Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Борис Бабін: «Роботи вистачить усім»

Президент України звільнив свого Постійного Представника в АР Крим
05 грудня, 11:54

2 грудня Президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Б.Бабіна з посади Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим. Указ підписаний «згідно з поданою заявою».

«Хочу щиро подякувати моїм близьким та тим, хто був поруч ці п’ятнадцять місяців — за терпіння та витримку. Іншим дякую за безцінний досвід. Звісно, боротьбу за деокупацію Криму ніхто не припиняє, роботи вистачить усім», — написав Бабін у Facebook.

Пізніше Бабін прокоментував, що це звільнення — за власним бажанням, добровільне та усвідомлене. «Ні, мені не запропонували жодної посади на публічній службі, й надалі я займатимуся юридичною теорією та практикою, в принципі конструктивні пропозиції працевлаштування такого характеру розглядаю. В політичних процесах найближчі півроку участь не братиму, на виборах скоріш за усе проголосую за Петра Порошенка, — коментує Бабін. — Найближчі президентські чи парламентські вибори, до яких наразі слід реально готуватися суспільству, будуть 2024 року, не раніше. Єдиної причини для рішення звільнитися не мав, таких факторів багато, вони накопичувалися за 2018 рік. Шкодую про нереалізовані плани, але подальше перебування на посаді аж ніяк не привело б до їх реалізації, скоріш навпаки. Всі деталі не розкажу точно, частину розкажу після скасування воєнного стану, частину — не раніше травня. Втім, аналіз моїх виступів та інтерв’ю в медіа дозволить неупередженому аналітику зробити усі висновки самостійно».

Борис Бабін — юрист-міжнародник, експерт з морського права, науковець. Посаду Постпреда Президента в Криму Бабін обіймав із 17 серпня 2017 року. Він прийшов на зміну Наталії Попович.

З перших днів роботи Бабін відкрито критикував керівництво Херсонської ОДА і Чорноморське міжрегіональне управління Укртрансбезпеки за нелегальні автобусні перевезення в Крим. Бабін прямо говорив про проблеми у прикордонних із Кримом районах: торгівлю та інші зв’язки з окупаційною владою в Криму, вплив колишніх посадовців часів Януковича, які зараз на півострові.

Щодо Генічеського району в коментарі «Дню» Борис Бабін характеризував ситуацію так: «Можна констатувати певною мірою втрату державної керованості в цьому районі. Це велика біда місцевої виконавчої влади».

Відомство за керівництва Бабіна відстоювало чітку позицію щодо рівності прав і можливостей для мешканців Криму, які хочуть, навчатися, працювати, жити на материковій Україні. Йдеться про отримання кримчанами різних документів у Херсоні, квоти в університетах тощо. Бабін активно підтримував кримських в’язнів Кремля, яких арештовували за проукраїнську позицію та захоплених росіянами українських рибалок. Також Бабін аналізував ситуацію з екологічними проблем на заводі «Кримський Титан» у Армянську.

Під його керівництво Представництво готувало низку стратегічних документів. Зокрема — Стратегія реінтеграції Криму. «Ми маємо розробити план дій з моменту «нуль», коли почнемо заходити в Крим. І до моменту, коли скажемо: Крим повністю інтегрований у правову, економічну, культурну, безпекову площину України», — коментував Бабін у інтерв’ю «Дню».

Через свою чітку публічну позицію Борис Бабін був незручним для обласної влади Херсонщини. Голова ОДА Андрій Гордєєв всіляко намагався відсторонитися від Бабіна. Спочатку Гордєєв вивів постпреда в Криму зі складу колегії ОДА, не входив Бабін і до обласної ради оборони. За нашою інформацією, керівництво ОДА давно добивалося звільнення Бабіна в Адміністрації Президента.

Останньою краплею, можливо, стало виїзне засідання тимчасової слідчої комісії народних депутатів щодо розслідування вбивства Катерини Гандзюк, яке відбулося в Херсоні 29—30 листопада. Під час засідання Бабін говорив із нардепами у закритому режимі. За інформацією з власних джерел відомо, що постпред президента в Криму озвучив низку проблем у регіоні, які не вирішуються роками і про які він раніше заявляв публічно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати