Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Невідома Марія Примаченко

Сьогодні в Укрінформі відкрилась виставка, де демонструються роботи мискині, які раніше ніде не експонувалися!
14 березня, 16:16
Фото з facebook сторінки Олександра КРАВЧЕНКА

На вернісажі вперше представлені двосторонні картини Марії Примаченко. «Їх 6 штук, а фактично - 12. І ці невеличкі малюнки мають цікаву історію», - розповіла Анастасія ПРИМАЧЕНКО, онука художниці та директор Благодійного фонду «Творча спадщина родини Марії Примаченко». Наприкінці 1960-х - на початку1970-х  років до художниці звернулися видавці із Санкт-Петербурга, щоб вона підготувала ілюстрації до видання книги. Але ці картини, з якихось причин залишилися тоді невиданими… «Мені завжди хотілося показати їх світові, бо Марія Примаченко над ними працювала і вони вийшли справді дуже гарними», -  цитує слова онуки майстрині Укрінформ. На виставці також представлена одна маловідома робота з родинної колекції «Маки у горщику», датована 1987 роком…

Спадщина Марії Овксентівни Примаченко посідає одне з найпочесніших місць  у списку визначних майстрів «наївного» малярства поряд із Арні Руссо, Ніко Піросмані, Іваном Генераличем, Іваном Нікіфоровим. Хоча вона не мала спеціальної освіти та художниця піднялася у своїй творчості до світових висот!

Нагадаємо, Марія Овксентівна створила понад 800 картин, 650 із яких нині зберігаються в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (до речі, «День» у № 2 за 10 січня цього року вже писав, що саме в цьому музеї до 25 березня демонструється унікальна виставка «Марія Примаченко. Фантасмагорії», де представлені понад 100 творів, більшість із яких маловідома широкому загалу, а також про «Вернісаж у… метро» (див. №№ 13-14 «Дня» за 24 січня) – у вестибюлі станції метро «Золоті ворота» демонстрували до 23 лютого освітній художньо-документальний проект «Жіночий вимір: Марія Примаченко», присвячений до 110-річчя легендарної народної української художниці.

«Її картини літають по небу (фінська авіакомпанія розмалювала літаки, забувши, правда, при цьому згадати автора та шкандаль спричинивши), прикрашають найвідоміші галереї світу. Нею захоплювались, вважаючи геніальною, Пікассо та Шагал. А вона жила скромно, нікуди практично не виїжджала, - написав на свої сторінці у facebook Олександр КРАВЧЕНКО. - А ще малювати стали її діти та онуки.

Чи передається геніальність у спадок? Перша відповідь – ні. Але ж так щоб зовсім нічого не передавалось – чи може бути?

На виставці окрім робіт самої Марії Примаченко можна побачити ще й картини її сина Федора та онука Івана (він від усіх трьох, двоє з яких вже не зможуть, прийде на відкриття)… Для експерименту – ось вам три картини, не скажемо, де чия, зауважимо лише, що дві без назви, а одна зветься – «Водяний так крепко Русалку покохав, що аж лілію їй подарував». Відрізните Марію від Федора та Івана?»…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати