Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Щоб ця робота вас надихала»

Режисер і сценарист документального фільму «З України до Голлівуду» Станіслав Сукненко в Кривому Розі отримав «Оскара»
25 лютого, 17:38
СТАНІСЛАВ СУКНЕНКО З КРИВОРІЗЬКИМ «ОСКАРОМ»

В криворізькому кінотеатрі «Олімп» відбувся показ повнометражного документального фільму «З України до Голлівуду», який наразі вийшов на широкі екрани. Режисери стрічки – Станіслав Сукненко, Галина Кувівчак-Сахно, сценарист – Станіслав Сукненко, продюсери – Олег Щербина, Юлія Чернявська. Фільм створений кінокомпанією «FRESH PRODUCTION GROUP» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

У документальній кінострічці зібрано цілу низку зіркових імен українців, які в різні роки працювали в Голлівуді. Фактично це перше масштабне дослідження «українського сліду» в світовій імперії кіноіндустрії. І треба зазначити, що цей слід досить-таки помітний. Розповідаючи історії таких особистостей, як Луїс Маєр, Девід Селзнік, Василь Авраменко, Наталі Вуд (Захарченко), Джек Пеланс (Володимир Палагнюк), Іванна Чабак, Міла Йовович, Ольга Куриленко та багатьох інших вихідців з України, які зробили вагомий внесок не лише в кіноісторію славнозвісної «фабрики мрій», але й мали значний вплив на розвиток американського мистецтва загалом, автори фільму фактично відкрили цей невідомий культурний пласт для широкого українського загалу. Власне, фільм «З України до Голлівуду» є кіноверсією однойменної англомовної книги Станіслава Сукненка «TO HOLLYWOOD FROM UKRAINE», у якій автор загалом дослідив неймовірні історії 100 визначних українців Америки. У фільмі, звісно, таких історій на порядок менше, але розповіді про досягнення українських зірок Голлівуду в минулому переплітаються з особистими оповідями тих, чиї зірки вже сяють або тільки сходять на голлівудському небосхилі.

Представляючи документальну кінострічку «З України до Голлівуду» своїм землякам, Станіслав Сукненко розповів історію її створення і свою власну історію як актора, сценариста, режисера і кінознавця. А починалася вона, за його словами, з криворізького кінотеатру «Кривбас» кінця 60-х. Кіномитець поділився з земляками своїми планами продовжити творчі історії українців в Америці, а також розпочати нові дослідження щодо внеску українців і в культуру європейську.

Відповідаючи на численні запитання криворіжців, які прийшли переглянути картину свого земляка, ущент заповнивши залу міського кінотеатру «Олімп», Станіслав Сукненко поділився своїми думками щодо майбутнього українського кіно і передумов, необхідних для виникнення українського Голлівуду. Кінознавець зокрема зазначив, що для виникнення українського Голлівуду перш за все потрібен український глядач, а тому закликав українців усе ж таки віддавати перевагу не американським, а українським фільмам, тим більше, що гідних українських картин останнім часом  стало з‘являтися дедалі більше.

Після перегляду кінострічки глядацька зала вибухнула оваціями. Вдячні криворіжці навіть вручили Станіславу Сукненку криворізького «Оскара» – виготовлену з місцевого мета-пісковика, якому, за твердженням геологів, понад 15 млн. років, пластичну композицію «Прагнення досконалості». Вручаючи композицію кіномитцеві, її автор – відомий криворізький археолог, історик і краєзнавець Олександр Мельник лаконічно додав: «Щоб ця робота вас надихала на творчу звитягу і подальші успіхи». І таке побажання глядачі підтримали бурхливими аплодисментами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати