Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми для України є союзником»

Словаччина підтримує перспективу членства України в Євросоюзі і виступає за формування країнами-членами перед Києвом конкретної візії
24 вересня, 18:44

Україна та Словаччина мають спільне бачення щодо енергетичної безпеки Європи та ризиків від проєкту газопроводу «Північний потік — 2». Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою пресконференції у Братиславі, де глава української держави знаходиться з офіційним візитом.

«Мені приємно, що у нас спільне бачення щодо енергетичної безпеки Європи, де є згода в тому, що такі проєкти, як «Північний потік -2», несуть далекосяжні ризики для Євросоюзу та його єдності», — сказав Зеленський (ukrinform.ua).

Водночас Президент України подякував Словаччині за ключову роль у забезпеченні реверсних поставок газу в Україну, та розповів про домовленість зі словацькими партнерами максимально використовувати український транзитний потенціал, зокрема, про комбіновані перевезення «Азія-Європа».

Під час візиту Україна та Словаччина підписали угоду, яка дозволить відновити регулярне авіасполучення до аеропорту «Ужгород».

«Ми маємо відновити повноцінну роботу міжнародного аеропорту «Ужгород». І сьогодні ми підписали угоду, яка усуне останні перешкоди і дозволить нам відродити регулярні рейси до міста Ужгород. Ця угода є справді дуже важливою, для мене це один з інструментів, що дозволяє «зшити» Україну, відновити авіаційний місток між заходом і сходом», — зазначив Зеленський.

Також під час пресконференції президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що Словаччина підтримує перспективу членства України в Європейському Союзі та виступає за формування країнами-членами перед Україною конкретної візії та умов приєднання.

«Стосовно вступу України до Європейського Союзу і питання, що може зробити Словаччина на цьому напрямку, то, насамперед, це чітка позиція Словаччини, яку вона презентує перед усіма членами ЄС: мова йде про принцип, що кожна країна має право обрати, куди вона належатиме і куди їй прямувати. Ми будемо намагатися, щоб конкретні країни-члени Європейського Союзу встановили конкретні умови вступу України до Європейського Союзу. Дуже важливо, щоб Україна мала візію свого вступу до ЄС», — заявила вона.

Словаччина продовжує підтримувати санкційну політику Євросоюзу проти РФ та засуджує порушення територіальної цілісності України.

«Що стосується способу, то потрібно реалізувати ті заходи, які Європейський Союз прийняв щодо Росії: і ми тут говоримо про політику санкцій», — заявила Чапутова.

Водночас, президент Словаччина завила про важливість ведення та підтримки діалогу з метою встановлення миру. На цьому тлі вона з радістю відзначила триваючий на Донбасі режим тиші, який вдалося досягти шляхом переговорів.

«Я дотримуюся думки, і запевнила Президента України в тому, що ми для України є союзником. Союзником, який підтримує її суверенітет, незалежність та територіальну цілісність, а також підтримуємо Україну на шляху до ЄС», — заявила Чапутова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати