Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто помирить ГПУ та НАБУ?

Проблема в тому, що у цьому всьому протистоянні перемагають політичні домінанти, а не право
06 грудня, 10:32
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Генеральний прокурор Юрій Луценко не поїхав до Вашингтону, де мав би перед американцями продемонструвати «успіхи» своєї діяльності в нелегкій війні з корупцією. Натомість і глава НАБУ Артем Ситник і глава САП Назар Холодницький своєю поїздкою дали зрозуміти, що у них є вагома підтримка Заходу. Нагадаємо, що дипломатичний представник США в Україні Марі Йованович виступила на підтримку працівників НАБУ та САП, і високо оцінила їх роботу. Зокрема вона сказала: «Я безумовно погоджуюся, що боротьба з корупцією, це — найважливіший виклик перед українським урядом і перед усім українським народом. Варто визнати, що з 2014 року Президент, всі прем’єр-міністри і Верховна Рада дуже багато зусиль доклали для цього. Проявом їх зусиль стало створення нових антикорупційних органів. Ми пишаємося тим, що надали підтримку у створенні цих антикорупційних органів і продовжимо допомагати їм».

А ще у Державному департаменті США висловили занепокоєння через зрив правоохоронцями спецоперації НАБУ та заявили, що такі дії «підривають незалежність антикорупційних інституцій».

Після спроби затримання Саакашвілі відсутність Луценка в Америці пояснюється більш «важливими» справами в Києві. До того Луценко на прес-конференції звинуватив НАБУ у відсутності конкурсу на добір агентів та інших «гріхах», як от провокація на отримання хабара. НАБУ в свою чергу офіційно відповіло на звинувачення Луценка, що згідно з вимогами Закону «Про Національне антикорупційне бюро України» та Закону «Про оперативно-розшукову діяльність» і зокрема, ст. 8 останнього, для виконання завдань у межах ОРД можуть залучатися гласні і негласні штатні та позаштатні працівники. «Відбір штатних працівників для виконання ОРД, так само як і до інших підрозділів Національного бюро, здійснюється на конкурсній основі, але з врахуванням вимог Закону «Про державну таємницю». Базовою засадою оперативно-розшукової діяльності є безумовна негласність заходів», — їдеться в повідомленні НАБУ.

Методи НАБУ в наших правових джунглях можливо дійсно не можна назвати філігранними, але заяви Йованович доводять — Вашингтону потрібен зворотній зв’язок з Києва. І поки що цей «зворотній зв’язок» забезпечує йому САП і НАБУ. Голова останнього прямо вказав на те, що його структура напряму працює з ФБР. Враховуючи «панамські» скандали не дивно, що ці органи владі, м’яко кажучи, заважають.

Таким чином, і САП, і НАБУ стали з одного боку явним об’єктом претензій, дорікань та обвинувачень з президентського крила (ГПУ), а з іншого боку, їх підкреслено підтримує Захід. Перед тим посол України в США Валерій Чалий озвучував наміри помирити ГПУ і НАБУ в Вашингтоні. Але чи вийде, якщо проблема в тому, що у цьому всьому протистоянні перемагають політичні домінанти, а не право?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати