Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Турборежим» у дії...

У середу Верховна Рада ухвалила закон, яким уточнила підсудність справ Антикорупційного суду, а в четвер планує розглянути питання нового складу ЦВК
18 вересня, 18:28

Режим швидкого прийняття рішень новим складом парламенту сприймається по-різному: у одних викликає критику, у інших — підтримку. Перші аргументують свою позицію тим, що нова коаліція при прийнятті законопроєктів порушує процедури і регламент Верховної Ради, та і по змісту не всі рішення є правильними. Другі ж кажуть, що регламент порушували завжди, однак результату все одно не було. А сьогодні він є — швидко приймаються необхідні закони, та і процедури вони не дуже порушують. До речі, європейські партнери також заявили, що вітають «турборежим» нової влади, але наголосили, що це не має впливати на якість ухвалених рішень. Згідно з останніми соціологічними даними Центру Разумкова (дослідження проводилося в період із 6-го до 11 вересня), повністю довіряють Верховній Рада 13,3% громадян України, скоріше довіряють — 43,4%. Разом — майже 57%. 

Отже, якою конкретно є робота парламенту? Вже в четвер Верховна Рада може розглянути призначення нового складу Центральної виборчої комісії. Про це повідомив у середу  перший заступник глави фракції Олександр Корнієнко, зазначивши, що фракція «Слуга народу» запропонувала Президентові України 12—13 кандидатів. «Ми очікуємо, коли Президент внесе. Він має три дні. Три дні почалися в понеділок. Фактично — понеділок, вівторок, середа. Завтра зранку має бути», — сказав Корнієнко (interfax.kiev.ua). Він уточнив, що серед кандидатів є члени відправленого у відставку складу Центрвиборчкому.

ВПИСАВСЯ В КРІСЛО ОРГАНІЧНО

Ще одним рішенням, яке депутати можуть розглянути в четвер, може стати проєкт закону про внесення змін до закону України «Про столицю — місто-герой Київ». Таку заяву зробив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. «Наскільки я розумію, законопроект про столицю сьогодні розглядається в профільному комітеті. Там багато правок є. А потім, з урахуванням цих правок, він завтра, здається, буде виноситися до зали», — сказав Арахамія. Раніше повідомлялося, що документ передбачає проведення 8 грудня місцевих виборів у Києві. Також пропонується законодавчо закріпити функціонування районних рад у Києві, скоротити максимальну кількість депутатів місцевих рад до 84 осіб й уповноважити голову Київської міської адміністрації опротестовувати акти місцевого самоврядування столиці.

ВІН ЛИНЕ ДО НЕЇ...

Тим часом, в середу парламент також працював і ухвалив низку рішень, зокрема, було ухвалено закон, що уточнює порядок передання кримінальних проваджень Вищому антикорупційного суду (ВАКС). За відповідне рішення проголосували 323 народних депутати. Цьому суду будуть підсудні провадження, внесені до ЄРДР до набуття чинності цього закону, якщо досудове розслідування здійснює або здійснювало Національне антикорупційне бюро України та завершили прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Наступне рішення —  у другому читанні ухвалено законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню». Очікується, що його ухвалення зменшить адміністративний тиск на суб’єкти господарювання та спростить ведення бізнесу шляхом усунення зайвих обмежень у сфері телекомунікацій. Щоб розпочати діяльність на ринку, оператору необхідно буде лише повідомити профільному регулятору — Національній комісії, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) — про початок такої діяльності.

«ПРОРІЗАВСЯ» ГОЛОС

Також Верховна Рада схвалила в цілому законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу щодо зменшення тиску на бізнес, що також передбачає декриміналізацію фіктивного підприємництва. Законопроект, зокрема, вилучає ст. 205 КК, яка визнає кримінально караним створення або придбання суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або провадження видів діяльності, щодо яких є заборона. Крім того, згідно з документом, втричі підвищується нижня планка для притягнення до відповідальності за ст. 212 КК (ухилення від оподаткування).

Крім цього, парламент ратифікував протокол про внесення змін до угоди між урядами України й Турецької Республіки про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і майно. Аналогічно був ратифікований протокол про внесення змін до Конвенції між урядами України та Швейцарською федеральною радою про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і капітал.

Україна, як відомо, серйозно відстає від передових країн у розвитку, а отже, потрібні системні та швидкі реформи. Але швидкість — це не завжди якість. Новій владі варто про це пам’ятати і оптимізувати свою роботу, щоб потім не довелося виправляти. Для цього у них є всі можливості, принаймні підтримка громадян так точно. А це основне. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати