Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Конструювали у Харкові, виготовляли у Львові»

Тактичну бойову машину «Дозор-Б» прийнято на озброєння Збройних сил України
21 липня, 20:17

За результатами державних випробувань та підконтрольної експлуатації, тактичну бойову колісну машину «Дозор-Б», розроблену фахівцями «Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова», прийнято на озброєння Збройними силами України, йдеться на сайті «Укроборонпром».

«Тактична бойова колісна машина «Дозор-Б» була розроблена з нуля фахівцями «Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова. Над її створенням працював Схід і Захід разом —  конструювали у Харкові, виготовляли у Львові», — розповів директор ХКБМ Яків МОРМИЛО.

У червні 2016-го на основі конструкторської документації ХКБМ фахівці Львівського бронетанкового заводу виготовили першу партію з 10 одиниць машин «Дозор-Б» та передали їх до Збройних сил України для підконтрольної експлуатації. Після цього доопрацюваннями та покращенням технічних  характеристик машини уже займалися харківські конструктори, розповів директор ХКБМ.

«Фахівці ХКБМ постійно покращували характеристики цієї машини, враховуючи зауваження та пропозиції, висловлені в ході проведення державних випробувань та підконтрольної експлуатації. Все це робилося за власний кошт підприємства. Ми виготовили нові вузли для «Дозору», які з позитивними результатами пройшли всі стендові та ходові випробування. Останні зміни до робочої конструкторської документації ми внесли у 2020 році. Тобто, «Дозор-Б» — це дуже сучасний зразок бойової машини», — зазначив Яків Мормило.

За словами директора, наразі ХКБМ приступив до підготовки виробництва для виготовлення на власних потужностях першого зразка «Дозор-Б». Після проведення кваліфікаційних випробувань харківське підприємство, як і Львівський бронетанковий завод, зможе самостійно серійно виготовляти «Дозори».

Тактична бойова колісна машина «Дозор-Б» — повнопривідна броньована машина з колісною формулою 4х4. Створена, як багатоцільовий захищений транспортний засіб для перевезення особового складу, озброєння та військового обладнання масою до 2 тон. Машина призначена для використання в підрозділах сухопутних військ, військової поліції, розвідувальних та тилових підрозділах. В залежності від призначення передбачається різне виконання при виробництві: бронетранспортер, санітарна, командно-штабна, розвідувально-дозорна та інші спеціальні машини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати