Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наша Фортеця!

На північному березі Дніпро-Бузького лиману за 59 кілометрів від Миколаєва живе місто Очаків
10 червня, 11:35
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Назва міста походить від турецької назви міста Ачі-Кале (Фортеця Очі). Джерела перекладають її як «фортеця біля моря» або «фортеця на проході».

Вважається, що сучасне місто Очаків було засновано в 1492 році кримським ханом Менглі-Гіреєм, на місці литовської фортеці Дашів. У листі своєму васалу — великому князю московському Івану III — Менглі-Гірей повідомляв про намір побудувати місто на Дніпрі й просив для цього грошей.

ОЧАКІВ СЬОГОДНІ — це місто двох пам’ятників і одного музею.  Увесь центр можна обійти приблизно за годину.

АРХІТЕКТУРА ЦЕНТРУ МІСТА — одно- і двоповерхова. Центральна вулиця — Леніна.


ПАМ’ЯТНИК СУВОРОВУ ЧАСТО ПІДДАЄТЬСЯ АТАКАМ ВАНДАЛІВ

З особливою теплотою та любов’ю у місті ставляться до... царської Росії. Герой номер один — Олександр Суворов.  На честь нього назвали військово-історичний музей у місті. Йому своїм коштом містяни встановили пам’ятник.


КОЛИШНЯ ТУРЕЦЬКА МЕЧЕТЬ — ЄДИНА ЗБЕРЕЖЕНА БУДІВЛЯ ОЧАКОВА ТУРЕЦЬКИХ ЧАСІВ. ПІСЛЯ ЗАХОПЛЕННЯ МІСТА МЕЧЕТЬ 1794 РОКУ БУЛА ПЕРЕТВОРЕНА НА ПРАВОСЛАВНИЙ ХРАМ СВЯТОГО МИКОЛАЯ ЧУДОТВОРЦЯ

На другому місті «за популярністю» — лейтенант Петро Шмідт.  Він відомий тим, що його розстріляли неподалік Очакова. Їх обох тут «цінують» за суто людські чесноти: хоробрість, сердечність і непересічний талант. На сайті Очаківської міської ради я знайшла такі рядки: «Історія Очакова — це, насамперед, біографія людей, що своєю невтомною працею, любов’ю і відданістю місту щодня  робили його кращим».


СЕЛФІ З «ШТОРМОМ»

Ми були в Очакові на травнені свята. Було прохолодно. Море штормило, і туристів ми не бачили. Проте вони є. Місцеві кажуть, що влітку місцеві пансіонати та санаторії переповнені відпочивальниками. Приїздять в основному тутешні — з Миколаївщини. Про цілющі властивості повітря очаківського лиману, збагаченого ефірними маслами степів Півдня та солоним духом моря, тут ходять легенди...

НАЙБІЛЬШЕ СПОДОБАЛОСЬ У МІСТІ: море і бажання бути Україною.

Попри те, що тут з теплотою розповідають про Суворова, який за наказом Катерини ІІ розформував Запорізьку Січ, і з вдячністю згадують часи царської Росії, очаківці постійно підкреслюють, що тут — Україна. Багато хлопців з Очакова сьогодні є воїнами АТО.


БЕРЕЗАНСЬКИЙ ЛИМАН — СПРАВЖНІЙ РАЙ ДЛЯ БАГАТЬОХ ВИДІВ БЕРЕГОВИХ І БОЛОТНИХ ПТАХІВ: ЛАСТІВОК-БЕРЕГОВУШОК, СТРИЖІВ, ПЕЛІКАНІВ. У ПРИБЕРЕЖНИХ ЧАГАРНИКАХ ОЧЕРЕТУ ЗНАХОДЯТЬ ПРИТУЛОК ЛЕБЕДІ, ДИКІ КАЧКИ ТА ЧАПЛІ

НАЙМЕНШЕ СПОДОБАЛОСЯ: букет свіжих тюльпанів — «знесеному» Леніну.

17 червня 2015 року в Очакові був знесений пам’ятник Леніну, побудований 1969 року. На його місці 23 серпня того ж року до Дня Державного Прапора України відкрили перший в Миколаївській області світловий фонтан. А пам’ятник сховали на подвір’ї військово-історичного музею імені Олександру Суворову як «експонат». Проте, схоже, для когось він все ще «ідол», який вимагає поклоніння...

КУДИ ВАРТО ЗАЇХАТИ І ЩО ПОБАЧИТИ: В декількох кілометрах від Очакова, через Дніпро-Бузький лиман, знаходиться природний заповідник Кінбурнська коса. Це тихе, відокремлене місце, відірване від цивілізації. Побувати там можна, зробивши морську прогулянку на катері.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати