Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США повернуть в Україну картину учня Iллі Рєпіна

Це один із 1002 предметів мистецтва, які й досі вважають втраченими Дніпропетровським художнім музеєм під час окупації
10 січня, 17:47

У найближчі два місяці із США в Україну повернеться картина художника Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яка викрадена з Дніпропетровського художнього музею в роки Другої світової війни. Це перший подібний приклад конструктивної співпраці на офіційному державному рівні України та США в поверненні пам’яток культурної спадщини.

Як розповіла директорка Дніпропетровського художнього музею Тетяна Шапаренко, в листопаді 2017 року до них звернулася директорка Аукціонного дому Potomack company з міста Александрії (штат Віргінія, США) Енн Кранер із проханням надати інформацію про картину Михайла Паніна «Іван Грозний», яка була заявлена до продажу на аукціоні. Як ця картина опинилася в США, поки незрозуміло. Проте відомо, що близько 30 років вона перебувала в будинку однієї американської родини. Нещодавно ці люди вирішили її продати, звернулися до Аукціонного дому Potomaсk Сompany. Співробітники компанії виявили, що історія цього лота невідома і почали з’ясовувати. Вони й розшукали інформацію про те, що картина М.Паніна колись перебувала в колекції Дніпропетровського художнього музею. Тому надіслали світлину художнього полотна. Співробітники музею швидко підтвердили, що картина «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» перебувала серед 64 експонатів, які складали першу експозицію Дніпропетровського художнього музею. Вона значилася в музеї до 1941 року та зникла за нацистської окупації в роки Другої світової війни. Зібрану інформацію було передано американській стороні з проханням зупинити продаж картини. Українська сторона готова надати всю наявну документацію. У музеї збереглися довоєнний каталог і світлини залів, де видно, що перед війною картина була в музейній експозиції. Влітку 2018 року Міністерством культури України за запитом ФБР США були передані копії документів з метою інформування американської сторони.

Триває завершальний етап розгляду судового позову, за результатами якого картина Михайла Паніна має бути офіційно повернена до України. Американське подружжя, яке володіло полотном, з радістю готове повернути картину законному власникові. За попередньою інформацією, картина опинилася в американській родині, коли вона придбала будинок у місті Риджфілд у штаті Коннектикут. Колишній власник будинку емігрував до США зі Швейцарії 1946 року. Коли тривала війна, він нібито служив у швейцарській армії. Представники американської прокуратури стверджують, що 1986 року емігрант із Швейцарії помер.

У Дніпропетровському художньому музеї розповіли, що до Другої світової війни їхня колекція налічувала близько трьох тисяч експонатів. Із них 1002 предмети мистецтва досі вважають втраченими під час окупації. Їх пошуки, які необхідно вести на державному та міжнародному рівнях, ускладнюються багатьма причинами. Тому ініціативу США щодо повернення викраденого полотна до України важко переоцінити. Картина художника Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» була написана 1911 року. Вона була дипломною роботою молодого живописця, одного з учнів Іллі Рєпіна. Полотно за художню майстерність було відзначене керівництвом художньої академії. Сам Михайло Панін після революції тривалий час жив і працював у Дніпропетровську та був першим директором Дніпропетровського художнього училища. Помер М.Панін 1963 року і похований у Москві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати