Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Традиції, інновації, майбутнє...»

Під таким гаслом відкрився музичний фестиваль «Харківські асамблеї»
26 вересня, 10:04
ВИСТУПАЮТЬ ГІТАРИСТИ ВІКТОРІЯ ТКАЧЕНКО ТА ВОЛОДИМИР ДОЦЕНКО

Цей форум веде свій відлік з 1991 року. Весь цей час опікується  справою відродження мистецької слави Харкова ініціаторка «Асамблей», ректор Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського Тетяна ВЄРКІНА. Сторіччю цього мистецького закладу і присвячений нинішній фестиваль.

Коли підіймаєшся парадними сходами університету нагору, вже через кілька кроків тебе зустрічають меморіальні дошки осіб, котрі мають прямий стосунок до славної історії цього навчального закладу: музично-громадського діяча Іллі Слатіна, корифея харківської піаністичної школи Павла Луценка, видатного диригента Веніаміна Тольби та неповторного українського співака Бориса Гмирі. Підраховано, що за всю історію існування Університет закінчили понад двадцять тисяч високопрофесійних фахівців! Серед них: співаки Гізела Ципола, Ірина Журіна, Людмила Сергієнко, Оксана Крамарєва, Максим Пастер; актори Наталя Фатєєва, Леонід Биков, Олексій  Петренко, Олег Стефан — цвіт мистецької слави України в міжнародному масштабі. А скільки інструменталістів щовечора займають свої місця за оркестровими пультами філармонічних і театральних закладів Харкова та України, виступають з концертними програмами в нашій країні й за кордоном! Виховані педагогами Університету, талановиті актори виходять на драматичні сцени державних та антрепризних театрів, підтверджуючи результативність визначальної ідеї фестивалю як широкої просвітницької діяльності й інтеграції українського мистецтва в європейський простір.

Завдяки ентузіазму організаторів та підвищенню рівня майстерності учасників «Харківські асамблеї» сьогодні — одна з найбільш резонансних культурних подій в Україні. Нині фестиваль триватиме майже місяць! Але і в цей термін було важко укласти різноманітну та насичену програму, підготовлену майже двадцятьма випусковими кафедрами музичного і театрального факультетів. Причому цього разу наголос, як ніколи раніше, зроблений на показі робіт майбутніх акторів драматичного та лялькового театрів.

Урочисте відкриття фестивалю за традицією відбулося у великій залі Харківської опери ім. М. Лисенка. Заходи «Асамблеї» охоплюють практично всі концертні майданчики міста. Публіка має можливість почути музикантів із Бразилії, Німеччини, Іспанії, Франції, Швейцарії, Великобританії та України. Одна з почесних гостей — знаменита оперна співачка Гізела Ципола, котра проведе майстер-клас для вокалістів. Відбудуться виступи відомих артистів Олександра Вострякова, Віктора Губанова, Оксани Крамарєвої, Івана Чурилова, а із США прилетить Юхим Чупахін та інші митці.

Відбудуться ювілейні концерти: вихованців класу сольного співу, присвячений 80-річчю професора Людмили Цуркан, та музичне свято з нагоди 55-річчя професора Володимира Доценка.

Серед багатообіцяючих мистецьких подій — також концерти кафедр народних інструментів, камерного ансамблю, сольного співу, мистецтва естради й джазу. Спільний концерт кафедри спеціального фортепіано Університету мистецтв і відділу спеціального фортепіано Харківської спеціальної музичної школи-десятирічки, а також показ досягнень та нових робіт кафедри композиції.

За програмою «Харківських асамблей» (з ініціативи Ради молодих вчених) заплановано також проведення II Відкритого фестивалю-конкурсу музичного мистецтва, в якому зможуть взяти участь особи з вищою мистецькою освітою віком до 40 років, та Всеукраїнського форуму «Стратегії культурної політики України». Також у межах фестивалю відбудуться І Міжнародний конкурс виконавців на класичній гітарі «ГітАрт» та науково-практична конференція «Музична і театральна освіта: європейський вектор розвитку».

За словами Тетяни Вєркіної, «Асамблеї» замислювались і продовжують своє існування не тільки як форум музикантів — виконавців та акторів, об’єднаних альма-матер. А насамперед для глядацької аудиторії — вона щороку молодшає й надихається високими мистецькими зразками, які народжуються в одному з найкращих мистецьких вишів України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати