Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не турбуйте грициків!

Та інших птахів, у яких до 15 червня — «родинний» час
24 травня, 15:16
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Ви ж знаєте, що до 15 червня — у природі час тиші, бо птахи висиджують своїх малят і розраховують на те, що ми їх не турбуватимемо? А от самі вони у цей час досить галасливі, особливо коли тривожаться за  пташенят. Батьки активно захищають гніздо, вистрибуючи назустріч ворогу з різкими звуками. З хижими птахами вступають в сутичку в повітрі, а при наближенні людини  дуже тривожаться: птах ляскає крилами і постійно сідає прямо перед ногами людини, потім відлітає і знову сідає. З такою ж відданістю  вони захищають і сусідні гнізда.

Ось і цей дивовижний птах, побачений під час експедиції Екологічного центру Рівненського Палацу дітей та молоді в околицях обласного центру, певно, теж вибіг, відволікаючи людських дітей від  власних малят, з криком «гритю — гритю — гритю», або «грицю — грицю — грицю». Через те й назвали його грициком. Це грицик  великий, а є ще й малий.

Подивіться, який він гарний — у шлюбному оперенні, з довгими ногами і дуже довгим дзьобом. Таке  вбрання птахи носять із травня до липня, — розповіла біолог Поліна РИСКОВА. — В Україні грицики — гніздові перелітні птахи, взимку вони мігрують до Африки, Австралії, частково до теплої Західної Європи. Як тільки з’являються у нас в березні-квітні, самці одразу обирають місця гніздування на невеличкій купині біля води або негустої трави (іноді на лисинах біля болота) й починають токувати: літають і ритмічно хитаються з одного боку на інший, видаючи жалібний токовий крик.

Чисельність птахів знаходиться під загрозою насамперед через людей, які бездумно руйнують і розорюють луки, осушують землі або переслідують пернатих під час міграцій та на місцях зимівлі. Кладки можуть гинути під час раннього сінокосіння і при повній його відсутності, через випас худоби на місці гніздування.

Грицики занесені до Бернської та Боннської конвенцій з охорони птахів, а також охороняються Угодою прo охорону афро-євразійських мігруючих водоплавних птахів та Директивою Європейського союзу щодо охорони диких птахів. Та все залежить насамперед від доброї волі нас із вами. Щоб зберегти популяцію грициків, треба подбати про збереження місць  гніздування птахів і зменшення фактору турбування  їх людиною. Тоді  вони й надалі прикрашатимуть наше життя — просто  своєю присутністю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати