Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

7 грудня – Всесвітній День української хустки

04 грудня, 12:05

Промітка, тибеткова, бавниця, опиначка — усе це «імена» хустини. І саме їй присвячено найближчий понеділок (7 грудня) — Всесвітій День української хустки. Щоправда свято дуже молоде, адже зініціювала його група активісток лише минулого року. Проте завдяки діаспорі, свято одразу ж набуло статусу всесвітнього. День хустки відзначили громади декількох країн, зокрема Іспаніі, Канади та США.

Історично хустка прийшла на заміну обрусу (квадратна тканина, якою вкривали голову та не завязували) і намітці (прямокутне полотнище із орнаментом по коротких сторонах), хоча дуже часто можна зустріти  їх поєднання. Цікаво що «правильна» українська хустка мала біле тло, а от кольорові вараціі мають турецьке коріння.

Способів носити та пов’язувати хустку, певно не меньше ніж її регіональних назв. Дуже хотілося б щоб усі ці техніки не просто зберіглися, а й набули такого ж шанобливого ставлення, як і мистецтво, скажімо, зав’язування пасок на кімоно. Тому приємно бачити, що хустки повертаются та переосмислюються молодими локальними брендами. Гадаю, хустина має усі шанси перейти від статусу «елемет народного костюму» до «маст-хев» сучасного гардеробу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати