Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Репетиції в онлайн

В Україні триває створення нового колективу — Ukrainian Inclusive Choir & Orchestra. Ключове слово — інклюзивний!
01 жовтня, 10:17

Створення саме такого колективу в нашій країні, без перебільшення — унікальний масштабний мистецький проєкт, який підтримав Український культурний фонд (УКФ).

До слова, за підтримки УКФ, а також інших фондів, вже було реалізовано кілька подібних за своєю місією освітніх мистецьких проєктів для людей з інвалідністю, а також короткострокових проєктів концертних виступів інклюзивних колективів, зокрема «Ті, хто підкорив темряву», «Музика мого народу», «Краще разом» тощо. Ukrainian Inclusive Choir & Orchestra — логічне продовження та розвинення цього позитивного руху.

В Україні, чи не 90% людей і навіть музикантів — людей з вищою освітою, — все ще не розуміють значення слова «інклюзія» і вважають, що країні не потрібний ще один оркестр, мовляв і тим, що є — важко нині виживати. Але ж наявність в країні інклюзивного музичного колективу свідчить, перш за все, про її цивілізованість та європейськість, до якої ми так прагнемо. Адже, залучення людей з інвалідністю до повноцінного, зокрема і культурного життя, у всьому світі стало звичайною справою, необхідність здійснення якої не підлягає сумнівам.

Загальна чисельність осіб з інвалідністю в Україні становить 2 млн. 600 тис. осіб (дані за 2017 рік).

— У силу об’єктивних причин, а також через упереджене ставлення більшої частини суспільства до людей з інвалідністю та стереотипне ставлення людей з інвалідністю до самих себе (занижена самооцінка), ці люди, як правило, виключені з активного соціального життя й не мають можливостей реалізації своїх творчих потенціалів. Інклюзивні мистецькі проєкти в цілому є не лише одним з методів соціальної адаптації таких людей, але й відкривають та реалізовують їхні творчі потенціали та таланти, які збагачують український мистецький простір», — говорить генеральний директор нового колективу, головний режисер Одеського національного театру опери та балету Євген ЛАВРЕНЧУК (на фото).

Тож, проєкт «Український Інклюзивний Хор та Оркестр» — це створення суто професійного музичного колективу, учасниками якого стануть професійні співаки та оркестранти з інвалідністю та без неї з різних регіонів України, що також сприятиме укріпленню міжрегіональних культурних зв’язків. Проєкт передбачає залучення, як мінімум 15-ти осіб з інвалідністю, що складатиме не менше 25% від складу колективу. Тобто, процес рівноцінної співпраці людей без інвалідності з людьми з інвалідністю в межах спільного проєкту сприятиме подоланню соціальних бар’єрів, як серед учасників колективу, так і серед глядачів та слухачів.

— Це  зроблено зокрема й для створення прецеденту в нашій країні. Адже,  людина, яка має певні фізичні вади повинна відчути, що для неї відкриті двері і є можливості творчої реалізації. Цей проєкт заохочує не тільки самих учасників, але й глядачів і людей з інших сфер життя, не тільки культурного. Людина має зрозуміти, що вона потрібна цій країні  і ми прагнемо, аби через наш колектив транслювалася саме така цінність і смисл, — підкреслює Є. Лавренчук.

Одним з унікальних моментів проєкту є те, що всі етапи його реалізації відбуватимуться в онлайн режимі. Наразі вже набраний  склад музикантів з інвалідністю і триває конкурс для музикантів без неї. Набір відбувається серед представників музично-драматичних та оперних театрів, філармоній, вищих мистецьких навчальних закладів по всій Україні. Відібрані учасники отримують роздруковані партитури їх партій для вивчення. Буде організовано онлайн репетиційний процес під керівництвом музичного керівника і дириґентки Маргарити Гринивецької та хормейстера колективу — Валерія Регрута. По завершенню репетиційного процесу буде організовано окремий відео— та аудіозапис кожного артиста. Результатом стане зведений відеозапис концертної програми у виконанні колективу та його прем’єрний показ у мережі інтернет.

До репертуару Ukrainian Inclusive Choir & Orchestra планують включати не тільки найкращі зразки світової класичної та сучасної музики, але й твори сучасних українських композиторів, а саме Валентина Сильвестрова, Вікторії Польової, Антона Байбакова, Святослава Луньова, Юрія Шевченка, що обумовить популяризацію української музики на різноманітних фестивальних сценах.

Також дуже важливо, що в рамках проєкту буде створено базу музикантів з інвалідністю зі всієї України для знаходження їм проєктів у майбутньому і допомогу щодо логістики. Адже це люди, які отримали інвалідність в результаті аварій, війни або хвороб, проте не мислять себе без музики. Таким чином, на культурній мапі України з’явиться ще один професійний музичний колектив, який продовжить свою роботу як самостійна творча одиниця або як складова інших культурних проєктів, доповнюючи існуючі музичні та театральні ініціативи.

Дебют Ukrainian Inclusive Choir & Orchestra має відбутися на сцені Одеської опери до кінця цього року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати