Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

(Не)роздержавлення квадратних метрів

У Каховці районна рада не може поділити приміщення з редакцією місцевої газети
09 листопада, 15:10
ФОТО З САЙТА PROFISTART.BLOGSPOT.COM

Шостого листопада Господарський суд Херсонської області ухвалив рішення на користь Каховської районної ради у справі про визнання припиненим договору оренди від 2 лютого 2014 року та повернення райраді частини приміщення площею в 311,39 кв. м у будинку №11 по вул. Соборності в м. Каховка, де майже 30 років розташована редакція газети «Каховська зоря». Це рішення — черговий етап тривалого протистояння місцевого видання з районною радою, яка вже понад рік не може ухвалити рішення про вихід із співзасновників газети. Як запевняють у редакції, причина — в будівлі у центрі міста, яку частково хочуть віддати під Центр надання адміністративних послуг.

У лютому 2016 року, згідно з вимогами ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», колектив «Каховської зорі» повідомив своїм співзасновникам — Каховській міській раді та Каховській районній раді — про рішення стати незалежними. Міська рада на черговій сесії схвалила рішення про вихід зі співзасновників, але з районною радою так просто розлучитися не вдається. За словами головного редактора газети Жанни КИСЕЛЬОВОЇ, це мало бути формальне рішення, адже з 2007 року газета є самоокупною і не залежить від районних депутатів. «Ми співпрацюємо з міською радою на умовах договору про висвітлення діяльності. Районна рада не платить нам нічого», — коментує «Дню» Жанна Кисельова.

Голова Каховської районної ради Тетяна ТЕРТИЧНА в коментарі «Дню» розділяє питання роздержавлення і суперечки за приміщення редакції. «Ми не проти роздержавлення, але ми не є співзасновниками цього підприємства, тому не можемо приймати рішення про вихід», — каже Тертична. Насправді, згідно з даними державного реєстру юридичних осіб, Каховська районна рада зазначена як співзасновник КП.

Водночас Тетяна Тертична не приховує, що один поверх будівлі планують віддати під ЦНАП. «311 кв. м — занадто велика площа в центрі міста, яку орендують за одну гривню на рік для шести осіб, які постійно працюють у «Каховській зорі». Коли постало питання про цільове використання площі, редакція не надала підґрунтя про займання всієї будівлі. За нормами робочого місця в офісі на одного працівника має бути надано не менше ніж 6 кв. м. Ми поставили питання про переміщення ЦНАПу на перший поверх будівлі, а другий поверх площею 150 кв. м залишити редакції. Цього більш ніж досить. Таке рішення ухвалено сесією районної ради, такі позовні вимоги ми заявляли в суді».

За словами головреда «Каховської зорі», в їхньому колективі працюють не шість, а десять осіб, і вони подаватимуть апеляцію на рішення суду, адже в ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (ст. 9, п. 2) зазначено: «Приміщення, що перебувають у державній або комунальній власності, у яких на час реформування розташовувалися редакції, передаються в оренду строком не менше ніж на 15 років з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій».

«Якби нам надали альтернативний договір про надання якоїсь площі, можна було б говорити далі, але ми такого договору не отримали, — каже Жанна Кисельова. — Ми маємо право на це приміщення і будемо його обстоювати. Я хочу забезпечити комфортні умови для своїх працівників і не тримати в одному кабінеті чотири людини, в яких — різні напрямки роботи: бухгалтерія, реклама, журналістика, коректура. Ми б хотіли розширюватися й обладнати на другому поверсі міні-друкарню, щоб не друкувати газету за 100 км від Каховки. Якщо нас виселять, це буде неможливо».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати