Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сайту «Дня» – 22 роки

Позиція, новаторство і новітні технології — основні принципи, які лежать у основі роботи веб-ресурсу www.day.kyiv.ua
08 лютого, 12:16

7 лютого 1997-го року був відкритий сайт газети «День», який став в українських інтернет-просторах одним з першопрохідців якісної аналітики. Інформаційний простір нашої країни завжди перебував і досі перебуває в стані турбулентності. Саме тому наявність вірної державницької лоції була і є необхідною для інтелектуального суспільства.

Сайт «Дня» вперше в 1999 році оприлюднив онлайн чат-конференцію з тодішнім кандидатом у президенти Євгеном Марчуком. Окрім того, «День» в інтернеті першим почав публікувати матеріали одразу кількома мовами — українською, російською та англійською.

Інтернет-ресурс «Дня» не обмежується одним напрямком. Існує розділ Україна.

Incognita, онлайн-музеї, День-TV та інші «гілки» єдиного дерева проектів «Дня». Знову ж таки, ці ініціативи були одними з перших серед українських веб-ресурсів.

Очевидно, що читачі сайту — це не випадкові відвідувачі, а свідомо спрямовані на пошук якісної аналітики громадяни. Лише за останній рік сайт отримав додатково більш ніж мільйон відвідувачів. Вони є тим середовищем, яке воліє дотримуватись інформаційної гігієни та відповідально ставляться до вибору інформаційних джерел.

«ГАЗЕТА «День» — ЦЕ БЕЗУМОВНИЙ НОВАТОР»

Олександр ПIСНИЙ, технічний директор редакції (1996—2018 рр.):

— Газета «День» — це безумовний новатор. Не лише в інтернеті, а й у самих підходах до журналістики. Без базових принципів нічого не вдасться. Будь-який ресурс має містити в собі стрижень, концепцію. Технології ж змінюються, вдосконалюються, а іноді відживають. Тому розвиток сайту не можливий без редакторського бачення.

Зроблю окрему увагу на ще одній деталі. Колектив, який працював над створенням сайту в ті далекі роки кінця 90-х був здебільшого вихідцем із заводу імені Антонова. Ми всі мали стосунок до авіації та передових технологій того часу. А в авіації дисципліна, знання та досвід мають найголовніше значення. Тому втілювати їх у розробку та просування сайту було нам цікаво.

«День» НІКОЛИ СОБІ НЕ ДОЗВОЛЯВ ЗНИЖУВАТИ ПЛАНКУ РІВНЯ ЯКІСНОГО І ПРИНЦИПОВОГО ВИДАННЯ»

Сергій ШАРИК, контент-менеджер сайту www.day.kyiv.ua (з 1996-го року)

— Коли запускався сайт газети «День», наша редакція була одна з передових як у професійному так і технічному плані. Передові новинні агенції Agence France-Presse, Associated Press, Reuters нам надсилали матеріали не через інтернет, а через супутникову тарілку. Все це було унікально для того часу. Зауважу, що не лише доступ до інтернету, а й сам факт наявності сайту був для багатьох диковинкою. Майже не було повноцінних пошукових систем у тому розумінні, як ми це сприймаємо зараз. Це був час коли ми не просто отримували досвід, а й генерували його. Але знову ж таки зауважу, що питання не лише у використанні новітніх технологій, а й у збереженні послідовної редакційної політики. Без цього будь-який ресурс рано чи пізно перетворюється на «зливну діжку» навіть за наявності певної кількості відвідувачів. «День» ніколи собі не дозволяв знижувати планку рівня якісного і принципового видання. Інтернет, при всіх його «спокусах», не спотворив наш ресурс.

«День» І ЇЇ ОНЛАЙН-ПРОЕКТИ НАВЧИЛИ МЕНЕ СТАНДАРТІВ РОБОТИ В КОНВЕРГЕНТНОМУ МЕДІА»

Вадим ЛУБЧАК, головний редактор сайту UATV.UA, веб-редактор сайту газети «День» (2015—2018 рр.):

— Історія створення сайту газети «День» — це, по суті, історія зародження онлайн-журналістики в Україні. Бо, власне, 7 лютого 1997 року сайт став першою онлайн-платформою серед українських друкованих медіа, ексклюзивним джерелом інформації для сотень тисяч читачів, на той час, передовсім із Канади, США, європейських країн. По суті, запускаючи сайт, команді «Дня» не було на кого орієнтуватися в нашій країні, тому вони змушені були першими «протоптати» шлях всесвітньою павутиною. Першим завжди найважче. Але саме їхня робота — найважливіша. Газета «День» і її он-лайн-проекти навчили мене стандартів роботи в конвергентному медіа. Шалений темп 24/7, бажання першим знайти й опублікувати важливі для країни новини, працювати на трьох мовних версіях (українська, російська і англійська), зручно адаптувати паперовий формат газети від вимоги онлайн, завжди намагатися ставити лише цікаві опитування, пізнавальну інфографіку, найважливіші цитати, поповнювати інтелектуальний календар, та водночас долучитися до створення проекту «День-TV» — усе це стало для мене неймовірно важливим професійним досвідом. Вітаю з річницею і бажаю нових вершин і вдячних читачів.

«САЙТ «Дня» Є НАДІЙНИМ ДЖЕРЕЛОМ ІНФОРМАЦІЇ, ЯКЕ ДБАЄ ПРО ПАНОРАМНІСТЬ ВИСВІТЛЕННЯ ЖИТТЯ»

Андрій ЛЮБКА, письменник, блогер:

 — Сайт «Дня» є віддзеркаленням газети, але водночас і самостійним проектом. Не всі матеріали, що друкуються на сайті, з’являються на друкованих шпальтах, і навпаки. Добре, що газета й сайт не є цілковитими близнюками, бо в такому разі один із «братів» поволі починав би заходити на територію іншого, витісняти. Чимало друкованих видань у світі поступово перейшли тільки в цифровий формат, умовно кажучи, «сайт з’їв газету», а для українського медіа-простору втрата «Дня» була б рівнозначною втраті незалежної інтелектуальної журналістики. Але сайт став для газети надійним тилом і забезпечує доступність надрукованих у «Дні» статей протягом років і на всіх континентах світу. Та найголовніше в тому, що у вирі щоденних подій сайт «Дня» є надійним джерелом інформації, яке дбає про панорамність висвітлення життя. Тут свіжі й актуальні новини, глибокі й фахові статті, об’єктивна інформація і найкращі автори. Репутація коштує дорого й будується десятиліттями. Сайт «Дня» свою бездоганну репутацію здобув без скандалів, маніпуляцій чи піару — а просто щоденною якісною роботою. День у день, не покладаючи рук.

«САЙТ «Дня» В МОЇХ УЛЮБЛЕНИХ ВКЛАДКАХ»

Анна ДАНИЛЬЧУК, кандидат філологічних наук, проректор із науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, блогер:

— Не всі газети мають українську й електронну версії, часто вони обирають собі вузьку аудиторію і вже грають за обмеженими правила жанру. Газета «День» — не така, електронна версія видання з’явилася ще в 1997 році, тоді більшість українців не знали, що таке інтернет. Але в цьому весь «День» — бути першими в найскладнішому, торувати шлях, показувати приклад і, що найголовніше — встановлювати стандарт якості. Сайт газети — це не спрощена версія, як то часто трапляється з інтернет-виданнями, а якісний зміст і традиції — просто в новітній формі.

Я часто раджуся з авторами «Дня», з Ларисою Олексіївною, хоча іноді вони можуть про це і не здогадуватися — достатньо відкрити аналітику на сайті, пошукати в архівах і завжди знайдеш відповіді. Паперова версія — для розумних ранків і повільних інтелектуальних вечорів, а електронна — завжди під рукою у ритмі буднів, у телефоні, на комп’ютері. Сайт «Дня» точно в моїх улюблених вкладках.

Користуючись нагодою, хочу подякувати колективу «Дня» за те, що в Україні є інформаційний сайт «Дня», за високу якість, глибоку мудрість і любов до своїх читачів і авторів.

«ВИКЛИКАТИ РОЗДУМИ МОЖНА ТІЛЬКИ ОДНИМ — ГЛИБИНОЮ ДУМКИ»

Олександр ПРИЛИПКО, блогер:

— Сайт не місто, але в його основі також є процес урбанізму. За різними статистичними даними люди проводять у інтернеті від 3 до 8 годин щодня. Тому коли з’являється доступне всім комфортне місце для роздумів і суперечок — це прекрасно. Сайт невіддільний від паперового газетного номера, просто працює швидше, змушуючи нас забувати про відкриття Йогана Гутенберга та Івана Федорова. Але він залишається вірним принципам друку і журналістики, які створили інформаційний світ. Вірність принципам саме те, що подобається мені в «Дні» і його віртуальної проекції. Привернути увагу можна безліччю способів, але викликати роздуми можна тільки одним — глибиною думки.

«У ГРОМАДЯН РОСІЇ Є МОЖЛИВІСТЬ ЗРОЗУМІТИ ЯКОЮ Є РЕАЛЬНА УКРАЇНА — САЙТ ГАЗЕТИ «День»

Iгор ЯКОВЕНКО, блогер:

— У Росії немає українських ЗМІ. В телевізорі немає українських телеканалів, у кіосках немає українських газет і журналів. Проте в російському телевізорі цілодобово, сім днів на тиждень є «Україна». Бандеро-фашистська, вмираюча від голоду, така, що замерзає від холоду та зрадила все що можна зрадити. Для багатьох росіян Україна стала саме такою. Щоб зрозуміти, що таке реальна Україна сьогодні в громадян Росії є можливість — це сайт газети «День», на якому щодня з’являється якісна аналітика і експертні думки про події в світі і в країні. Дякую за цю можливість газету «День» і її сайт.

«ЕЛЕКТРОННА ВЕРСІЯ ГАЗЕТИ ВСТАНОВЛЮЄ СИСТЕМУ КООРДИНАТ У ПРОСТОРІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ»

Юрій КОСТЮЧЕНКО, науковець, експерт із питань безпеки й ризиків, блогер:

— Роль віртуальних інструментів комунікацій та електронних медіа в нашому сучасному суспільстві зростає драматичними темпами. Проблема не лише в тому, що кількість джерел інформації збільшується на два порядки кожні 1,5 — 2 роки, а кількість розповсюджуваної інформації зростає зі ще більшою інтенсивністю, а й у тому, що структура інформаційного простору кардинально змінилася — здебільшого анонімні або приховані поширювачі отримують змогу розповсюджувати інформацію на точно визначені цільові групи споживачів, а соціальні медіа хаотизують зворотні зв’язки і забезпечують лавиноподібне поширення будь-яких впливів на вразливі аудиторії. Це зумовлює можливість розповсюдження інформаційних маніпулятивних впливів, спотворення інформації, фальшування новин. У таких умовах електронні версії традиційних медіа набувають значення опорних елементів соціальної безпеки.

Саме в цьому контексті електронна версія газети «День» є важливою для нашого суспільства, бо встановлює систему координат у просторі інформаційної безпеки, що безпосередньо впливає на безпеку соціальну, і як ми змогли пересвідчитися — на безпеку воєнну. Також варто відзначити систему цінностей, та базовану на ній сукупність інтересів, що вона є притаманною інформаційній політиці газети «День», і також позитивно впливають на стан нашого суспільства.

«ЖУРНАЛІСТИКА - ЦЕ ВІДЧУТТЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ»

Ксенія КИРИЛОВА, журналіст, політичний оглядач, експерт київського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), проживає в США:

- Для мене сайт газети «День»- це приклад чесного, глибокого, цікавого ЗМІ, яке не просто висвітлює події, але й намагається висвітлити суть процесів і дати серйозний та вдумливий аналіз. У публікаціях авторів цього сайту мені особливо імпонує почуття відповідальності як блогерів, як журналістів, розуміння, що журналістика - це не просто можливість висловити свою думку, але відчуття відповідальності за свої слова, особливо у важкий період гібридної війни. Ну і, звичайно, не можна не відзначити різноманітність тем, цікавих і яскравих експертів, оперативну публікацію новин і статей, завдяки яким завжди залишатися в курсі того, що відбувається в Україні і в світі. Я вдячна творцям і авторам сайту за настільки серйозна праця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати