Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Солодкий смуток»

Під такою назвою в Рівному представили роботи художників-емігрантів ХХ століття
05 липня, 10:37
ФОТО АВТОРА

У галереї європейського живопису «Євро-Арт» триває виставка «Солодкий смуток». На ній представлені роботи художників-емігрантів ХХ століття, зібрані українськими колекціонерами.

— Саме завдяки спільним зусиллям українських колекціонерів, які надали свої роботи для виставки, в Рівному нарешті вдалося реалізувати задум, який виношувався кілька років», — зауважив відомий рівненський колекціонер Леонід ВОЛОШУН.

— Це одна з перших спроб поєднати два потоки образотворення (власне вітчизняне й зарубіжне) в єдиному ключі та відтворити складні перипетії долі художників, що силою обставин змушені були покинути рідні терени, — розповіла куратор виставки, мистецтвознавець Лариса КОСТЮК. — У галереї представлені роботи 30 художників-емігрантів. Це Микола Кричевський, Марк Шагал, Василь Хмелюк, Лазар Воловик, Петро Нілус, Костянтин Вроблевський, Олександр Альтман, Владислав Галімський, Станіслав Жуковський, Василь Леві, Яків Шапіро, Ісаак Добринський, Іван (Жан) Песке та інші видатні митці. Їхні імена можна побачити в каталогах відомих музеїв та аукціонів світу, але, на жаль, не всі з них достатньо відомі в Україні. Відтак рівняни отримали можливість відкрити для себе чимало нових імен, більше дізнатися про їхню творчість...

Мистецтвознавець також відзначила цікаву географію народження цих художників — Одеса, Київ, Харків, Кам’янець-Подільський, Запоріжжя, Вітебськ, та географію проживання й творення — Прага, Париж, Мюнхен, Стокгольм, Торонто, терени США. Народившись в Україні, Польщі, Білорусі, Росії, вони спілкувалися між собою в художніх середовищах, і ці взаємні впливи відчуваються в їхніх роботах.

В експозицію потрапили і роботи такого відомого митця, як Марк Шагал, — малюнки «Молитва» й «Весілля», написані тушшю на папері, та кольорова літографія «Букет». Увагу відвідувачів незмінно привертає й «Пейзаж», написаний 1936 року олією на полотні Миколою Кричевським. Живописець, графік, театральний декоратор належить до однієї з найвідоміших українських мистецьких династій, твори представників якої стали національним надбанням.

Робота уродженки Одеси Мані Мавро — «Натюрморт з червоними квітами». Живописець і графік Марія Дмитрівна Мавро-Біазі з 1910 року проживала в Парижі, успішно виставлялася в салоні Спілки французьких художників, мала персональні виставки в багатьох відомих паризьких галереях

На виставці представлені й дві роботи українського живописця, уродженця Запорізької області, Дмитра Потороки, більш відомого під псевдонімом Орельський, — «На світанку» та «Зима», написані олією на полотні.

«Солодкий смуток» цікавий ще й тим, що такі виставки митців-емігрантів у нашій країні були представлені лише двічі — в Українському Домі (2008) та Національному музеї Львова імені Андрея Шептицького (2017), — наголосила Лариса Костюк. — Сьогодні твори мають змогу подивитися й рівняни. Надалі ж організатори виставки планують ознайомити з іменами художників та їхньою творчістю й мешканців інших міст.

У Рівному виставка триватиме до кінця липня, і протягом цього часу галерея «Євро-Арт» буде освітньою платформою. Тут відбуваються арт-лекції, тематичні екскурсії, інсталяції, перформанси.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати