, президент Іраку Бархам Салех, президент Швейцарії Уелі Маурер, заступник голови КНР Ван Цішань.

Президент США не буде присутній на Всесвітньому економічному форумі-2019. Дональд Трамп відмовився від поїздки до Швейцарії через «шатдаун» — припинення роботи урядових установ після того, як Трамп і демократи не змогли узгодити бюджет на будівництво стіни вздовж мексиканського кордону.

Пізніше стало відомо, що вся американська делегація скасувала візит до Давоса у зв’язку з продовженням політичної кризи.

Також на заходах у межах ВЕФ не братиме участі Еммануель Макрон. Президент Франції відмовився від поїздки на форум через завантажений графік, зокрема проведення національних дебатів на тлі протестів «жовтих жилетів» у країні.

Через ситуацію з Brexit відмовилася від участі у Всесвітньому економічному форумі і прем’єр Великобританії Тереза Мей.

Українську делегацію в Давосі буде очолювати Петро Порошенко. Також у заходах форуму візьмуть участь в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, міністр фінансів Оксана Маркарова, віце-прем’єр-міністр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, київський міський голова Віталій Кличко та інші.

НАПЕРЕДОДНІ ДАВОСЬКОЇ ЗУСТРІЧІ КЛАС ШВАБ, ЗАСНОВНИК ТА ВИКОНАВЧИЙ КЕРІВНИК ФОРУМУ, ЗВЕРНУВСЯ ЗІ СВОЇМ ТРАДИЦІЙНИМ ЗВЕРНЕННЯМ, ТЕМОЮ ЯКОГО СТАЛА «ЗМІНА КЛІМАТУ»

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що для України пріоритетними темами на всесвітньому економічному форумі в Давосі будуть питання Керченської протоки, Донбасу і звільнення українських політв’язнів та військовополонених.

Натомість Президент України вчора під час урочистостей до Дня Соборності заявив, що їде в Давос обговорити перспективи інвестицій в Україну.

«ЄС уже став найбільшим торговельним партнером України, на черзі — прихід потужних інвестицій, пришвидшення темпів розвитку нашої економіки, і про це вже завтра говоритиму в Давосі на зустрічі з керівниками держав та великих світових компаній», — зазначив голова держави.

Як писав «День», напередодні Давоської зустрічі Клас Шваб, засновник та виконавчий керівник Форуму, звернувся зі своїм традиційним зверненням, темою якого стала «зміна клімату». Він зазначив, що відповідно до опитування ВЕФ, найбільш імовірною з глобальних загроз у короткостроковій перспективі аналітики та бізнесмени вважають «економічне протистояння» найбільших держав (91%). На другому місці — «руйнування багатосторонніх торговельних угод і правил» (88%), на третьому — «політичну конфронтацію між найбільшими державами» (85%).

КОМЕНТАР

«ІЗ ДЕСЯТИ НАЙБІЛЬШ ВІРОГІДНИХ І ЗНАЧНИХ РИЗИКІВ МАЙБУТНЬОГО П’ЯТЬ СТОСУВАТИМУТЬСЯ ЗМІН КЛІМАТУ»

Марина САПРИКІНА, виконавчий директор  Центру «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності»:

— Якщо коротко, то світ змінюється, а питання зміни клімату вимагає невідкладних дій. І у людства — лише 12 років, щоб запобігти одному з ключових ризиків, висвітлених у Звіті про ризики Всесвітнього економічного форуму. Із десяти найбільш вірогідних і значних ризиків майбутнього п’ять стосуватимуться змін клімату.

Причина такої ситуації — керівники ще не помічають цих змін. Тема довкілля для них не є ключовою. Незважаючи на те, що вже сьогодні світова економіка платить великі кошти за зміни клімату — 314 млрд доларів щорічно. Тому потрібно зберегти потепління в межах 1,5 градуса щорічно.

На жаль, 2018 року вже другий рік поспіль потепління досягло 2,7%, а в США викиди СО2 виросли на 3,4%, вперше за вісім років.

Розв’язання цих проблем також принесе нові можливості й створить нові робочі місця. Але потрібні лідери. Уже сьогодні існують приклади колективних рішень — Альянс топів щодо змін клімату, коли група ТОП-менеджерів з сумарними доходами компаній 1,5 трлн доларів об’єднались і колективно скоротили викиди на 9% із 2015 року.

Саме тому Шваб наголошує на інноваціях та державно-приватному партнерстві. І саме для цього збирається цього року Давос — «щоб допомогти поширити приклади колективних вирішень глобальних проблем, яких вимагає глобалізація 4.0».

Фото РЕЙТЕР

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати