Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Режим оборони і наступу

Сайту газети «День» виповнилося 23 роки
06 лютого, 19:58

У інформаційному просторі України гостро стоїть питання оборони. Хоча, нам уже давно треба думати про наступ. І саме про наступ, в інформаційному сенсі, більш ніж 20 років говорить газета «День» та реалізує його власними силами, зокрема, через газету та сайт, якому 7 лютого сповнюється 23 (!) роки. Ми були одними з перших! А це означає бути новаторами, не змінюючи курсу за будь-якої влади та обставин. Головна ставка ресурсів «Дня» робиться виключно на інтелектуальні, а не «жовті» сили та сумнівні фейки з провокаціями. Це те, що називається принциповою позицією. За цей період можна було побачити багато інтернет-ресурсів, які виконували роль обслуги для конкретних бізнесових, політичних та, зрештою, олігархічних сил. Багато було й просто фейкових сайтів, які часто вводили в оману довірливих читачів яскравими і провокуючими заголовками. Ні газета «День», ні сайт «Дня» ніколи не дозволяли перейти на рівень такого ж «обслуговуючого персоналу». Зрештою, ми бачимо, як багато ресурсів (і не лише паперових, а й інтерактивних) вийшли зі строю. Але то є їхній вибір. Завдання сайту «Дня» — зберігати стратегічний курс. Особлива подяка нашим авторам за їхні статті та креативні блоги.

«Питання безпеки дуже серйозні і стосуються дуже широкого спектру проблем та аспектів. Зокрема, це стосується медіа,           — каже один із авторів газети та блогер сайту «Дня», науковець, фахівець із теорії ризиків і прикладних питань безпеки Юрій Костюченко. — Я читаю багато світових видань, які торкаються криз, і можу їх порівняти. По всьому світі працюють дуже багато робочих груп, тисячі спеціалістів. При чому вивчають вони тему насильницької поведінки, агресії, яка безпосередньо їхньої країни не торкається. В нас, попри те що на нашій території триває війна, загинуло десятки тисяч громадян, лише кілька десятків спеціалістів ґрунтовно займаються вивченням цих питань. До того ж експерти в галузі інформаційної оборони не мають фінансування і роблять це часто саме на волонтерських засадах. Важливо, що «День» не зациклюється на одномоментних топових новинах. Він, за всієї актуальності новин, дає можливість висловити думку справжнім експертам, знавцям. Адже Україна потребує потужного інформаційного каркасу. Це є питання не пропаганди, а інформаційної безпеки суспільства. Це питання виживання нас, як нації. Саме в цьому моменті все те, що ми всі разом робимо в газеті «День» та на її сайті є вкрай важливим. І варто зазначити, що своїх орієнтирів газета та сайт не втрачали ніколи».

«Вважаю, що всі проекти «Дня» — і паперові, і он-лайнові — грають у довгу гру, — коментує автор «Дня» Андрій ЛЮБКА, — Тобто в редакції є бачення стратегічного результату. Часто медіа женуться до швидких успіхів. Зрештою вони так саме швидко зникають. В інтернеті дуже широка пропозиція веб-ресурсів. Але в чому серед них унікальність «Дня»? В тому, що він створює у свого читача смак. Тобто йдеться не лише про відтворення всім відомих новин, але й про написання унікальних матеріалів, про роботу з масивами інформації — те, що називається лонгрідами. Останніх до речі стає все менше в українському інформаційному просторі. І головне — це пошук людей, авторів, спікерів, які можуть бути цікаві своїм мисленням, своєю аналітикою та досвідом. Це якість. Я дуже тішуся з того, що редакція «Дня» робить саме на цьому акцент, як на сайті так і в газеті. Адже, ясна річ, що можна було б оперативно писати про щось брудне та жовте і таким чином пригорнути до себе увагу багатьох читачів. А потім битися в груди, що ми найпопулярніший сайт. Добре, що «День» за цим не женеться і розуміє свою роль в цій інформаційній війні та виховує свого читача. Адже дуже важливо самому мислити і самому аналізувати». 

Окремо варто зазначити, що сайт «Дня» є частиною цілого Дерева проєктів нашої редакції. Адже, крім самої газети та сайту, існує ще й історичний проєкт у інтернеті «Україна. Incognita», youtube-канал «День-TV», масштабна бібліотека «Дня», журнал «Маршрут №1». Ми намагаємося дійти до читача всіма можливими способами. Це те, що називається конвергентністю в медіа.

Звичайно, сайт «Дня», крім ставки на постійне оновлення новин, є свого роду проекцією паперової версії щоденної газети. В цьому плані для нас вкрай важлива зворотна реакція читачів. Інтелектуальні, змістовні дискусії та пропозиції — це те, чого ми завжди чекаємо від вас, друзі. Тим паче, коли на вищому рівні говорять про єдність нації, то насамперед треба говорити про єдність думок, поглядів і нашої спільної пам’яті. «День» з самого свого заснування постійно нагадує про це. «День» на практиці об’єднує не лише українців в Україні, а й українців по всьому світу. Інтернет дає можливість це робити ще більш ефективніше і оперативніше. А це вже не просто технічна чи організаційна робота ресурсу. Це — державницька місія.

Отже, шановні читачі, чекаємо від вас більше реакцій, коментарів та перепостів зокрема й на facebook-сторінці нашого видання. Це наш дотик з вами крізь начебто віртуальну інтернет-мережу. Насправді, сайт «Дня» мені важко назвати віртуальним. Я його відчуваю майже фізично, як живий організм. Він живе, пульсує, об’єднує. За ним стоять люди, які віддані своїм патріотичним та щирим переконанням. І в них постійно включений режим оборони і наступу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати