Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Помилкове рейдерство?

Державні виконавці виселили з будівлі у центрі Києва «Енциклопедичне видавництво» замість Видавництва імені Бажана!
28 квітня, 17:43

Нагадаємо, 27 квітня у соціальних мережах з’явилась заява колективу Державної наукової установи  «Енциклопедичне видавництво» про рейдерське захоплення приміщення на вул. Б. Хмельницького, 51/а у м. Києві.

Ця будівля завжди була ласим шматком для тих, хто хоче отримати у приватну власність те, що належить київській громаді. У 2009 р. рішенням тодішнього мера Леоніда Черновецького будівлю вже відбирали у видавництва і передавали нікому не відомому благодійному фонду "Здоров'я майбутнього", який об’єднував громадськість у складі аж… трьох осіб. У подальшому вся будівля мала б відійти у приватну власність, як свого часу сталося з сусіднім будинком, на місці якого тепер розташований 5-зірковий готель «Опера». Тоді, в 2009-му, на захист енциклопедичного видавництва постав «живий ланцюг» із представників наукової еліти, діячів культури та мистецтва.  «Злочинна влада» відступила, будівлю відстояли. Що зараз? Історія повторюється?

За словами в.о. директора ДНУ «Українська енциклопедія» Олени Любовець, рейдерські настрої посилились перед конкурсом із обрання директора наукової установи. За всіма прогнозами, перемогти в ньому мала доктор історичних наук Алла Киридон, під керівництвом якої саме в останні два роки почалась реалізація грандіозного проекту – створення Великої української енциклопедії, перший том якої було презентовано в березні 2017 року. Алла Киридон неодноразово заявляла про свою готовність боротися за будівлю, в якій з 1958 року розміщується енциклопедичне видавництво (а тоді – «Українська радянська енциклопедія»).

- Під час презентацій програм кандидатів на посаду директора до нашої установи раптом увірвалися члени громадської ради при КМДА Юрій Чуріков і Михайло Захарченко, - розповідає Олена ЛЮБОВЕЦЬ. - Вони намагалися зірвати вибори директора, погрожували членам конкурсної комісії. І тільки приїзд наряду поліції, який ми викликали, вгамував нападників. Ми також звернулися зі скаргою на дії так званої «громадськості» до голови громадської ради при КМДА, який нас запевнив, що громадська рада не делегувала на вибори ані Чурікова, ані Захарченка. Від кого і в чиїх інтересах діяли вони, невідомо.

Вибори відбулись, комісія одноголосно обрала директором наукової установи Аллу Киридон (інтерв’ює з Аллою Миколаївною, яка розказувала про плани видавництва, -  читайте у «Дні» за 13 квітня). І ось 27 квітня у приміщенні наукової установи в компанії представників відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві знову з’являються Михайло Захарченко і Юрій Чуріков. Останній – в ролі понятого, якого «випадково» біля будівлі зустріли працівники державної виконавчої служби. 

Далі події розвивалися як у поганому бойовику. «Увірвалися у приміщення, виламавши двері, - фіксує те, що відбувалося, на своїй сторінці у Фейсбуці працівник видавництва Андрій ТИЩЕНКО. -  Почали примусове виселення ДНУ "Енциклопедичне видавництво", показуючи документи, які стосуються установи "Видавництво імені М.П. Бажана". На запити юриста, чому йде примусове виселення установи ДНУ "Енциклопедичне видавництво", а документи стосуються іншої установи, ніхто з присутніх не зміг дати пояснення».

- Представники Відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві Олександр Полісак та Ілона Білінська разом із понятими та поліцією мали виконати судове рішення про виселення ДП «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М.П. Бажана», а насправді виселили і вилучили майно іншої юридичної особи – ДНУ «Енциклопедичне видавництво», яке створено за указом Президента в 2015 році, - говорить Олена Любовець. - Державними виконавцями було проведено опис майна. Але вони не провели розмежування рухомого майна ДП «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М. П. Бажана» та ДНУ «Енциклопедичне видавництво», - зазначає Олена Любовець. - Серед описаних і вилучених матеріальних цінностей – унікальна Французька енциклопедія 1793 року видання, інші раритетні книжки, комп’ютери, на яких зберігається інтелектуальна праця сотень науковців, задіяних у створенні Великої української енциклопедії.

Все, що відбулося з державною науковою установою, дуже схоже на добре сплановану акцію. Виселення науковців із приміщення, вилучення майна відбулося напередодні святкових і вихідних днів, коли і установи не працюють, і громадськість та наукова спільнота відпочиває. Чи залишиться «Енциклопедичне видавництво» сам на сам з проблемою? «День» звернувся за коментарем до першого заступника голови Держкомтелерадіо Богдана Червака. Нагадаємо, що саме у сфері управління цього відомства перебуває ДНУ «Енциклопедичне видавництво».

- Оскільки відбулось порушення Закону України «Про виконавче впровадження», ДНУ «Енциклопедичне видавництво» за допомогою наших юристів вже звернулася із оскарженням дій державних виконавців до Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві та до Головного територіального управління юстиції у м. Києві, - зазначив Богдан ЧЕРВАК. –  Не виключаємо, що йдеться про рейдерське захоплення приміщення, тому зараз вже готуються відповідні звернення до правоохоронних органів. Держкомтелерадіо зробить усе можливе для забезпечення безперебійної роботи наукової установи над створенням Великої української енциклопедії.

«День» продовжить слідкувати за розвитком подій та інформуватиме наших читачів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати