Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про стратегічне планування

Влада у боротьбі з COVID-19 вимагає негайно зробити те, що можна і потрібно було зробити навесні й улітку
27 жовтня, 18:27

У процесах антропосоціогенезу, тобто формування сучасних людини та суспільства, важливою віхою став перехід до загінного полювання, коли первісні племена винайшли способи вдало та без особливих жертв здобувати собі в їжу великих тварин — аж до мамонтів і зубрів. До цього вряди-годи вдавалося вполювати лише якусь тяжкохвору, ослаблену велику тварину, а в інших випадках — вживати в їжу м’ясо трупів таких тварин або з великими труднощами добувати невеличких тваринок. А загінне полювання давало сите і стабільне життя племені. При цьому самі знаряддя полювання істотно не змінилися — істотно змінилася його організація. Потрібно було викопати чи поглибити та спеціально підготувати великі ями, встановити на їхнє дно чимало загострених дерев’яних кілків, знати усталені шляхи пересування великих тварин, вміти користуватися вогнем і — головне — розподілити ролі у племені, визначити, хто лякатиме і заганятиме великих травоїдних у пастки, хто добиватиме їх, а хто відганятиме всіляких шакалів і гієн... Інакше кажучи, потрібне було стратегічне планування та взаємна довіра          — бо ж, крім усього іншого, доводилося іноді сидіти напівголодними, поки розвідники не приносили вістки про наявність там чи там великих травоїдних і поки молоді члени племені не вивчали свої «ролі» у загальній мисливській «виставі».

До чого це я? А до того, що 26 жовтня президент Володимир Зеленський на селекторній нараді заявив, що він наполягає, щоб лікарняні ліжка по всій території України були якнайшвидше забезпечені киснем на 80%. Таке забезпечення має бути здійснене якомога швидше. А ще глава держави поцікавився станом підготовки до можливого розгортання ковідних ліжок у немедичних закладах у Києві, Одесі та на Донеччині. У свою чергу, прем’єр Денис Шмигаль від імені уряду дав завдання очільникам обласних державних адміністрацій забезпечити лікарняні ліжка киснем на 80% вже найближчим часом. За його словами, забезпечення киснем у лікарнях Херсонської області становить 85%, у Кіровоградській, Закарпатській, Хмельницькій, Полтавській, Житомирській та Вінницькій областях — 50%. Він також запевнив, що на закупівлю кисню для лікарень уже спрямовано 571 мільйон гривень. «Є гроші, і всі процедури для закупівель були спрощені», — сказав глава уряду. Водночас, як повідомляють інформагенції, міністр охорони здоров’я Максим Степанов проінформував, що відбувається верифікація потреб, МОЗ збирає пропозиції з регіонів, зокрема щодо того, які матеріали та обладнання потрібні, скільки лікарів, коштів на зарплату та функціонування таких закладів буде необхідно. Крім того, міністр відзвітував: відпрацьовуються маршрути щодо перенаправлення пацієнтів в невідкладних випадках до інститутів Національної академії медичних наук та лікарень «Укрзалізниці» у Харкові, які додатково профінансують задля допомоги у лікуванні хворих на коронавірусну хворобу COVID-19.

Читаєш ці повідомлення і думаєш: «Холера ясна! Первісні люди ще в палеоліті (науковці дискутують, коли саме, 100 чи 200 тисяч років тому) дійшли розуміння про необхідність стратегічного планування для успіху в загінному полюванні, щоб стабільно забезпечувати плем’я м’ясом, щоб успішно жити та перемагати у вельми непростому середовищі... Натомість ці, нинішні, мали у своєму розпорядженні майже півроку, проте майже нічого не зробили. Тільки у вересні почалися якісь рухи з їхнього боку. А тепер вони вимагають негайно зробити те, що можна і потрібно було зробити навесні й улітку (гроші були, і чималі, людські ресурси також). Але влада займалася чим завгодно, включно з «президентським опитуванням», тільки не тим, що потрібно в умовах пандемії. Тепер же від медиків вимагають лоб-у-лоб атакувати стадо мамонтів, яке несеться на житла людей, загрожуючи потоптати їх, розчавити тисячі людських життів і десятки тисяч доль...»

Але ж це ще не все, що стосується повідомлень про COVID-19. Промайнула вістка, що до Одеси прибули для консультацій фахівці, які розгортали в Ухані в розпал епідемії польові шпиталі. Саме час — на зиму глядячи, тим самим зайнятися на березі Чорного моря, тоді як за півроку можна було спокійно переобладнати або побудувати стаціонарні приміщення з необхідним обладнанням й опаленням для розміщення хворих. І не тільки в Одесі, а і в інших великих містах (у Києві вистачає недовершених новобудов, які можна було націоналізувати та перетворити на шпиталі, про що автор цих рядків писав у «Дні» ще у квітні). А ще проскакують вістки, що студентів-старшокурсників й інтернів можна буде залучати до лікування хворих на COVID-19 під наглядом і керівництвом досвідчених спеціалістів... Що, за півроку не можна було підготувати кадровий резерв лікарів і середнього медперсоналу (тут могли би бути й студенти-медики молодших курсів)?

...У палеоліті не всі племена переходили до вищих ступенів самоорганізації. Невдачі мали тяжкі наслідки. Плем’я або мінімізувалося чисельно, змушене було перетворитися на збирачів і мисливців за дрібними тваринами, які так-сяк животіли у напівголодному стані, або продовжувати сподіватися на успіх у знаходженні тяжкохворих чи мертвих великих тварин (але тут можна було підчепити вельми серйозні хвороби), або йти на уклін до успішного племені, щоб воно приєднало невдах до себе (таке теж бувало — тільки брали зазвичай жінок і дітей, а чоловіків про всяк випадок убивали). Ну, а вождів, нездатних належним чином організувати своє плем’я та забезпечити йому гідне життя, за дикунськими тогочасними звичаями нерідко просто з’їдали, з відповідним ритуалом, хоч якось компенсуючи цим нестачу білкової їжі...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати