Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нотатки на глобусі»: Швейцарія

У суботу, 6 грудня, о 15.10 на Першому Національному каналі
04 грудня, 20:08
ФОТО REUTERS

Її називають країною неймовірної висоти.  І не лише тому, що 61 відсоток  території займають знамениті Альпи.  А й тому, що тут усе «на висоті»: найточніші у світі годинники, найнадійніші банки, дуже смачний шоколад, високий добробут  і найчистіше у світі  повітря. Все це — Швейцарія.  Лише тут можна почути,  як б’ється серце Альп.

Чотири  години літаком, три електричкою —  і ви в одному з наймальовничіших куточків Європи. Це містечко  називають Перлиною Альп. Вже не перший рік Саас-Фі  входить у десятку найкращих гірськолижних курортів світу. Поселення знаходиться на висоті 1800 метрів над рівнем моря  в оточенні гір-чотиритисячників.  Їх тут аж 13! Таке містичне число не лякає ні  тутешніх мешканців,  ні  гостей.  Сотні  тисяч туристів приїздять сюди кожної зими.

Ну і сніги у Саас-Фі! Мете й мете!   А всі люди щасливі. Вони саме за снігом приїжджають сюди. Більше того — називають це місто «Домом, де живе сніг».

Тільки тут можна зустріти  великі міста, де немає жодного заводу чи фабрики. Хоча велике місто для швейцарців та українців — різні поняття. У кантоні Валліс  ви не знайдете мегаполісів. Взагалі у цій країні немає міст-мільйонників. Бо тут надають перевагу маленьким селам і  містечках. Наприклад, у Саас-Фі постійно мешкають лише 1600 людей. Для них всі умови —  ідеально рівні дороги, зручні готелі  і безпечне життя. Є школа, лікарня, будинок для пенсіонерів. Звісно, медицина — на найвищому європейському рівні.

Ви не побачите  великих супермаркетів, натомість — невеличкі  крамнички, у  яких можна придбати усе, чого душа бажає.

До речі, ви чули щось про фондю? Правильно, це — швейцарська національна страва. Її придумали ще у XVI столітті.    Навесні пастухи йшли в гори. А йшли вони надовго і з собою брали ті продукти, які не псувалися — сир, вино і хліб.  Одного разу пастуху спало на думку розплавити сир, який вже довго пролежав. Так і з’явилася ця страва, відома на весь світ. Бути в Швейцарії  і не скуштувати фондю — це все одно, що бути в Україні і не скуштувати борщу.

І якщо ви хочете навчитися готувати фондю, якщо мрієте почути, як б’ється серце Альп і відчути їх подих — завітайте у швейцарський регіон Валліс  разом із Першим Національним каналом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати