Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прокоф’єв VS Моцарт

Скрипалька Віра Жук виступить із симфонічним оркестром під орудою Віталія Протасова
14 серпня, 11:08

23 серпня в Колонному залі імені Миколи Лисенка Національній філармонії України філармонічний симфонічний оркестр під орудою Віталія Протасова представить програму «Моцарт — Прокоф’єв». Солістка — українська скрипалька з Австрії Віра Жук.

Попри те, що за життя Сергія Прокоф’єва називали «Моцартом ХХ століття», сам він, як зізнавався, в юності й «багато років потому» Моцарта не любив. «Концерт був на диво нецікавим: грали нудну і довжелезну моцартівську річ», — писав 13-річний Прокоф’єв, будучи студентом Петербурзької консерваторії, батькові у село Сонцівка, що на Донеччині. Проте, починаючи від «Класичної симфонії», композитор адаптує у своїй музиці Моцартові принципи. Паралелі можна побачити як на рівні образності, музичної мови, так і на рівні форми і структурної організації. Зрештою, впливи Моцарта можна зауважити і в більш ранніх творах Прокоф’єва — наприклад, у Першому фортепіанному концерті чи Другій фортепіанній сонаті.

А що таке прокоф’євська ідея «нової простоти», як не намагання задовольнити потреби «всіх» — і еліти, і широких мас? Хіба це не моцартіанство? Моцарт в одному зі своїх листів батькові писав: «...Щоб мати успіх, треба писати так, щоб вони, мелодії, були зрозумілими кожному, щоб їх міг наспівати навіть звичайний кучер...»


ФОТО МИХАЙЛА ЖУКА

У програмі концерту прозвучить Симфонія № 39 мі-бемоль мажор Вольфганга Амадея Моцарта, а також музика до балету «Ромео і Джульєтта» і Концерт № 1 для скрипки з оркестром ре-мажор Прокоф’єва, де солісткою виступить Віра Жук.

Віра Жук народилася в Києві. Почала навчатись музики в сім років. Коли їй було десять, дебютувала на сцені Національної філармонії України. Віра закінчила київську спеціалізовану музичну школу ім. М. Лисенка і Національну музичну академію ім. П. Чайковського, відтак продовжила навчання у Відні, де займалася під орудою легендарного Павла Вернікова. Віра Жук — лауреатка численних міжнародних конкурсів; виступала в концертних залах Бразилії, Аргентини, Чилі, Данії, Польщі, Франції, Німеччини, Іспанії, Австрії та інших країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати