Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фундамент єдності

28 липня православні християни і греко-католики відзначали 1032-у річницю Хрещення Київської Русі
28 липня, 19:52

У цей день також вшановують пам’ять її хрестителя — рівноапостольного князя Володимира. Серед усіх реформ у Київській Русі, здійснених князем Володимиром Великим, найважливішою була релігійна, мета якої — об’єднати землі та централізувати владу, що було неможливим без зміни світогляду.

«Хрещення Русі — це великий міжнародний акт, завдяки якому Русь входила, скажімо так, у систему міжнародних відносин не як варварська держава, як її до цього сприймали, а як християнська країна. Адже після цього в князя Володимира активізувалися міжнародні відносини, особливо це стосується західних країн, зокрема зі Священною Римською імперією та Папою. Тобто на той час — це був досить суттєвий крок і багато в чому ми недооцінюємо його значення», — зазначає релігієзнавець, директор «Релігійно-інформаційної служби України» Тарас АНТОШЕВСЬКИЙ.

На його думку, зараз в українській історії бракує осмислення ролі християнства. Суспільство звикло бачити в релігії переважно критику, сарказм, «неосвічену Церкву» в медіа, що повністю суперечить історії. Адже саме при церквах створювалися перші заклади освіти, науки, культури, а священнослужителі не рідко ставали першими вчителями. Тому для культури та освіти багато чого зробила саме Церква як інституція.

«Мені хочеться читати в ЗМІ більше матеріалів щодо ролі Церкви в житті українського народу, про те, що вона привнесла, що ми маємо зараз, що було досягнуто завдяки Церкві як інституції, як вірі й релігії, а також під впливом віри, що було зроблено... Якщо порівняти з попередніми роками, то цьогорічне відзначення є дуже скромним: це богослужіння в храмах, лунають звернення і проповіді, але немає пишної хресної ходи... Звісно, що на це, передусім, вплинув карантин... Але в цьому є і свої плюси: ми не бачимо «мірення розмірами», де було більше чи менше людей, а де були ті чи інші політики, державні діячі... А останнім також непотрібно робити вибір, на яку хресну ходу йти — до ПЦУ чи УПЦ (МП). Цього року такі моменти — відсутні», — вважає Тарас Антошевський.

Щороку до Дня Хрещення Київської Русі віряни долучаються до хресної ходи та урочистих богослужінь. Однак цьогоріч ПЦУ і УМЦ (МП) провели окремі богослужіння та оприлюднили офіційні звернення. Так, Блаженнійший ЕПІФАНІЙ, митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної Церкви України наголосив, що «1032 роки тому стараннями, святого рівноапостольного князя Володимира наш народ отримав можливість з’єднатися з Господом через святе Хрещення Руси-України». Також побажав українському народові згуртованості.

Предстоятель Української Православної Церкви (Московського патріархату) Митрополит Київський і всієї України ОНУФРІЙ у своїй промові теж акцентував увагу на постаті князя Володимира, котрий «був видатним керівником держави, видатним князем», тож згадувати хрещення Русі варто в конкретні величності князівської постаті.

Варто зауважити, що державне свято було встановлено згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі—України».

«1032 роки тому рівноапостольний князь Володимир Великий заклав фундамент єдності нашої держави, її подальшого розвитку та процвітання. Саме утвердження християнських цінностей — ідеалів добра, справедливості та миру — стало важливим дороговказом на шляху українського народу до здобуття незалежності. І саме ці цінності гартують наш народ у боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет України. Прийняття християнства наблизило українців до великої родини європейських народів, заклавши глибокі традиції політичної та правової культури. Завдяки тому імпульсу єдності, який понад тисячу років тому дав нам князь Володимир Великий, ми побудуємо сучасну, квітучу, європейську Україну! Боже великий, єдиний, нам Україну храни! З Днем Хрещення Київської Русі — України!», — заявили в Офісі Президента.

Пізнання нашої історії, зокрема і події Хрещення Київської Русі, є надзвичайно важливим. Це допомагає зрозуміти, ким ми є, чому ми є такими, чому віра для українського народу і для людей, які живуть в Україні, є важливою. Власне, про це глибино і детально читачі можуть ознайомитися, прочитавши книги з бібліотеки газети «День». 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати