Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Всесвітній день слухання

18 липня у багатьох країнах світу відзначається День слухання
16 липня, 20:20

Можна подумати, що це свято пов’язане із музикою, читанням вголос чи, можливо, зі сферою здоров’я... Але усе набагато цікавіше, хоча здоров’я опосередковано все ж стосується.

Всесвітній день слухання засновано некомерційною організацією World Soundscape Project, назву якої можна перекласти як Всесвітній проект звукового ландшафту. Мета цього проекту — розуміння світу і природи, культури та суспільства за допомогою слуху.

18 липня — невипадкова дата, це день народження Рэймонда Мюррея Шейфера, канадського композитора, письменника, художника, філософа та захисника довкілля. Саме він є засновником проекту та автором однойменної книги, яка дала початок такій науці як акустична екологія, або екоакустика.

Екоакустика вивчає стосунки та взаємозв’язок між живими істотами і довкіллям за допомогою звуку. Якщо пояснити дуже коротко, то на думку Рэймонда Шейфера, з індустріалізацією на людство, та й на усе живе, звалилося забагато беззмістовних звукових сигналів, простіше кажучи шуму. Якщо природні звуки на осцилографі мають початок, тіло, внутрішні зміни та спад, то технологічні звуки являють собою пряму неперервну лінію. Вона є штучною конструкцією та основою «низькоякісного» звукового ландшафту, що впливає на якість життя усього живого. Насправді екоакустика набагато складніша наука, яка вивчає не лише вплив звуку у буквальному сенсі, а і з точки зору шуму як ознаки влади та підвищення скорості світу. Словом, раджу усім зацікавленим, ознайомитися із працями Шейфера, адже мій переказ дуже стислий. А святкування Всесвітнього дня слухання спрямоване саме на популяризацію екоакустики та практик слухання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати