Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не втрачаємо оптимізму та віримо в силу мистецтва

Ювілейний Зальцбурзький фестиваль відбудеться!
26 травня, 10:15

Нагадаємо, що цього року фестиваль святкує своє сторіччя. Вперше фестиваль відбувся 22 серпня 1920 року, тоді п’єса Гуго фон Гофмансталя «Кожен» була виконана на Домплац (Соборній площі) в постановці Макса Рейнхардта.

Щорічний літній музичний фестиваль, який відбувається  в австрійському Зальцбурзі, — один із найбільш відомих у світі. До програми Зальцбурзького фестивалю входять, головним чином, концерти академічної музики та музично-театральні вистави.

Із 1877 року в Зальцбурзі час від часу проходили музичні фестивалі. Нова епоха в історії фестивалю розпочалася  1920 року. Для розвитку фесту багато зробили письменник Гуго фон Гофмансталь, композитор Ріхард Штраус, музикознавець і піаніст Рудольф Реті, режисер Макс Рейнхардт, декоратор Альфред Роллер, директор Віденської опери Франц Шальк та інші. Спочатку до програми фестивалю входили камерні та симфонічні концерти, а  1922 року були поставлені чотири опери Моцарта. Спочатку в репертуарі були твори переважно австро-німецьких композиторів (Моцарта, Глюка, Р. Штрауса та інших). У подальші роки в програмі з’явилися  твори інших авторів, поставлено багато світових прем’єр.

У фестивалі брали участь найвідоміші диригенти XX сторіччя: Артуро Тосканіні, Бруно Вальтер, Вільгельм Фуртвенглер, Герберт фон Караян та ін. Із 1967 року в Зальцбурзі також проводиться Зальцбурзький, Пасхальний фестиваль, який був організований маестро  Караяном.

Вистави та концерти відбуваються у Великому фестивальному палаці та на інших майданчиках.

Цього року через пандемію COVID-19, організатори оголосили, що  фест скасований (планувалося, що він повинен був відбутися з 18 липня по 30 серпня)... Але  днями меломанам повідомили приємну новину. «Ювілейний Зальцбурзький фестиваль відповідно до нового регламенту виходу із заходів обмеження, пов’язаних з боротьбою проти поширення коронавірусу, може відбутися в серпні цього року». Про це повідомили організатори фестивалю на офіційному сайті.

Директорат Зальцбурзького фестивалю — президент Хельга Рабль-Штадлер, художній керівник Маркус Хінтерхойзер і виконавчий директор Лукас Крепаз прокоментували заяви віце-канцлера Вернера Коглера та федерального міністра Рудольфа Аншобера, згідно з якими в серпні будуть можливі заходи з участю до 1000 осіб за дотримання адекватного рівня безпеки.

Керівники фестивалю заявили, що найближчим часом програма фестивалю буде переглянута, аби врахувати вимоги щодо проведення масових заходів.  Відповідно до нових правил, вистави повинні відбуватися з кількістю глядачів не більше 1000 осіб, за умови дотримання відповідних заходів епідеміологічної безпеки, повідомляє muzobozrenie.

«Фестиваль не втрачає оптимізму та вірить у силу мистецтва, яка виявляє себе у важкі часи», — заявляє керівництво. Літній сезон можуть провести в скороченому варіанті. Альтернативні сценарії керівництво розгляне,  і оновлена програма буде опублікована на початку червня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати