Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

...Готується відповідати?

17 квітня, 10:34
КАТЕРИНА ГАНДЗЮК / ФОТО З АРХІВУ «Дня»

«Пане Порошенко, я дуже хочу, щоб ви від «я почув» перейшли до «я зроблю». А саме: посадили вбивць Катерини Гандзюк...», — це цитата з останнього відеозвернення кандидата в президенти Володимира Зеленського до кандидата і чинного Президента Петра Порошенка.

У цьому зверненні Зеленський уперше згадав про резонансну справу Гандзюк, за розвитком якої стежать тисячі людей в Україні та за кордоном.

Після заяви довелося почути різні думки щодо цього. Хтось обурився тим, що ні до, ні впродовж усієї передвиборчої кампанії Зеленський не згадував про цей злочин, нічого не вимагав від влади, не порушувати цієї теми в ЗМІ, взагалі не коментував напади на громадських активістів в Україні, яких за останні роки нараховують понад 50 випадків. Таким чином Зеленський просто використав тему Каті, щоб черговий раз штрикнути опонента.

Водночас лунали аргументи про те, що неможливо «приватизувати» справу Катерини Гандзюк і пам’ять про неї, неможливо заборонити політикам чи будь кому іншому говорити про Катю. І якщо Зеленський теж говорить про цю справу — це додатковий сигнал суспільству й правоохоронцям, що про злочин ніхто не забув, бо замовники вбивства не покарані.

До речі, Катя Гандзюк свого часу недвозначно висловила своє ставлення до Зеленського в одному з дописів на «Фейсбук». У листопаді 2017 Катя говорила про феномен підтримки Зеленського в контексті заборону серіалу «Свати»: «У важнейшего поста нашей с вами личной эпохи от Mustafa Nayyem 12 тысяч лайков и 7778 репостов за 4 года. У поста про сериал «Сваты» 68 тысяч лайков и 94 227 репостов за день. Я даже не знала, что столько бывает. Да, мерзкий Зеленский, который переходит на украинский язык каждый раз, когда хочет кого-то перекривлять или показать в уничижительном свете.

Но нам с вами, ребятцы, надо очень многое понять про Украину. Пока не поймем, с выработкой стратегий развития, законами, концепциями реформирования и урбанистикой надо повременить. Особенно с урбанистикой».

Про це нагадала журналістка Катерина Лісунова після засідання суду, на якому розглядали відсторонення від посади головного підозрюваного в організації вбивства Гандзюк — голови Херсонської облради Владислава Мангера. Суд дозволив підозрюваному обіймати свою посаду, попри звинувачення у вбивстві. «А ДЕ БУВ ЗЕЛЕНСЬКИЙ ІЗ УСІМА ЙОГО КОНЦЕРТАМИ ТА ТЕЛЕШОУ, КОЛИ ПОТРІБНА БУЛА ГЛАСНІСТЬ, КОЛИ ПОТРІБЕН БУВ ГОЛОС! НА ЖОДНОМУ З ЙОГО ФІЛЬМІВ, ЯКІ ТРАНСЛЮЮТЬСЯ В РФ НЕ БУЛО ЗАСТАВКИ #FreeSentsov, не було плакатів про Катю — чи знав він взагалі її ім’я? Не було вимог звільнити наших моряків... але зараз він записав ролик із черговим «челенджем» до Порошенка й використав ім’я Каті Гандзюк... АВЖЕЖ, ТЕПЕР ЙОМУ ВИГІДНО ПРО НЕЇ ЗГАДАТИ! Але він не показав жодної позиції щодо гучних справах, будучи публічним діячем! Коли це реально було потрібно! Коли ми зривали голос, коли кричали на весь світ! Він мав змогу вплинути на ситуацію! Але єдине звернення до влади, яке він тоді зробив, — було про серіал «Свати», а також вимога повернути в Україну Федора Добронравова, який публічно підтримав анексію Криму. Про це, свого часу, написала й Катя Гандзюк...», — написала Катерина ЛІСУНОВА в «Фейсбук».

Тому у Володимира Зеленського я запитаю: «Чи готуєтесь ви відповідати на питання «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Звичайно, всі розуміють, що є розподіл повноважень гілок влади, що президент не може фактично когось посадити чи засудити. Але якщо кандидат запитує в Президента, значить, він думає, що матиме важелі впливу і зможе змінити систему?

У разі обрання його Президентом України, активісти так само ставитимуть запитання: «Хто замовив Катю Гандзюк?». Ставитимуть його новому генпрокурору, міністру МВС, голові СБУ, якщо такі будуть призначені. Бо позитивні зміни в Україні неможливі без відповіді на ці питання. Так само, як без відповідей на питання про замовників убивства Гонгадзе, про розстріли на Майдані, про розкрадання в оборонній сфері та багато інших тем. Позитивні зміни неможливі без подолання кризи справедливості.

ПРО СПРАВУ ГАНДЗЮК

Нагадаємо, херсонську активістку, радницю міського голови Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року біля під’їзду будинку, де вона мешкала. Катерина зазнала понад 30% хімічних опіків тіла. 96 днів жінка провела в лікарні. Вона перенесла понад 10 складних операцій, але організм не витримав цього випробування. 4 листопада Катерина померла.

В організації і вчиненні вбивства Гандзюк підозрюються вісім осіб. Це п’ятеро виконавців: Сергій Торбін, Микита Грабчук, Володимир Васянович, Віктор Горбунов, В’ячеслав Вишневський, двоє співорганізаторів: Ігор Павловський та Олексій Левін, та, за версією слідства, замовник злочину голова Херсонської облради Владислав Мангер.

Виконавці й співорганізатори (крім Левіна) затримані. На Владислава Мангера судом покладені обов’язки здати прокурору закордонний паспорт, з’являтися до органів слідства за першою вимогою, не відлучатися з Херсона без дозволу слідчого чи прокурора та носити електронний браслет.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати