Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Закамарки ВДНГ

«День» подивився, як оживає єдина державна виставкова установа країни
18 березня, 09:48

Сьогодні це Національний комплекс «Експоцентр України», але серед людей досі поширена назва ВДНГ— тобто Виставка досягнень народного господарства. Гігантський комплекс— більше 200 споруд, майже 300 гектарів території— відкрили 1958 року, щоб показувати делегаціям зі всього світу (а були тут і Шарль де Голль, і Маргарет Тетчер) багатство і процвітання Радянської України. Утримання такої установи потребувало величезних коштів, які, втім, держава видавала.

Але з розпадом СРСР комплекс перевели на самозабезпечення. Заповзятливі люди розтягнули все, що могли, зникли навіть два макети китів біля входу до павільйону «Дари моря». Натомість установа обросла мільйонними боргами. Минулого літа до управління експоцентром прийшла амбітна команда на чолі з відомим підприємцем і шоуменом Максимом Бахматовим— нині він виконує обов’язки генерального директора комплексу. Нове керівництво виставкового центру надолужує втрачене за 20 років «сну». В один із вихідних ми з іншими охочими (назбиралося чимало, зо 30 осіб) прийшли подивитися, як відроджується колишня ВДНГ. Екскурсію для нас провела арт-куратор комплексу Наталка Макогон.

ФІГУРА ЖІНКИ ЗІ СНОПОМ КОЛОССЯ ВІНЧАЄ ПАВІЛЬЙОН №10, «ЗЕРНОВІ ТА ОЛІЙНІ КУЛЬТУРИ». НА СТАРИХ ФОТОГРАФІЯХ ЗВІДСИ — ФАНТАСТИЧНІ ВИСТАВКИ, ДЕ ПРЕДСТАВЛЯЛИ РІЗНІ ВИДИ ЖИТА, ПШЕНИЦІ, КУКУРУДЗИ

«САД БАЖАНЬ»

На широких ділянках ростуть яблуні— звичайні, карликові, дивно покручені. Ця територія називається «Садом бажань». Навесні, влітку і восени тут дуже зелено, і часто проводять фотосесії молодята.

СТІНИ ОРАНЖЕРЕЇ ПАВІЛЬЙОНУ «КВІТНИКАРСТВО» ГУСТО ОБПЛЕТЕНІ ДИКИМ ВИНОГРАДОМ. У ТЕПЛУ ПОРУ РОКУ ЦЕ — ПОПУЛЯРНА СЕРЕД ВІДВІДУВАЧІВ ФОТОЗОНА

Манячить невеликий оранжерейний комплекс, доволі побитий часом. Колись це був павільйон №28, «Квітникарство». У теплу пору року стіни оранжереї обвиває дикий виноград, і тут також люблять фотографуватися відвідувачі. У самій оранжереї працює кілька розжарених котлів, до стін для теплоізоляції прикріпили плівку. Ростуть юки, мандарини, апельсини, лимони, які співробітники додають до чаю. Є унікальні пальми, що з’явилися разом з виставковим комплексом— тобто їм під 60 років. Одна з пальм розрослася настільки, що не видно її вершечка— він ховається десь за хмарою плівки. Нинішнє керівництво шукає можливості оновити павільйон та перетворити територію на зону цікавих подій та творчості.

БУНКЕР ДЛЯ ВЕЧІРОК

Свого часу на території виставкового комплексу хотіли збудувати великий павільйон для експонування усіх досягнень автопрому. Однак звести встигли лише «підземний гараж». Приміщення так і лишилося на папері. Вхід у підвал захаращений, сходи побиті.  Втім, сам «бункер»— як його називають працівники експоцентру— люблять тусівники. Тут відбувалася одна з бомж-паті— модна вечірка для тих, кому остогидли матеріальні цінності. Також тут проводили деякі події фестивалю ГОГОЛЬFEST— минулої осені він розгорнувся на території колишньої ВДНГ.

ЗА РАДЯНСЬКИХ ЧАСІВ ЗАКЛАДИ ХАРЧУВАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ КОМПЛЕКСУ БУЛИ У КОМУНАЛЬНІЙ ВЛАСНОСТІ КИЄВА. У 1990-х РОКАХ МІСТО ЇХ ПРОДАЛО. КОЛИСЬ ДВА ІДЕНТИЧНИХ РЕСТОРАНИ «ВЕСНА» І «ЛІТО» СЬОГОДНІ РАЗЮЧЕ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ. «ВЕСНА» — ОХАЙНА БУДІВЛЯ, А «ЛІТО» (НА ФОТО) СТОЇТЬ ДОВОЛІ ЗАКИНУТИМ

Всередині сиро і доволі тепло. На цегляних стінах— малюнки, що зробили учасники ГОГОЛЬFEST. Підлога— пісок, зі стелі крапає вода, з кутка визирає подерте крісло. За словами Наталки Макогон, тут  близько п’яти тисяч метрів незабудованої площі. На найближчий час керівництво «Експоцентру України» планів на цю територію не має— спочатку треба привести до ладу павільйони у більш-менш притомному стані. Але, як бачимо, недобудований гараж і зараз має чимало прихильників.

МАЙБУТНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

Павільйон №17, один із найбільших діючих, цієї осені має перетворитися на освітній центр. Тут планують відкрити філію американського університету. Більше п’яти тисяч квадратних метрів площі переобладнають під навчальні аудиторії. Люди з вищою освітою зможуть отримати знання з ІТ, підприємництва, маркетингу, медіа.

Взагалі останні 20 років виставковий комплекс щороку приносив майже два мільйони гривень збитків. За 2015 рік, з новим керівництвом, вдалося отримати майже мільйон гривень прибутку, велика частина яких, втім, пішла на сплату боргів. Останньої зими вперше за сім сезонів працювали центральні павільйони. На території комплексу облаштували зону розваг «Зимова країна», і організатори цього проекту допомогли полагодити опалення у частині приміщень.

СЕРЕД МАСШТАБНИХ СПОРУД НА ТЕРИТОРІЇ ЕКСПОЦЕНТРУ МОЖНА ЗНАЙТИ І ТАКІ КУМЕДНІ ДЕТАЛІ

За словами Максима Бахматова, виконуючого обов’язки гендиректора «Експоцентру України», територію колишньої ВДНГ прагнуть зберегти цілісним комплексом, котрий працюватиме як виставковий і культурно-інноваційний центр.

ВІДЧУТИ СЕБЕ ШАХТАРЕМ

Але знов поринемо під землю. Для тих, хто мешкав у Києві у 1960—1980-х роках, яскравим спогадом, певно, став візит до павільйону №13 виставкового комплексу під назвою «Вугільна промисловість». Його особливість— наявність макету шахти, дуже близького до оригіналу. Колись люди їздили на екскурсію цією спорудою у вагонетці, тут була купа приладдя, зразки вугілля, курсував ліфт.

«ЧЕРВОНА ДОРІЖКА» ПРОСТЯГАЄТЬСЯ ДО ЛІФТУ У МАКЕТІ ШАХТИ ПАВІЛЬЙОНУ «ВУГІЛЬНА ПРОМИСЛОВІСТЬ». ПОПРИ ТАКУ УРОЧИСТІСТЬ, САМ ЛІФТ НЕ ПРАЦЮЄ

Сьогодні гуляти шахтою можна тільки пішки— обов’язково з ліхтариком, адже темно. Від техніки лишилися рештки, по кутках натикаєшся на сміття та іржаві прути. Те, що колись було точним відтворенням шахти, останнє десятиліття скидається на макет нелегальної копанки.

БІЛЯ ПАВІЛЬЙОНУ «ВУГІЛЬНА ПРОМИСЛОВІСТЬ» ДОСІ СТОЯТЬ ДВІ ВЕЛИКІ «ЖИРНІ» БРИЛИ ВУГІЛЛЯ. ОДНА З НИХ ВЖЕ ТРОХИ ПОРОСЛА ЛИШАЙНИКОМ

Раптом світло ліхтарика вихоплює яскраві малюнки на стінах— ці «відмітини» залишив той-таки ГОГОЛЬFEST. Інколи у шахті знімають кліпи— локація добре підходить, щоб показати «темний бік сили». А що? Тут навіть є «червона доріжка»— килимок, що веде до ліфта, який не працює.

ЩО ПОПЕРЕДУ— ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ГРОМАДИ

Екскурсію хочеться завершити чимось обнадійливим. Заходимо до павільйону №11, «Дари моря». Раніше біля входу до нього та всередині стояли макети китів у натуральний розмір. Але, як згадувалося, у 1990-ті вони «попливли». Про колишнє призначення павільйону нагадує стіна, пофарбована у синій морський колір із розводами.

У павільйоні є що приводити до ладу, але він вже доволі активно діє. Влітку тут влаштовують різні дитячі забави, взимку— здають у прокат бігові лижі. Інколи проводять різні виставки. Наприклад, колись влаштували подію, пов’язану з оформленням інтер’єру,— стіни на другому поверсі павільйону обклеєні красивими, певно, недешевими шпалерами. 

ВЕЛИЧЕЗНІ ТЕРИТОРІЇ КОЛИШНЬОЇ ВДНГ ПРИВАБЛЮЮТЬ ПРИБІЧНИКІВ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ. ТУТ ПОСТІЙНО БАГАТО БІГУНІВ, ВЕЛОСИПЕДИСТІВ, РОЛЕРІВ. ВІДБУВАЮТЬСЯ БЛАГОДІЙНІ ЗАБІГИ, А НИНІШНЄ КЕРІВНИЦТВО ЕКСПОЦЕНТРУ РОЗРОБЛЯЄ НОВІ ВЕЛОМАРШРУТИ

Нове керівництво «Експоцентру України» хоче зробити тут зону дитячої активності. Втім, всі ідеї щодо виставкового комплексу обговорюють з громадою— для цього у Facebook є спільнота ReinventVDNH. Також проводять громадські слухання, на яких обговорюють з людьми майбутнє центру— наступна така зустріч запланована на кінець березня. А нещодавно у Facebook директор з розвитку комплексу Максим Яковер анонсував, що у квітні представлять нову назву, логотип та фірмовий стиль установи. То колишньої ВДНГ буде чим нас дивувати. І, що важливо, до перетворень «Експоцентру України» можуть долучатися усі охочі. Скористаймося цим шансом!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати