Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iнспектування» жертви...

«Очевидно, росіяни проводять політичну операцію, їх мета — демонстрація тиску, переваги», — експерт
10 вересня, 18:48

Якраз в момент, коли писалися ці рядки, на лінії розмежування тривало так зване «інспектування» 503-го морської піхоти Збройних Сил України в районі села Шуми неподалік Горлівки. Напередодні в Офісі Президента України повідомили, що «з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій досягнута домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ: юридично інспекцію проводять не сторони воєнного конфлікту, а посередник — ОБСЄ у супроводі представників сторін».

Пізніше керівник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук підтвердив, що членів незаконних збройних формувань на Донбасі допустять на спільне «інспектування» позицій ЗСУ. «Хто туди входитиме: представники від ОРДЛО Донецької області, українська сторона в межах СЦКК і координатор ОБСЄ пані Хайді Грау», — розповів Кравчук.

Все це викликало шквал критики в частини українського суспільства, особливо в соцмережах... Однак, заради справедливості зазначимо, що самі по собі Мінські домовленості дозволили Україні зупинити в 2014-2014 рр. активний наступ російських військ і взяти важливу паузу для відновлення Збройних Сил України. Проте це відбулося за рахунок того, що в самій угоді були закладені «міни», які фактично унеможливлюють повернення контролю над окупованими територіями окремих районів Донецької та Луганської областей (наприклад, спочатку вибори, а потім кордон).

Можливо саме через це, попередня влада на чолі з Петром Порошенком так і не домоглася успіхів в реалізації «Мінська», тим більше, коли сама Москва завжди давала для цього привід — не виконуючи свої зобов’язання навіть по першому пункту угоди про всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування, в результаті чого постійно гинули українські воїни.

З приходом до влади команди Володимира Зеленського кардинально мало що змінилося в цьому напрямку, проте певні тактичні кроки завдяки більш активній позиції все ж таки були зроблені (повернення полонених, кораблів...). Звичайно, ми не знаємо всіх кулуарних домовленостей з Кремлем, зокрема керівника Офісу Президента Андрія Єрмака з заступником голови Адміністрації Президента Росії Дмитром Козаком, однак те, що українська сторона рухається в фарватері пастки, яка була закладена ще минулою владою, є очевидним. Зокрема у згаданій заяві ОП говориться про «механізм інспектування».

«Рекомендуємо освіжити в пам’яті історію діяльності СЦКК (Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, двосторонній українсько-російський механізм, створений на виконання Мінського протоколу у вересні 2014 року), а також пункт 2 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей — ту частину, яка визначає сторони на лінії розмежування і яка дісталась Україні у спадок від деяких «великих» дипломатів. Так, Росія відмовилася від роботи в рамках СЦКК. Кожна нормальна людина чудово розуміє, з якою метою це було зроблено. Але наявність такої мети не означає її реалістичності. Вкрай обмежений прояв присутності бойовиків нічого нікому не може дати, крім єдиного — ще одного аргументу на користь правоти України», — йдеться в заяві.

Разом з тим, це не знімає відповідальності за ті рішення, які нинішня влада приймає і реалізує в рамках переговорів вже більше року. За цей час вона навіть встигла скористатися послугами одного з підписантів Мінських угод — Леоніда Кучми, завдяки якому, в тому числі, Україна опинилася в нинішньому «котлі проблем». На жаль, заради миру, про який говориться весь час, і того, щоб не провокувати агресора, сьогодні Київ демонструє слабкість, чим провокує Москву на подальший тиск. Серед попередніх «досягнень» можна згадати і «формулу Штайнмайєра», і Консультативну раду в рамках ТКГ, на яку українська сторона зрештою не погодилася під тиском громадськості, і ось нова порція скандалу. 

За інформацією журналіста Юрія Бутусова з посиланням на дані терористів, «інспектувати» позиції ЗСУ буде, в тому числі, генерал-майор Збройних сил РФ Руслан Якубов (Вахітов). «Однак військовослужбовцям ВСУ не повідомляють, що в складі «інспекції» будуть військовослужбовці ЗС РФ. Сказано, що нашим бійцям необхідно забезпечити безпеку співробітників ОБСЄ і СЦКК. Противник підняв над районом «інспекції» в Шумах безпілотні розвідники, а також висунув на передові позиції групу спостерігачів і снайперів, — пише Бутусов у ФБ. — Провести «інспекцію» ОБСЄ може одними безпілотниками. Однак противник має на меті зняти відвідування українських позицій військовими РФ. Очевидно, росіяни проводять політичну операцію, їх мета — демонстрація тиску, переваги. Однак ніяких гарантій безпеки при просуванні по передових позицій ВСУ бути не може. Це район з щільним мінуванням, мінні поля і наші і противника перемішалися за довгі роки. Ситуація напружена, і поки не ясно — де наказ на відвідування наших позицій противником, ким він підписаний і хто з командування бере на себе відповідальність за цю акцію».

«Будь-який «прояв присутності» ЛДНР у складі міжнародної інспекції, навіть у одній особі — це вже повна, на сто відсотків легалізація ЛДНР як ніби то сторони конфлікту, що означає: Україна визнала цю війну громадянською, а не військовим конфліктом України та Російської Федерації! Це саме те, чого найбільше хоче Кремль, і чого правдами і неправдами вдалось уникнути всі ці шість років! Те, що ставить хрест на будь-яких надіях будь-коли у майбутньому притягти РФ до відповідальності та отримати відшкодування!», — це вже реакція учасника АТО, науковця, публіциста Євгена Дикого.

На що у згаданій заяві Кравчука говориться, що неможливо звинуватити представників України в ТКГ у формалізації терористичних угруповань і захоплених ними територій, оскільки на інспекції буде присутній представник ОБСЄ.

Чи це так? «Подібна модель інспектування дійсно похідна від СЦККшно-мінського спадку, дійсно не змінює балансу сил, і раціонально — не так вже і страшна. Та вона не про раціо, а про приниження та деморалізацію, що може бути ще гірше. Щось тандем Кравчук-Фокін ніяк не дають аргументів підтримки свого призначення», — вважає політичний експерт Олег Саакян.

«Привести ворога в українські окопи. Де ще не висохла кров вбитого бойовиками три дні тому нашого воїна. Це якийсь @%баний символізм? Не можу повірити, що це станеться», — різко реагує військовий журналіст Андрій Цаплієнко.

Питань насправді дуже багато. Наприклад, якщо вже наші переговірники пішли на подібну «інспекцію», хоча раніше ОБСЄ вже підтверджувала, що ніяких порушень умов перемир’я з боку української сторони немає, то де взаємні кроки з боку агресора? Чому наші представники не інспектують позиції противника, тим більше, українське командування заявляло, що російські окупаційно-терористичні війська будують укріплення і бліндажі?.. Це при тому, що терорист Денис Пушилін заявляв, що українські позиції будуть обстріляні там, де зараз проводять «інспекцію», більш того, агресор порушив режим тиші, в результаті чого загинув і були поранені воїни ЗСУ. Подібні поступки з боку української влади є дуже небезпечними, адже поступово ведуть нас не до миру, а коридором поразки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати