Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли прийде розуміння?

У нас «прості люди» провалили свою частину роботи у боротьбі з коронавірусом, а влада — свою
23 жовтня, 13:27

Міністр Степанов щодня оголошує жахливі цифри жертв пандемії: вона розвивається за експонентою, кількість хворих зростає в геометричній прогресії.

Але дивлячись на своїх земляків, я можу дійти висновку, що ніякої пандемії немає, принаймні в Україні, що ці трагічні та жахливі події відбуваються десь у Новій Зеландії або Гренландії.

Масок більшість не носить, і я не знаю, яка сила може змусити їх це робити. Одна розумна людина сказала мені, що якби протягом місяця всі українці поголовно надягли маски, гумові рукавички і дотримувалися соціальної дистанції, то ми б досить швидко звели заразу до нуля. Потім цю ж думку озвучив один ізраїльський лікар стосовно своєї країни. Але у нас «прості люди» обрали інший шлях. Вони провалили свою частину роботи у боротьбі з коронавірусом, а влада свою. Стався збіг резонансів: безвідповідальність народу наклалася на безвідповідальність влади. У результаті та катастрофа, яка вже відбувається на очах: система охорони здоров’я починає розсипатися. І настає розплата за безвідповідальність: багато лікувальних установ втратили можливість надавати медичну допомогу при традиційних захворюваннях, оскільки вони не витримують колосальної й стрімко зростаючої кількості хворих на Covid-19. І «проста людина», якій наплювати на правила карантину, має розуміти: якщо у неї станеться інфаркт або інсульт — допомоги не буде, тому що допомогти нікому (медики масово заражаються і вмирають) і ніде (лікарні забиті коронавірусними хворими). Якщо станеться ниркова колька, то лізтимеш на стінку від болю, але ніхто не полегшить твоїх страждань. А родичі будуть змушені безпорадно спостерігати конвульсії й агонії. Не дарма казали древні: якщо Бог хоче покарати народ, він спочатку позбавляє його розуму. І тоді електорат спочатку обирає собі лідером некомпетентну й безграмотну людину, якою керують хитруни й агенти з його оточення, а потім своєю поведінкою роздуває епідемію зарази, яка його дуже боляче вдарить. Ну, а влада, за словами Миколи Вересня, вважає, що головна проблема в країні — дороги, а зовсім не війна і не коронавірус. І тому у нас у цій сфері, у боротьбі з коронавірусом так багато хаосу, безладу і прямих зловживань. На цю тему на радіо «Прямий-FM» говорив екс-віце-міністр охорони здоров’я, екс-нардеп і кандидат медичних наук Валерій Івасюк. За його словами, у нас в Україні катастрофічно не вистачає медичних лабораторій, де можна було б досліджувати аналізи на Covid-19. До речі, ось на що слід було витратити гроші з антикоронавірусного фонду, а не закопати їх в асфальт. А поки люди, не маючи можливостей пробитися в нечисленні державні лабораторії, змушені звертатися до приватних. Ті знімають з них значні суми грошей, а отримані від громадян біоматеріали віддають на аналіз у ті ж самі державні лабораторії. Ну, а гроші, мабуть, якось розподіляють між зацікавленими особами. Класична схема, цілком корупційна, якщо вірити пану Івасюку. У студії йому постійно затикали рот, обривали на півслові. Він дійсно незручний спікер, оскільки говорить різко, правдиво і зі знанням справи.

Хотілося б його послухати в нормальній обстановці, без настирливих і, як мені здається, своєкорисливих, собі на умі ведучих, що переслідують якісь свої цілі...

На цю ж тему, про корона вірус, говорили й у студії «Свободи слова» на каналі ICTV. Там біля мікрофона демонстрував своє ораторське мистецтво міністр охорони здоров’я пан Степанов. Якщо йому вірити, то нічого страшного у нас не відбувається. Але факти свідчать про інше. Ліків у лікарнях не вистачає (або вони коштують громадянам шалено дорого), медичного кисню не вистачає, медтехніки не вистачає, медиків не вистачає. А 36 мільярдів гривень з фонду боротьби з епідемією, з благословення нинішньої влади, закатали в асфальт. У минулі часи у юристів це кваліфікувалося як «нецільове використання коштів». Причому, якщо не було крадіжок, тоді кваліфікація була зовсім інша... Доля дала нашій владі цілих шість місяців, щоб підготуватися до спалаху пандемії. Але влада, за словами нардепа Артура Герасимова, цей час злочинно проспала.

Міністр Степанов заперечував неминучість колапсу нашої медицини в листопаді поточного року. Він критикував місцеву владу за організацію масових заходів. Центральну владу за те саме (і в набагато більших розмірах) він не критикував. Ну, це зрозуміло, Степанов на свою посаду поставлений Президентом Зеленським і має дотримуватися пієтету по відношенню до свого роботодавця.

З різким засудженням можливого оголошення надзвичайного стану (про що сказав нардеп від «Слуги народу» Качура) виступила Юлія Тимошенко. На її думку, вибори стануть референдумом довіри або недовіри до діючої влади. Вона засудила орієнтацію виключно на зарубіжні вакцини від Covid-19, висловивши впевненість, що українська наука при елементарному фінансуванні здатна створити власну вакцину і свої тести. Нам відомо, як вожді ОПЗЖ піарять дуже сумнівну російську вакцину. Тут відбулася цікава сварка між колегами по фракції «Слуга народу» Качурою та Лізою Богуцькою, яка назвала його «тупим черевиком» за популяризацію сирого медичного напівфабрикату — російської вакцини, а також, здається, за публічні заяви про користь створення коаліції у складі «Слуги народу» і ОПЗЖ. Качура нібито подав на неї до суду. Невже пан Качура повністю позбавлений почуття гумору? Це багато про що говорить...

На «5-му» продемонстрували цікавий фільм, що був знятий за участю «Центру вивчення Росії». Фільм присвячений біологічній та хімічній зброї Російської Федерації. РФ приділяє величезну увагу цим засобам нападу. Вона вже перевірила багато видів такого зброї у Сирії, яка була перетворена на російський полігон. Експерт Денис Богуш розповів про те, що в Росії знизився рейтинг Путіна до рекордної в історії цієї країни позначки — 35%.

Знизилися ціни на нафту — а це 40% російської економіки.

Для підвищення рейтингу Путіну потрібні екстремальні дії. У минулому такі дії забезпечували йому різкий стрибок популярності в російських масах: війна в Чечні, війна в Грузії, війна в Україні, війна в Сирії. Улюблена політика РФ штучно створити проблему, а потім виступати з пропозиціями щодо її вирішення. І нині в ідеальному варіанті РФ робить вакцину проти Covid-19 і рятує людство на гребені паніки. Між іншим, міністр Степанов не виключив масових закупівель вакцини в Росії, а відомий у нас кардіохірург професор Тодуров повідомив, що ця вакцина вже масово завозиться до України (рухомий рядок на одному з телеканалів)...

А ситуація з «миром» імені Зеленського стає дедалі тривожнішою. Виступаючи на «Еспресо» у студії «Говорить великий Львів», Олександр Турчинов сказав, що за цей рік не закуплено для нашої армії жодного снаряда, не замовлено жодної ракети. За словами Турчинова, у деяких напрямках у нас бойових ресурсів вистачить на один тиждень активних бойових дій і це дуже небезпечно...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати