Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи продовжить вірус-вимагач шантажувати світ?

Програма Wanna Cry нашкодила не тільки звичайним користувачам, а й зупиняла фабрики. Друга хвиля кібератаки оминула Європу і зачепила Азію
19 травня, 14:53
ФОТО РЕЙТЕР

На вихідних десятки тисяч комп’ютерів по всьому світу зазнали зараження вірусом WannaCry, назва якого англійською співзвучна фразі «Хочу плакати». Це шкідлива програма, за допомогою якої зловмисники шифрують необхідні користувачу файли і вимагають викупу в обмін на розблокування даних. Злочинці наполягають на оплаті в біткойнах (електронна валюта. — Ред.), еквівалентній сумі від 300 до 600 доларів, погрожуючи зробити незворотні зміни в захоплених даних після 19 травня. Україна одразу опинилася серед лідерів щодо ураження.

Програміст, що користується аккаунтом @MalvareTechBlog в Twitter, зміг випадково зупинити вірус-вимагач Wanna Cry завдяки реєстрації доменного імені, до якого зверталася програма, що вражала комп’ютери, пише The Guardian. Однак експерти очікували другої хвилі. На щастя, поновлення активного поширення вірусу через уражені електронні листи не відбулося, але аналітики не виключають такої можливості у найближчий час, зазначає інформаційна агенція Reuters.

Локальні спалахи ураження помітні в Азії. Китайські органи влади заблокували низку онлайн-сервісів, проте невідомо, чи через кібератаки, чи для їхньої профілактики. Енергетична компанія PetroChina заявила про ураження платіжних систем на низці своїх заправок, у японській поліції повідомили про два відомі випадки кібератак, одну — в лікарні, ще одну — у приватної особи. В Індії уряд заявив лише про кілька випадків атак, яких уникли великі корпорації.

У Європі підприємства, які стали жертвою WannaCry, відновлюють роботу своїх мереж. Так, були заражені комп’ютери концерну Renault-Nissan, німецького залізничного концерну Deutsche Bahn тощо. «Варто очікувати схожих атак на регулярній основі найближчими днями та тижнями»», — озвучив песимістичний прогноз голова французької агенції кібербезпеки ANSSI Гійом Пупар. Він допускає, що хакери оновлюватимуть свої інструменти та навчатимуться на помилках.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати