Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Альтернатива Мінським угодам

Андрій СЕНЧЕНКО та Анатолій ПОЛЯХ в редакції «Дня» розповіли про законопроект «Про прощення» та про підготовку документа «Про перехідний період»
02 квітня, 19:02
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Гостями «Дня» у понеділок були голова руху «Сила права» Андрій СЕНЧЕНКО та член координаційної ради громадської організації Анатолій ПОЛЯХ. Із 2015 року «Сила права» фактично робить ту роботу, яку повинна здійснювати держава в юридичному напрямі з захисту прав українських громадян, потерпілих від російської агресії й окупації нашої території. Останнє напрацювання громадської організації — підготовка законопроекту «Про прощення», з яким на даному етапі її представники активно ознайомлюють українських громадян. За словами Андрія Сенченка, після того як 7 березня вперше був опублікований проект закону, сьогодні вже можна стверджувати про певні результати першого етапу громадського обговорення.

«Перший висновок — дуже правильно, що ми почали з широкого громадського обговорення, а не зі спроби набрати необхідну кількість підписантів і «проштовхнути» цей закон через Верховну Раду, — каже Андрій Сенченко. — Чому? Тому що є велика недовіра до парламенту та Президента, тому будь-який, навіть найкращий законопроект, якщо не буде пояснений суспільству, сприйматиметься в штики, тим паче в такому складному питанні. Тому коли мене запитують, скільки триватиме громадське обговорення, я відповідаю, що стільки, скільки необхідно для того, щоб сформувалося чітке розуміння, навіщо це робиться. Плюс обговорення захищає цей законопроект від спроб влади інтегрувати в його текст якісь свої побажання. За три тижні обговорення ми вже внесли досить істотні зміни, але в цілому, можу сказати, що ключова конструкція законопроекту людьми сприймається». 

Надалі автори планують продовжити ознайомлювати українців зі змістом законопроекту, зокрема стоїть завдання — об’їздити якомога більше вищих навчальних закладів країни. Наприклад, уже була зустріч у Національній академії внутрішніх справ, на черзі — університети, які вимушено переселилися з окупованих територій: Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського (міститься в Києві) та Донецький національний університет імені Василя Стуса (переїхав до Вінниці).

ЛІНІЯ РОЗМЕЖУВАННЯ. СТАНИЦЯ ЛУГАНСЬКА ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ / ФОТО ЄВГЕНА МАЛОЛЄТКИ 

«Якщо уявити сьогодні, що через якісь причини Російська Федерація оголошує про відхід із Криму та Донбасу, то виявиться, що як українська влада, так і українські громадяни, що живуть на вільній території, абсолютно не готові до таких змін, — наголошує Андрій Сенченко. — Отже, немає суспільної згоди та моделі — як нам жити завтра. З іншого боку, що характеризує сьогодні жителів окупованих території? Це страх невідомості. Там люди живуть не просто в іншому інформаційному просторі, вони живуть в абсолютно іншій реальності, у них специфічна інформація про Україну. І дедалі більше ми віддаляємося один від одного».

«Але хай як там було, ми повинні пам’ятати, що ми громадяни однієї країни, і що нам потрібно знайти формулу поствоєнного  врегулювання, — продовжує гість.  У цьому ключі «Сила права» планує два основні документи. Один уже представлений — це згаданий закон «Про прощення». Він дає можливість за короткою процедурою визначитися в житті великій кількості людей. Найголовніше зараз — це побороти страх невідомості. Люди повинні розуміти, що якщо вони не скоювали злочинів, то їх немає ні в яких списках неблагонадійних. І перевірятися будуть факти, а не люди. Фактично даний законопроект виводить із зони стресу людей, які не скоювали злочинів, і дає зрозумілі відповіді для тих, хто їх скоював».

Другий документ, за словами авторів, називатиметься «Про перехідний період». Він перебуває на стадії підготовки та буде представлений до кінця травня. «У даному законопроекті йтиметься про етапи реінтеграції окупованих  територій у перехідній період. Вони дуже складні, — зауважує Андрій Сенченко. — Це гарантування безпеки, прав людей, соціальне забезпечення, покарання винних, відновлення суспільно-політичного життя, ЗМІ..., тобто стоїть завдання про побудову етапів відновлення мирного життя».

І найважливіше. «По суті, ці два закони є альтернативою Мінським угодам, — наголошує Андрій Сенченко. — На мою думку, сьогодні у світі визріла атмосфера, щоб знову поставити питання руба про виконання Будапештських гарантій. Україна має на це право, тому що ми свої зобов’язання виконали повністю, ми віддали ядерну зброю. Відповідно, маємо право вимагати насамперед у Великобританії та США, зрозуміло Росія не сяде за стіл перемовин, примус агресора до миру. Це не означає, що потрібно ховати «нормансько-мінський формат», просто це все необхідно вивести на новий рівень. Ми пропонуємо цими законами комплексно врегулювати ситуацію. Вони важливі не лише для громадян на окупованій і вільній територіях, не лише для нинішньої влади, а й для світової спільноти, тому що тоді не треба буде думати, що буде, якщо Росія піде з наших територій, оскільки у нас уже все буде закріплено українськими законами».

Детальне інтерв’ю читайте в найближчих номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати