Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поради першого Президента

Леонід КРАВЧУК: «Не може людина займатися державними справами і власним бізнесом одночасно»
20 березня, 10:32
ФОТО АВТОРА

14 березня 2018 року студенти й викладачі Оптико-механічного коледжу Київського національного університету імені Тараса Шевченка запам’ятають надовго. Спілкування з Леонідом Кравчуком — людиною, яка доклала всіх зусиль задля здобуття Україною омріяної та вистражданої самостійності, стало знаковою подією для всього колективу навчального закладу.

Під час зустрічі перший Президент України коротко розповів про себе, свій шлях до президентства, а також дав поради молоді.

Відповідаючи на запитання про те, чи мріяв Леонід Кравчук у 16 — 17 років стати президентом, він твердо відповів, що ні. Оскільки й гадки не мав у юному віці, що таке взагалі президентство і яка його суть. «Мені в юності ніколи не приходили в голову такі думки», — говорить Кравчук.

Студентів також цікавило, яке найголовніше завдання політик поставив собі на посаді Президента України. «Моїм першим кроком на посаді керівника держави було роз’єднати багатство та управління державою, бізнес та політику. Не може людина, хай би якою щирою та відвертою вона була, займатися державними справами і власним бізнесом одночасно», — сказав перший Президент.

На думку Леоніда Кравчука, бідність істотно впливає на результати виборів в Україні. Політик каже: «Всі прекрасно розуміють, що тільки бідність змушує київську бабцю голосувати на виборах за гречку». Також він висловив занепокоєння пасивністю молоді на виборах: «Як не приходжу на виборчу дільницю, молоді я не бачу, на жаль... тому прошу вас, коли вам виповниться 18 років, відповідально ставитись до свого громадянського обов’язку», — закликав молодь президент.

На думку Л. Кравчука, у високих владних кабінетах зараз сидять переважно особи, які не лише не люблять Україну, а й є невігласами. «Невірно стверджувати, що у владі перебувають надлюди, які суттєво чимось відрізняються від звичайних людей. Там такі самі або навіть гірші», — констатує політик.

Перший Президент України дав пораду молоді, що потрібно робити, щоб люди вам вірили. «Треба завжди говорити тільки правду і те, що ви гарантовано знаєте, а не те, що десь та колись чули. Якщо хтось каже те, що він десь чув, а це є напівправдою або брехнею, ви ніколи нікого не переконаєте. Людину або частину людей можна обдурювати певний час, але увесь час дурити весь народ неможливо», — заявив він.

Леонід Кравчук також поділився з молоддю своєю думкою про те, які професії для президента є важливими: «Я вважаю, що глава держави повинен досконало розбиратися в економіці та юриспруденції. Якщо він не знає цих наук, то йому дуже важко орієнтуватися в управлінні державою». На його переконання, знання можна використовувати не лише на користь, а навпаки — на шкоду або задля задоволення виключно власних інтересів. Повага до людей та уміння слухати  — це риси, які повинен мати ефективний президент. На думку Л. Кравчука, основна вада людей, які приходять до влади, — невміння та небажання слухати.

На завершення перший Президент України сказав таке: «Доки ми не навчимося твердо стояти на ногах і скидати зі своїх плеч тих, хто хоче на них сісти, — ні розвинутої демократії, ні високої політичної культури не буде».

Залишається сподіватися, що молодь, яка слухала Леоніда Кравчука, зробить належні висновки і в майбутньому стоятиме на варті як демократії, так і політичної культури, якої, на жаль, так бракує представникам нинішнього українського політикуму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати