Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про безумця Мельєса, що навіяв людству сон золотий...

08 грудня, 20:50
Фото 112.ua

ЖОРЖ МЕЛЬЄС / Maries-Georges-Jean Méliès, 8 грудня 1861 — 21 січня 1938) - ОДИН ІЗ БАТЬКІВ КІНО. Традиційно кіно ділять на дві гілки - КІНО ЛЮМ'ЄРІВСЬКЕ (засноване на фотографічній фіксації реальності) і КІНО МЕЛЬЄСІВСЬКЕ (засноване на творенні ілюзійної, утопічної чи фантазійної реальності).

МЕЛЬЄС був ілюзіоністом - таким його було покликання, таким був його театр "Робер-Уден". До нього повною мірою прикладаються рядки із знаменитого вірша "БЕЗУМЦІ" П.-Ж. Беранже:

Честь безумцю, який навіє

Людству сон золотий!

(французьке “le fou” багатозначне - й безумець, і дурень, і блазень - отой самий, що має привілей говорити правду королям і президентам).

В грудні 1895-го МЕЛЬЄС потрапив на перші кіносеанси БРАТІВ ЛЮМ"ЄРІВ, у підвальчику Гран-Кафе на паризькому бульварі Капуцинок. І все, і пропав навіки, зрозумівши, що перед ним не просто нова технічна забавка, а можливість ТВОРИТИ ІЛЮЗІЮ на екранному полотні. Ба навіть більше - тиражувати ту ілюзію.

МЕЛЬЄС створив фантастичну кількість фільмів - не менше тисячі! Не менш фантастичною була їх якість - у ті часи, задовго до комп"ютерів, він витворяв на екрані та-аке!

Можливо, найвідоміше творіння МЕЛЬЄСА - картина "Подорож на Місяць» (фр. Le Voyage dans la Lune) 1902 року. Коктейль жанрів - наукова фантастика (академіки летять на Місяць), й водночас це легка, у чомусь фарсова комедія.

Чимало фільмів МЕЛЬЄСА були кольоровими - це робилося вручну, розмальовували заледве не кожен кадрик. Нині реставратори повертають чар того кольору.

ГОЛЛІВУД, ця "фабрика мріянь", значною мірою є похідним від картин МЕЛЬЄСА. А сам він закінчив життя у злиднях... Так буває, на жаль.

А ЛЮДСТВО БАЧИТЬ ТІ ЗОЛОТІ СНИ, НАВІЯНІ МЕЛЬЄСОМ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати