Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У кабалі в кабеля

Опинилися столичні телеглядачі
21 серпня, 00:00
Останнім часом у Києві з мереж кабельного телебачення зникло відразу кілька популярних каналів. Пішли вони «по-англійському», без усяких вибачень з боку керівництва кабельних мереж. Що ж сталося?

До пори до часу київські кабельні структури розвивалися бурхливо, але, на жаль, поза правовим простором — його просто не було: закон про кабельне й супутникове телебачення досі не ухвалено. Кабельники тягнули вуличними комунікаціями свої проводи — хто швидше встигне захопити район! — заводили їх до будинкових кабельних стояків і підключали до квартир, відрізаючи при цьому будинкові антени. Мешканці, як діти, раділи великій кількості каналів, в тому числі московських і європейських, та прекрасній якості картинки. Платити за це щастя треба було всього-на-всього 2,8 — 3 гривні в місяць.

Утім, розумні люди попереджали, що безкоштовний сир, як відомо, буває тільки в мишоловці. І ось вона закрилася.

Коли Київ в основному було поділено на «сфери впливу», один московський канал обурився, виявивши свої неліцензовані передачі в київському мережевому показі. Він тут же зник з екранів. Потім схаменувся «Інтер», який має ексклюзивне право на трансляцію ГРТ, коли відчув, що його глядачі попливли кабельними каналами, а разом з ними рейтинг (читай: фінансові вливання рекламодавців).

Далі пішли вимоги від Нацради з телебачення і радіомовлення: всім операторам кабельного телебачення отримати ліцензії, укласти договори з господарями телепрограм на право транслювати їх кабельними мережами.

І тут виявилося, що багато телекомпаній, особливо російських та європейських, якими, власне, й заманювали кабельники до своїх «мереж» глядачів, заломили ціни аж ніяк не божеські. І щоб виконати їхні вимоги, кабельникам доведеться піднімати вартість свого «сиру» у багато разів. До того ж, російське НТВ, наприклад, вимагає припинити піратське розкодування свого сигналу й встановити законний платний декодер на кожному телевізорі.

За підрахунками АТ «Київтелемонтаж», другої за величиною кабельної мережі Києва, за нових умов абонентська плата за трансляцію 18 ТБ-каналів повинна становити майже 12 гривень на місяць, що цілком спроможне вдарити по кишені більшості киян.

Тут є ще один пікантний нюанс. Варто вам не заплатити за квартиру — й, отже, за кабельне ТБ — його буде вимкнено, а ви залишитесь біля напівпогаслого екрана — адже домової антени вже немає! Так що й ЖЕКи не буде скривджено.

А які можливості відкриває кабельне телебачення для придушення політичних конкурентів! Це вам не вільний невловимий ефір! Хто контролює районний кабель, той контролює район, просто не транслюючи передач телестудій суперників.

На нинішньому етапі, до ухвалення закону про кабельне ТБ, усі ці проблеми не мають рішення. А восени, коли Верховна Рада приступить до розгляду двох уже заявлених проектів Закону, слід чекати неабиякої сутички за право ловити телеглядачів у кабельні мережі. В будь-якому разі, з дешевим телебаченням доведеться розпрощатися.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати