Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спостерігай за пеліканами... у смартфоні

Унікальна можливість краще зрозуміти дику природу — завдяки ініціативі благодійного фонду
13 листопада, 12:06

Відтепер кожен охочий матиме можливість цілодобово поспостерігати за птахами в національному природному парку «Тузлівські лимани». Дві камери — одна у закритому вольєрі, інша у садку — дадуть змогу краще зрозуміти поведінку, зокрема, пари рожевих пеліканів. Історія їх появи в національному природному парку — історія визволення. До цього птахи перебували в неволі, а їхні крила були пошкоджені. І досі птахи не можуть літати, тож «Тузлівські лимани» стали й місцем їхнього відновлення.

Дізнавшись історію про двох пеліканів, благодійний фонд «Peli сan live» вирішив встановити камери відеоспостереження 24/7 з онлайн трансляцією на ютуб канал фонду. На думку команди, це сприятиме формуванню в людей дбайливого ставлення до природи. «Завдяки цій трансляції кожен охочий може спостерігати за життям та реабілітацією пеліканів, які знаходяться в зимових вольєрах на території парку. Цей проєкт — унікальна можливість та досвід для кожного з нас спостерігати за птахами, не завдаючи їм болю і шкоди. Це можливість дізнатися більше про дику природу з екрану свого смартфона», — зазначають у «Peli сan live».

Виконавча директорка та співзасновниця благодійного фонду «Peli can live» Яна Боброва розповіла «Дню»: «Підключивши камери, ми відчули неймовірні емоції та дитячий захват. Якщо чесно, ми самі тільки три роки тому дізналися про існування пеліканів в Україні. Спілкуючись із людьми, ми не раз помічали шок на їх обличчі, коли розповідали про них. Історія, яка сталася із рожевими пеліканами Алкалією та Алібеєм, свідчить про існування браконьєрського вилучення з дикої природи пеліканів — птахів, що занесені до Червоної книги України. Це потребує, з одного боку, розслідування, а з іншого — засвідчує брак обізнаності та розуміння в суспільстві, що таке Червона книга, чи можна купувати тварин, які занесені до неї, і що робити, коли побачив диких тварин у неволі».

Додамо, що насправді ця історія має й символічний контекст. Перший проєкт фонду був присвячений кучерявим пеліканам і успішно реалізований спільно з командою національного парку «Тузлівські лимани»: тоді було побудовано штучний двоповерховий острів для гніздування пеліканів, ізольований від суші лінією води, камуфльоване бунгало для спостереження за птахами та здійснено низку заходів для створення умов безпечного існування дикої природи на території Тузлівської Амазонії у національному природному парку та роботи науковців.

Трансляцію можна дивитися за посиланням

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати