Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як з картини зійшов

Суб’єктивний маршрут на День музеїв 18 травня
17 травня, 13:02
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Музеї як культурні хаби: майбутнє традиції» — так Міжнародна рада музеїв (ІСОМ) сформулювала тему Дня музеїв цього року. Що ця фраза означає для нас, пересічних громадян? Що багато українських музеїв різного масштабу готують класні програми до 18 травня, доводячи: до них приходять не лише подивитись на кістки мамонта та інші рештки історії, а й щоб проговорити серйозні і не дуже питання і, можливо, навіть знайти розв’язання певних проблем.

Хороших пропозицій не один десяток, і тому наш маршрут суб’єктивний — ми зібрали лише кілька подій у Києві і побудували програму на цілий день. 

СТРИБОК У КОСМОС

Почати день пропонуємо у Національному науково-природничому музеї НАН України. Направду, лише тут підготували стільки активностей, що опис їх усіх займе шпальту. Знов-таки, виправдовуючись словом «суб’єктивний», згадаємо кілька, а з повною програмою можете ознайомитись на сторінці події у «Фейсбук».

По-перше, 18 травня вхід до музею вільний і участь у заходах безплатна, лише на квест «FlowerBattle: еволюція рослин» треба реєструватися (робіть це в екскурсійному бюро музею: 044-235-62-66, 096-448-38-13).

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Стартувати пропонуємо з демонстрації «Музейна колекція місячного ґрунту», яка триватиме на першому поверсі, в геологічному відділі, з 11.00 до 15.00. 

Демонстрація ознайомить з унікальною колекцією місячного ґрунту, що зберігається в музеї. Ви зможете не лише побачити її на власні очі, а й дізнаєтесь про цікаві властивості місячного ґрунту та історію того, як зразки потрапили до закладу.

Готує подію Юрій Шевела.

А о 14.00 пропонуємо відвідати інтерактивну екскурсію «Неймовірна ботаніка: 25 рослин, які здивують тебе». Її проведе Марія Каліста у ботанічному відділі музею, що на четвертому поверсі. 

«Під час екскурсії ми дізнаємось про співпрацю рослин та їхні непрості стосунки, про те, як вони паразитують, пригнічують та навіть вбивають. Простежимо за ключовими способами їхніх дивовижних переміщень крізь простір та навіть час», — інтригують організатори.

Приємний бонус — деякі об’єкти «самі проситимуться до вас на руки», щоб ви могли їх помацати, понюхати та навіть скуштувати.

СТРИБОК У ЧАСІ

У хвилинах десяти від природничого музею — Музей Ханенків, наступний пункт нашого маршруту. Там потрапляємо в Середньовіччя.

Тему цьогорічного Дня музеїв у Ханенків вирішили розглянути через нові партнерства музею зі спільнотами, які в інші способи досліджують, примножують і зберігають пам’ять. Результатом стала програма «Середньовіччя. Living history», яку музей розробив разом із подружжям історичних реконструкторів Катериною Ляшенко та Сергієм Гуньковим.

Протягом тижня у музейних залах будуть представлені предмети, відтворені за історичними джерелами та артефактами XIV—XVI століть. Тож не дивуйтесь, коли побачите шатро посеред зали середньовічного мистецтва. 

Оптимістична новина — 18 травня вхід до музею вільний. У цей день (і 19-го, до речі, також) скористайтесь нагодою побачити й помацати у залах європейської частини музею рицарське шатро XIV століття, зброю та обладунки, повне вбрання рицаря й дами XIV—XVI століть, їхнє ліжко та інші меблі того часу: стіл, стільці, скрині та інше. Знавці пояснять, що до чого, і ви можете навіть ризикнути і розв’язати завдання квесту «Шукачі. Середньовіччя».

Що ще. Оскільки програма розрахована на цілий тиждень (вивчайте її на фейсбук-сторінці події), на вас чекає чимало цікавих середньовічних подій. От ми вже запланували похід на (не)серйозну бесіду за келихом вина про середньовічний рицарський світ речей «Omnia mea mecum porto: комплект достойного рицаря», що відбудеться 25 травня о 17.00. Запрошені гості: Катерина Ляшенко та Сергій Гуньков.

Завважте, що для участі в тематичних заходах 19, 25 та 26 травня необхідна попередня реєстрація за номером 044-235-32-90 (у робочий час музею з середи по неділю з 10.30 до 17.00).

СТРИБОК В АВАНГАРД

Музей Ханенків працює до 17.30, тож у вас буде час перекусити, а потім вирушайте на Ніч музеїв у Національному художньому музеї України, він же NAMU.

Знов-таки, вільний вхід, програма триває з 20.00 до 22.30, і вона настільки прекрасна, що ми навіть вагались, чи анонсувати її — ну, щоб не штовхатися там із вами.

По-перше, гостям пропонують побувати всередині картини. У музеї готують інтерактивну pop-up фотозону за роботою Олександра Богомазова «Пилярі». «Приходьте з друзями, беріть до рук пилки і станьте персонажами шедевру українського авангарду! — запрошують музейники. — Якщо ж ви поціновувач класичного мистецтва — фотозона з тантамаресками допоможе стати героями інших картин колекції NAMU».

Також на вас чекають два спеціально розроблені квести: новою виставкою Олександра Богомазова та «Навколосвітня подорож» постійною експозицією.

Якщо хочете поробити щось руками, візьміть участь у майстер-класах зі створення скетчів у залах постійної експозиції та виставки «Олександр Богомазов: творча лабораторія».

Обов’язково прихопіть дітей, бо вони зможуть погратися з двома гігантськими пазлами     — спочатку складатимуть величезну «Ідилію» Миколи Пимоненка, а потім гуртом збиратимуть і розмальовуватимуть картину Фотія Красицького «Гість із Запоріжжя».

Вишенька на торті — DJ.

До речі, це не повний перелік активностей, уся інформація — на фейсбук-сторінці події.

P.S.

Якщо від такої кількості вражень у вас запаморочиться в голові, 19 травня вирушайте на Медичні пікніки у парку Шевченка (триватимуть з 12.00 до 17.00). Там розкажуть і покажуть, як зберегти здорове тіло і здоровий глузд у наші буремні часи. 

ДОВІДКА «Дня»

Міжнародний день музеїв ICOM проводить з 1977 року. Щороку задається певна тема, і заклади по всіх континентах готують події, що її відображають.

Як пояснюють на сайті Міжнародного дня музеїв, у 2019 році ІСОМ пропонує зосередитись на новій ролі музеїв як активних учасників їхніх громад, нагадуємо, тема: «Музеї як культурні хаби: майбутнє традиції». Йдеться зокрема про те, що сьогодні музей — не лише сховище цінностей, він стає таким собі осередком спільноти, надає платформу для «перекладу» потреб і поглядів місцевих громад у глобальний контекст.

На мапі подій до Дня музеїв лідирує Європа, де їх близько 22,6 тисячі. Але у Північній і Південній Америках, Австралії, Азії та Африці теж готують різні цікавинки.

За статистикою ICOM, торік люди прочитали про День музеїв 977 мільйонів разів на 41 мові. Радимо не обмежуватись читанням, а сміливо вирушати на зустріч музейним пригодам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати