Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Наступний крок – трибунал»

Експерти — про оприлюднення Міжнародною слідчою групою даних щодо розслідування збиття лайнера МН-17 російським БУКом
28 вересня, 19:20
ФОТО REUTERS

Міжнародна слідча група (МГС) остаточно поставила крапку в питанні, як було збито малайзійський літак Boeing рейса MH-17. І слідство доказало очевидне, що Росія причетна і до агресії на Сході України та збиття пасажирського літака. Нагадаємо, що 17 липня 2014 року в літаку, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, на борту було 283 пасажири та 15 членів екіпажу. «Базуючись на кримінальному розслідуванні, ми дійшли висновку, що цей літак було збито ракетою комплексу «Бук» російського виробництва серії 9M83, випущеною з території, яка перебувала під контролем проросійських сепаратистів в Донецькій області», заявив глава департаменту розслідувань поліції Нідерландів Вільберт Пауліссен під час зустрічі з родичами жертв катастрофи.

«Поруч з МН-17 не було інших літаків. Це підтверджує навіть Росія», зазначив він. Слідчі продемонстрували уламки ракети, які було виявлено на місці катастрофи, в корпусі літака і тілах людей, що були на борту. Пауліссен детально розповів про те, що як з конвоєм систему «Бук» транспортували через російський кордон на Донбас. Його зафіксувала камера на Макіївському шосе, а також бачили численні свідки. І зрештою було точно встановлено місце у Сніжному, з якого було здійснено пуск із «Бука», потім показано як цю систему ППО повернули до РФ.

Слідчі наводили численні записи переговорів сепаратистів до моменту поставки комплексу в Донецьк і його супроводу назад у Росію. Окремо було акцентовано увагу на тому, що в ході розслідування було використано дані соцмережей для пошуку винуватців, а 3500 телефонних дзвінків було проаналізовано для встановлення причин. Слідство встановило особи приблизно 100 підозрюваних, які можуть бути причетні до пуску ракети, відзначається у звіт МГС. «Зараз є 100 підозрюваних, або тих, хто тим чи іншим чином можуть бути пов’язані зі збиттям або транспортуванням такого комплексу. Ми визначили їхні особистості. Ці люди або управляли «Буком», або організували його перекидання до місця запуску», — сказав один із доповідачів.

СЛІДЧІ ЧІТКО ВИЗНАЧИЛИ НЕ ТІЛЬКИ МАРШРУТ ПЕРЕСУВАННЯ КОМПЛЕКСУ «БУК», А Й МІСЦЕ, З ЯКОГО БУЛО ЗДІЙСНЕНО ПУСК РАКЕТОЮ 3М38, ЯК ЦЕ, ЗОКРЕМА, ПОКАЗАНО НА ДІАГРАМІ / ФОТО РЕЙТЕР

Тим часом родичі загиблих у авіакатастрофі висловили своє невдоволення тим, що у звіті МГС не вказані конкретні особи, відповідальні за збитий літак. «Надалі ми хочемо знати, хто натиснув кнопку», — наголосив у коментарі DW Роберт Улерс, родичка якого, 20-річна Дейзі, загинула у катастрофі. За його словами, відповідальність за те, що сталось, не покладене на жодну зі сторін.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкавічюс одним з перших прокоментував нинішній звіт МСГ. «Всі свідчення вказують на одне джерело. Справедливість має бути відновлена в ім’я жертв і міжнародного права», написав він на своїй сторінці у Twitter.

Коментуючи дані міжнародної команди з розслідування катастрофи літака «Боїнг» рейса МН, депутат Європейського парламенту Ребекка Хармс написала у Twitter: «Оскільки немає приватних «Буків», то Російська Федерація несе відповідальність за MH-17».

Однак, на жаль, поки що не зрозуміло, як швидко може дійти справа до покарання Росії за цей злочин. Про це можна зробити висновок із заяви Генерального прокурора Нідерландів Фреда Вестербека, який зокрема заявив наступне: «Ми не можемо зараз заявити більше ніж те, що «Бук» прибув з РФ і туди ж повернувся. Ми не можемо робити заяв про участь Росії як країни чи людей з Росії». Втім він додав, що справа обов’язково закінчиться судом.

На прес-конференції з боку слідства було сказано, що для визначення винних буде проведене окреме розслідування, але слідство відмовився називати будь-які імена чи деталі. Знайти відповіді на всі ці запитання і завершити розслідування планується у наступному році.

«ЗНАЧЕННЯ ЦІЄЇ ДОПОВІДІ ВЕЛИКЕ: ВОНА ВКАЗАЛА НА ТОГО, ХТО ВИНЕН»

Олександр ГОРІН, посол України у Нідерландах:

— Це вердикт, це вирок Росії. У даному разі МСГ усе назвала, не вказавши лише конкретного винуватця. Це буде вже наступний крок. І він має надійти з боку фізичних осіб, які мають висунути звинувачення. Слідчі з’ясують, хто був, потім постане питання: яким чином ви опинились на території України. А вам дали наказ, хто саме? І так крок за кроком усе буде виведено на той рівень, який дозволить потім не таким чином між рядків, а прямим текстом заявити, що зв’язку з тим, що це був наказ з боку російських військових чинів, а може й політичних, то, звичайно, Росія несе відповідальність. Хоча уже зараз можна сказати, чи був коли не будь випадок, щоб «Бук» був приватизований. Я такого не знаю, а він має російську національну приналежність. Незважаючи на те, що про це прямо не сказали.

Я на мене, значення цієї доповіді велике: вона по суті справи вказала на того, хто винен у скоєнні цього злочину.

Що ж до подальшого перебігу подій, думаю голландці будуть працювати по тій самій схемі. Вони будуть робити розслідування і коли у них будуть певні дані, вони їх будуть оприлюднювати. Але можу зразу сказати, що у них дуже великий масив інформації, яка не була оприлюднена, оскільки вона буда частиною розслідування.

Більше того, слід відзначити заяви голландського слідчого, який сказав, що у групи достатньо даних і будь-яка нова інформація у тому числі нових даних радарів, про які говорила Росія три дні тому, це не змінить ставлення. «Бо все, що ми представили є перевіреним, відпрацьованим, логічно підготовленим», — наголосив він.

«НАСТУПНИМ ЕТАПОМ МАЄ СТАТИ ОПРИЛЮДНЕННЯ ІМЕН ПІДОЗРЮВАНИХ У СКОЄННІ ЦЬОГО ЗЛОЧИНУ»

Сейбрен де ЙОНГ, стратегічний аналітик, Гаазький центр стратегічних досліджень:

— Слід зазначити, що цього тижня міністерство оборони Росії провело конференцію, на якій появились «нові» дані радарів. Це очевидна спроба замутити воду напередодні цієї презентації розслідувань Міжнародної слідчої групи. Безсумнівно, що згодом Москва буде заявляти, що міжнародна команда не взяла до розгляду цих даних. За іронією долі, ця російська презентація спростувала деякі попередні фабрикації Москви.

Я думаю, що Міжнародна слідча група знає імена деяких підозрюваних у цьому злочині. Інше питання, коли їх буде названо.

Що стосується подальших дій після оприлюднення даних розслідування, щоб покарати винуватців цієї авіакатастрофи. Будь-яка спроба ухвалити в ООН трибунал з притягнення до відповідальності тих, хто скоїв цей злочин буде заблокована чи підірвана Москвою. Утім можна організувати трибунал за межами ООН, який матиме меншу вагу, але це єдина можлива версія. Навряд чи можна очікувати на співпрацю Росії в даному разі.

Я очікую на енергійну кампанію з боку Росії, яка буде стверджувати «ми поділились нашими радарними даними». І вона буде намагатись поставити Україну у невигідне світло, витягши зі своєї шухляди три дні тому абсолютну фальшивку.

Наступним кроком у даній ситуації має стати створення трибуналу чотирма країнами. Саме це орган може винести вирок підозрюваним, які не будуть присутні на судовому процесі. Але Росія їх ніколи не видасть. Що стосується компенсації родичам загиблих, то тут усе залежить від Росії. І з цього питання можна лише висловлювати припущення.

А тепер після оголошення результаті розслідування наступним етапом має стати оприлюднення імен підозрюваних у скоєнні цього злочину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати