Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У День святого Валентина освідчуйтесь у коханні й не переїдайте солодкого

13 лютого, 00:00

Небагато хто знає про те, що теперішній Папа Римський Іоанн Павло II проголосив святих Кирила і Мефодія заступниками Європи. На Заході проходять карнавали, масові гуляння — так весело відзначається День святого Валентина. З Америки прийшла мода на солодкі подарунки: цукерки, торти, печиво, оформлені у вигляді сердечок. Молоді люди дарують один одному квіти, пишуть листівки-освідчення в коханні. Веселяться від душі, адже вже скоро почнеться піст. Але це більше світське свято.

Перекази зберегли мало відомостей про Валентина. Документально відомо, що звали священика Валентій. Він, нехтуючи заборонами Римської імперії, здійснював таїнство шлюбу, тобто вінчав закоханих. У ті часи солдатам, які відправлялися на війну, суворо заборонялося заводити сім’ю. Імператор навіть видав указ з цього приводу. Але священик не послухався і жодній парі не відмовив у вінчанні. Про це дізналися власті і Валентина катували. Він загинув мученицькою смертю, і був канонізований як святий. 14 лютого стали відзначати як День святого Валентина.

Чи приживеться нове свято у нас? Чи не стане воно заміною пострадянських дат 23 лютого і 8 Березня? Як відомі в нашій країні особистості зустрічають День закоханих?

Микола КАНІШЕВСЬКИЙ,  генеральний директор ТІА «Вікна»:

— День святого Валентина — красиве свято. Радий, що воно поступово стає популярним у нас в Україні. З’являється зайвий привід освідчитися в коханні. Подарувати і отримати подарунки від близької людини. На роботі ми його також відзначаємо. У складчину з колегами накриваємо стіл, виголошуємо тости. Обов’язково кожний отримує хоча б одну квітку. Я не думаю, що свято закоханих замінить старі свята. Кожне покоління відзначає ті дні, які йому ближче за духом.

Катерина БУЖИНСЬКА, співачка:

— Я обома руками за свято всіх закоханих. Сподіваюся, і мені допоможе святий Валентин. Для своєї коханої людини я склала вірші. Правда, нам не вдасться просто відпочити вдвох. 14 лютого буду співати в клубі «Чикаго». Запрошую приємно провести вечір усіх киян. Вважаю, чим більше свят, тим краще!

Геннадій ТАТАРЧЕНКО, композитор:

— Уперше почув про свято закоханих від своєї знайомої Валентини Башко, яка виїхала до Америки. Вона так захоплено відгукувалася про нього, і я для себе вирішив, що це аналог нашого 8 Березня. Я традиціоналіст. Мені Міжнародний жіночий день ближчий і рідніший від заморської «новинки». До того ж у православ’ї літочислення ведеться за юліанським календарем, тому нам в Україні треба його відзначати 27 лютого. Хоча для багатьох не важливо, що відзначаємо, головне — гуляємо. Ставлюся філософськи: хто хоче, той і святкує. У нас у сім’ї абсолютно різні погляди на нього.

АСТРАЯ, співачка:

— 14 лютого 1991 року ми вперше зустрілися з Геною. Я прийшла на практику до театру ім. І. Франка. Татарченко розповідав нам, студенткам, про музичне оформлення спектаклю «Біла ворона». Саме з цього дня стріла Амура нас уразила в самісіньке серце. Для мене він асоціюється з коханням. У цьому році йдемо на день народження до моєї подруги і там поєднаємо два свята. Не вважаю День святого Валентина церковним святом. Він просто дає можливість виявити знаки уваги коханій людині. Заведено дарувати косметику, біжутерію або білизну, прикрашаючи їх сердечками або квітами. Чим більше свят, тим краще.

Людмила КЛЕПАКОВА, тележурналіст:

— Свята різні важливі й потрібні. У нашій сім’ї ми відзначаємо як День закоханих, так і 23 лютого (чоловік служив у армії) і 8 Березня (він для мене як свято Матері). Мені подобається купувати і дарувати подарунки. Намагаюся підібрати щось оригінальне або те, про що мріють мої рідні. Іноді не витримую і вручаю їх заздалегідь. Учора отримала від чоловіка каблучку, а йому подарувала парфумерний набір. Мені здається, що 14 лютого приживеться у нас в Україні. Довгий час жили в закритому суспільстві. Тепер ринув різний потік, але День святого Валентина — світле, тепле та веселе свято. Бажаю всім любові й щастя!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати