Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нова зірка Національної опери

Перші успіхи тенора Валентина Дитюка
24 лютого, 16:05
ЗА ЧАС РОБОТИ У НАЦІОНАЛЬНІЙ ОПЕРІ УКРАЇНИ, ПРОДОВЖУЮЧИ НАВЧАННЯ У МУЗИЧНІЙ АКАДЕМІЇ, ВАЛЕНТИН ДИТЮК ЯК СТАЖИСТ ОПАНУВАВ ДОСИТЬ СЕРЙОЗНИЙ РЕПЕРТУАР. НА ФОТО — В ПАРТІЇ ШУЙСЬКОГО В «БОРИСІ ГОДУНОВІ» / ФОТО ОЛЕКСАНДРА ПУТРОВА

Усе частіше у Національної опери України поряд з досвідченими і відомими майстрами з’являється нове ім’я, поруч з яким можна впевнено ставити визначення «зірка» — Валентин Дитюк, володар рідкісного за красою і тембральним багатством тенора.

Рік тому студентом четвертого курсу НМАУ обдарованого співака запросили до трупи Столичної опери. Сталося це після вдалого виступу в концерті у Національній філармонії разом зі світовою знаменитістю, Людмилою Монастирською. Відважитись на такий сміливий крок Валентину допомогли педагог Геннадій Миколайович Кабка і режисер Оперної студії і Філармонії Ірина Нестеренко. А впевненості додали чисельні перемоги на конкурсах, виступи в якості запрошеного соліста на сцені Латвійської опери, де 21-річний співак виконав брендову тенорову партію — Ленського в «Євгенії Онєгіні». Попри молодість, артист має чималий послужний «список»: у 2012 році він стає лауреатом ІІІ премії Конкурсу ім. Лисенка у Києві, виборює перше місце на конкурсі «Відродження» у місті Гюмрі (Вірменія), наступного року стає переможцем Конкурсу молодих виконавців ім. С. Монюшка «Убельська ластавка» в Мінську. А наприкінці 2014-го тріумфально перемагає на ХХV Міжнародному конкурсі вокалістів ім. Глинки у Москві. Валентин Дитюк, за свідоцтвом ЗМІ, викликав у публіки і журі емоційні «мурашки по шкірі» і не викликав жодних сумнівів як переможець. Прекрасний тенор, у нього фантастичні дані. Співак володіє не просто унікальним тембром і відмінною виучкою, а ще й школою. Судді присудили йому не тільки першу премію, а й назвали «Кращим тенором конкурсу», нагородили Дипломом Фонду ім. І. Козловського, до того ж від радіо «Орфей» наш співак отримав Приз слухацьких симпаті.

Перш ніж визначитися з вибором професії, Валентин схилявся до медицини, хоч і займався грою на акордеоні в музичній школі. Самородок народився у сім’ї не музикантів, вибір на корить співу був досить сумнівним, особливо для батька-інженера. І тільки щасливий випадок не дає цьому диву обминути свою долю. Коли Валентину виповнилося 14 років, колишній керівник кружка художньої самодіяльності Олександр Колесов, почувши голос хлопця, наполегливо порадив навчатися співу. При ДК «Запорожсталь» Валентин займався в ансамблі «Дніпряночка» під керівництвом Людмили Вайло, чию мрію про оперну сцену для свого улюбленого учня він тепер і успішно втілює.

За час роботи у Національній опері України, продовжуючи навчання у музичній академії, Валентин Дитюк, як стажист, опанував досить серйозний репертуар: Шуйський в «Борисі Годунові», Альмерік в «Іоланті», Тріке в «Євгенії Онєгіні», Корабельник у «Казці про царя Салтана». Недавно з тріумфом дебютував у партії Ленського. А у кінці лютого в оновленому «Запорожці за Дунаєм» виконає партію Андрія.                                                               

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати