Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Антифейкери під атакою

В Європі не задоволені якістю роботи ЄС щодо протидії російській дезінформації
20 квітня, 13:05

В Європі вибухнув скандал навколо системи протидії фейкам, яку побудував ЄС. У парламенті Нідерландів нещодавно було ухвалено рішення про необхідність закрити сайт EUvsDisinfo — фактично, єдиний проект ЄС, який має на меті викриття дезінформації та неправдивих новин, що їх поширює Росія.

Які наслідки матиме цей процес?

ЩО ТАКЕ EUvsDisinfo

Сайт EUvsDisinfo створений у межах кампанії, яка спрямована на оптимізацію прогнозування, розгляду і реагування на прокремлівську дезінформацію, оперативною робочою групою зі стратегічних комунікацій East StratCom Task Force.

Спеціальний підрозділ ЄС East StratCom Task Force було створено у березні 2015 року для протидії «дезінформаційним кампаніям Росії». Група, яка є складовою Європейської служби зовнішньої політики (European External Action Service), спирається у своїй праці на мережу громадських активістів, які виявляють фейки і повідомляють про них співробітникам East StratCom. У цьому процесі задіяні й спеціалісти з України (проект Stopfake.org).

Експерти оперативної робочої групи вивчають, заносять до пошукової онлайн-бази даних відомості про неправдиву інформацію і публікують спростування в тижневому огляді — Disinformation Review, або DisinfoReview. Цей бюлетень регулярно виходить на сайті EUvsDisinfo і за формою є оглядом публікацій, які містять «неповний, спотворений або помилковий погляд чи інтерпретацію та поширюють основні прокремлівські тези».

East StratCom уже вдалося зібрати понад 3,5 тисячі прикладів «прокремлівської дезінформації, яка суперечить фактам, що перебувають у відкритому доступі». Один з останніх прикладів роботи команди — матеріали про отруєння колишнього агента російських спецслужб Сергія Скрипаля. «Дотримуючись звичної тактики, використовуваної з часів краху МН17, прокремлівські ЗМІ швидко засмітили інформаційний простір «альтернативними» поясненнями трагедії»,  — констатують автори EUvsDisinfo та наводять приклади російських фейків.

ФЕЙКИ АНТИФЕЙКІВ

Що ж у роботі East StratCom викликало обурення нідерландських депутатів? Причиною, як з’ясувалося, послужило включення в бюлетень Disinformation Review декількох статей нідерландських ЗМІ. Ці публікації (всього їх було три) спочатку наводилися як приклад поширення дезінформації, але потім, після скарг медійників, були видалені з переліку недостовірних командою проекту EUvsDisinfo.

Пізніше стало відомо, що проблема з матеріалами виникла через неякісний переклад, наданий помічниками-волонтерами, і через нерозуміння працівниками EUvsDisinfo справжнього змісту текстів, — всерйоз був сприйнятий сатиричний матеріал.

У заяві East StratCom Task Force зазначено з цього приводу, що ці публікації потрапили у список помилково і згодом були вилучені. В East Stratcom заявили про постійну роботу щодо забезпечення точності бази даних EUvsDisinfo, закликали повідомляти про помилки, заповнюючи онлайн-форму, і сказали, що вживають заходів для подальшого вдосконалення «внутрішніх процедур».

Втім, визнання своїх помилок не захистило «антифейковий проект» від критики, яка завершилася офіційною вимогою парламенту Нідерландів закрити сайт. Голландські депутати поставилися до цих помилок настільки серйозно, що доручили міністру внутрішніх справ звернутися до Єврокомісії з вимогою назавжди закрити сайт EUvsDisinfo.

Критикують EUvsDisinfo не тільки в Нідерландах.

Як повідомляє Deutsche Welle, ще один критик проекту, професор європейського права в паризькій бізнес-школі HEC Paris Альберто АЛЕМАННО направив Європейському Уповноваженому з прав людини скаргу, в якій доводить, що сайт EUvsDisinfo «порушує право на свободу висловлювання та справедливий судовий розгляд тих, кого звинувачують у поширенні дезінформації». Алеманно вважає, що сайт із викриття дезінформації «має добрі наміри», але методи його роботи не відповідають стандартам Міжнародної мережі з перевірки фактів (IFCN). На його думку, у EUvsDisinfo немає прозорих критеріїв, за якими та чи інша інформація вважалася б фейковою. При цьому вчений наголошує, що не закликає закрити ресурс, але наполягає, що «ЄС повинен удосконалити свою систему перевірки фактів».

БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ

Поки що ні про закриття робочої групи, ні про припинення роботи ресурсу EUvsDisinfo і не йдеться. Як зазначає Deutsche Welle, жодна з країн-членів ЄС не підтримала заклику парламентаріїв із Нідерландів. У відповіді на запит DW до зовнішньополітичного відомства ЄС, яке курирує цей напрямок роботи, зазначено, що, навпаки, в ЄС приділяють дедалі більше уваги боротьбі з дезінформацією. Робота оперативної групи East StratCom Task Force із виявлення, аналізу та інформування про випадки дезінформації доповнює те, над чим працює дедалі більше країн та інституцій ЄС для протистояння хибним новинам, і це «засвідчує, що дезінформація стає дедалі серйознішою і дуже реальною проблемою», зазначив представник європейської дипломатичної служби.

У відповідь на критику, що лунає на адресу робочої групи East StratCom та її інформаційного ресурсу, в ЄС заявили, що «шукають можливості ефективніше реагувати» на виклики, які виникають внаслідок поширення дезінформації, тому що передумови, які призвели до створення групи East StratCom Task Force (тобто поширення російської дезінформації), не змінилися.

Якуб ЯНДА, куратор стратегічної програми Kremlin Watch, яка спрямована на «викриття та протидію інструментам російського впливу», чеського аналітичного інституту European Values Think Tank, і багато інших спеціалістів переконані, що помилки, на які вказали парламентарі Нідерландів, — це результат недостачі в EUvsDisinfo фінансування й людських ресурсів. Про це експерти написали в колонці для сайта EUobserver. На думку експертної спільноти, наявні у проекту East StratCom Task можливості не можна порівняти з «сотнями мільйонів доларів і тисячами людей, які Кремль використовує для своєї пропаганди, дезінформації та фейкових новин».

В Європарламенті на початку року оприлюднили дані, за якими Росія витрачає для ведення інформаційної діяльності майже один мільярд євро на рік. У бюджеті ЄС на 2018 рік передбачено суму в розмірі 1,1 млн євро, яка призначена на те, щоб «більш систематично, ефективно та успішно протистояти дезінформації». Штат East StratCom Task Force налічує, за різними даними, від 14 до 17 осіб. Мережа активних помічників EUvsDisinfo, як повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на голландську суспільну мовну організацію NOS, становить всього десять осіб.

ЗАПИТАННЯ І ДО МЕТОДІВ

Обсяг ресурсів Європейського Союзу, які спрямовані на боротьбу з ворожою пропагандою, та методи, які при цьому використовуються, можуть викликати лише сум та біль. Для порівняння: на початку березня Державний департамент та Міністерство оборони США домовилися про надання на боротьбу з іноземною пропагандою і дезінформацією щонайменше $40 млн.

Відрізняються і підходи до розв’язання цієї проблеми. «День» уже писав, що у Вашингтоні вважають антиамериканську пропаганду та дезінформацію загрозою національній безпеці, і саме тому цим питанням там опікується Міністерство оборони.

У Брюсселі дивляться на цю проблему по-іншому, тому діяльність East StratCom Task Force курирує дипломатична служба ЄС. Основна діяльність європейців — реактивне реагування на чужу дезінформацію без проактивних заходів.

На думку спеціалістів, така діяльність навряд чи виявиться продуктивною і зможе подолати російську пропаганду та загалом російський гібридний вплив на країни Європи. «Переважно їх спонукає необхідність продемонструвати активність, а не ефективність, — каже Марк ГАЛЕОТТІ, співробітник Інституту міжнародних відносин у Празі (його цитує Бі-Бі-Сі з посиланням на Financial Times). — Той тип людей, до якого вони апелюють, не змінить своєї точки зору лише тому, що так велить ЄС».

АНТИ-АНТИФЕЙКИ ПОЧИНАЮТЬ І...

До початку 1990-х на Заході існувала міцна система протидії пропагандистському впливу СРСР. Але на початку ХХІ століття її демонтували, причому в Європі — повністю. І сьогодні протидіяти російському впливу в інформаційній сфері європейці вирішили, «не поступаючись принципами» мирного, відкритого, демократичного суспільства.

«День» уже писав про те, що навіть за умов гібридних атак на інформпростори своїх країн європейці все ще опираються — організаційно і ментально — поверненню в часи холодної війни. Тому замість масштабної та ефективної протидії російським «вкидам» та маніпуляціям існує лише боротьба з наслідками, а не причинами російської активності в інформаційній сфері.

Останні події навколо EUvsDisinfo засвідчують: з російською гібридною агресію неможливо ефективно боротися в сьогоднішній європейській парадигмі. Росія і будь-який незадоволений європеєць з «іншою точкою зору» зможе висунути купу претензій до активності ЄС у сфері протидії дезінформації... і їх буде почуто.

Ніхто не гарантує, що рух проти європейських проектів, спрямованих проти дезінформації, не буде посилюватися. Але Євросоюз, схоже, не відступатиме і надалі буде рухатися саме цим шляхом — намагатимуться малобюджетними антифейковими ініціативами перемогти російську пропаганду й виграти у Кремля інформаційну війну.

Професіональні пропагандисти і контрпропагандисти, звісно, дуже скептично ставляться до цих зусиль Брюсселя. Але іншої Європи наразі у нас немає.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати